Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZPĚTNĚ - FL 01-2021

 FARNÍ list kraslické farnosti leden - 01

Akce ve farnosti:

Pokud můžete, přijďte. Vyberte se některou z bohoslužeb. Dávejte na sebe pozor a chraňte se! Scházíme se v rámci povolených počtů. Budete vítání!

_______________________________________________________________________

                            Doufáme, že bude líp. S pomocí Boží!

Tento úvod používám podruhé! Tentokráte z úplně JINÉHO důvodu! Byl jsem před časem šokován obrázky,a Bohu díky i osobními zážitky některých účastníků ze zájezdu Spolku Němců a přátel německé kultury Kraslice. Jde o zážitek, přímo „děsivý“! Přijít do domu Božího a vidět v kostelních lavicích „sádrové figury modlících se věřících“! To musel být šok nejen pro věřící, ale i pro nevěřící! Figury mají nahradit živé lidi! Tento kostel skutečně existuje! Najdeme ho v obci jménem Luková u Manětína a je zasvěcen sv. Jiří. Jsem fotbalový fanda. Pro mne byl šok, když jsem viděl na stadiónech v místech, kde jindy seděli živí fandové, plastové desky s jejich obličeji! TAKŽE: SVĚT BUDOUCNOSTI? Bůh chraň! Dobrý Bůh, náš Otec, který má pro nás připravený věčný DOMOV, náš bratr Syn Boží, který se pro naši záchranu obětoval i vlastní smrtí a který je CESTOU do tohoto domova – jde před námi; sám to řekl: Jsem s vámi až do skonání věků!; Duch svatý, náš přítel, který nám chce pomoci na této cestě v tomto novém roce 2021; když zabloudíme či zakopneme, když přiznáme své hříchy a dokážeme jich litovat, pak zažijeme zázrak ODPUŠTĚNÍ a zničení všeho zlého a šanci na NOVÝ začátek. TOTO je reálná budoucnost pro živé, ne pro nějaké figury! Jde také o osobní zodpovědnost a čisté svědomí každého z nás. S touto „výbavou“ můžeme klidně vystartovat do nového roku – i když budeme pravděpodobně ohroženi virovým nepřítelem.

_________________________________________________________

Jakým směrem se ubírají mé úvahy a možná i úvahy mnohých z vás? Všichni se podvědomě bojíme nákazy nebezpečným covidem, V minulých desetiletích nás ohrožoval jiný „virus“: ateizmus! Život BEZ BOHA se stal skutečností díky masivní komunistické výchově. Po listopadu v r. 1989 se naplno ukázaly plody této výchovy. Všichni jistě známe zákon akce a reakce. Na každý podnět lze zareagovat. Toto se týká i ohrožení lidského života s následnou smrti našich blízkých. Není jednoduché se smířit s odchodem milovaného člověka, Jako kněz nebo člověk věřící jsem očekával zvýšený zájem o nabídku boží, která se nabízí v osobě Ježíše Krista, jeho smrti a jeho zmrtvýchvstání. Námitka: kdyby něco bylo po smrti, pak by se jistě někdo z říše zemřelých mezi námi ukázal. A co sám Ježíš, který se z této říše vrátil a ukázal se mnohým, dokonce více než pěti stům lidí najednou? Totéž se týká i daru uzdravování Ježíše, který zažili za jeho života mnozí s nejrůznějšími nemocemi! Takže i ve chvíli nemoci a ohrožení života se lze obrátit o pomoc k tomuto Ježíši. Je smutné, že tyto boží nabídky zůstávají nevyužité. To nás nesmí nechat lhostejnými. Prosme Ducha sv. o dar poznání, KDY a KDE bychom mohli vydat svědectví o své víře a důvěře v pomoc Boží!

 Co vše se nám nabízí kolem Ježíšova KŘÍŽE, který má svou reálnou podobu v současné době, kdy jsme ohroženi pandemií, smrtí-odchodem známých na druhý břeh? Náročná služba všech složek, které jsou spojeny se starostí o nakažené nejen starší generace, protože ohroženy jsou daleko mladší ročníky. Nést svůj kříž, pomáhat nést kříž jiným – to vůbec není lehké. Použijme k naší úvaze myšlenky svatého opata Teodora. Dle něho je kříž vzácným DAREM. Má v sobě jinou krásu, než strom v ráji, který se stal důvodem neštěstí (plod-jablko- lidstvu přinesl smrt). Naproti tomu kříž lidstvu daroval plod-Ježíše- jako zdroj věčného života. Kříž plodí život a ne smrt, dává světlo a ne tmu, uvádí do ráje a nevyhání z něho. Jako král vystoupil na válečný vůz – na kříž! Potřel vládce smrti ďábla a vysvobodil lidi z jeho otroctví. Sv. Pavel říká: Ať je daleko ode mě, abych se chlubil něčím jiným, než křížem našeho Pána Ježíše Krista, kterým je pro mne ukřižován světu a já světu. Moudrost kříže usvědčila všechnu nabubřelost světské moudrosti a domýšlivou pýchu ze lži. Jaká jsou podobenství či obrazy kříže? ARCHA Noemova: dřevo této lodi zachránilo spravedlivé i zvířata. Mojžíšova HŮL: promění vodu v krev, dotekem rozdělí moře (záchrana vyvoleného národa, který projde suchou nohou), aby se jiným dotekem toto moře vrátilo zpět a přineslo záhubu všech nepřátel. Áronova HŮL: v jediném dni vyrašila, aby se ukázalo, kdo je zákonným služebníkem Božího stánku! Hranice ze dříví, na kterém spočinul syn Izák, který měl být obětí – a zde otec Abrahám a Otec nebeský. Jak veliký je Bůh Otec, který oběť Syna přijímá! Kříž je SLÁVOU apoštolů, KORUNOU mučedníků, POSVĚCENÍM všech svatých. Na tohle bychom měli každý odpovědět, CO pro nás znamená kříž a jaký je náš vztah k tomuto znamení spásy. A bylo by jistě chvályhodné, abychom kříž, který máme ve svém bytě, domově, oprášili a případně ozdobili.   pf     

___________________________________________________

Po loňském hesle: „Nebojte se!“ zní letošní heslo takto: I kdyby pole nevydala pokrm, já přesto budu jásat v Hospodinu, svém spasiteli“ (srov. Hab 3, 17n). Toto motto pro plzeňskou diecézi biskup Tomáš Holub vybral ze starozákonní knihy proroka Habakuka. Není snad toto prorocké slovo příhodné pro naši situaci? Ne pole, ale zavřené továrny, podniky, hotely a restaurace, stadiony, školy, kadeřnictví atd. nevydávají hodnoty, které nutně potřebují ke své existenci. Reakce může být dvojí: být nespokojený, nadávat. Nebo hledat náhradní řešení a hlavně děkovat, že jsem nepodlehl následkům pandemie, děkovat za zdraví či uzdravení své či svých milých, svých zaměstnanců či spolupracovníků; děkovat i Bohu, který nás touto cestou zkouší, ale neopouští! Pomněme: naši předkové museli přežít, ať už to byla 1. či 2. světová válka, různé mory, zemětřesení, následky úniku radioaktivity z Černobylu, Japonska. Vždy je čas pro modlitbu! Dík za ni!

_________________________________________________

KONTAKT: ŘKF Kraslice, Kpt. Jaroše 321/2 Kraslice; mobil: 724 204 702

fara.kraslice@seznam.cz  nebo farnost.kraslice@bip.cz

www.farnostkraslice.estranky.cz

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 2
Celkem: 473318
Měsíc: 5926
Den: 389