Jdi na obsah Jdi na menu
 


Třetí FL 2020

FARNÍ list kraslické farnosti únor - 03

Akce ve farnosti: končí doba mezidobí a nastupuje doba přípravy na velké události kolem Ježíšova UTRPENÍ a ZMRTVÝCHVSTÁNÍ: doba postní.

26.02. POPELEČNÍ STŘEDA – 16:00 Ro; 17:00 Kr; 18:00 Jindřichovice!

Je to den přísného postu oběť  odřeknutí se masa, veselí, apod.

Křížová cesta: stř.: Rotava a pá.: Kraslice - vždy na začátku mše sv. Dále v ostatních kostelích vždy na začátku sobotní či nedělní mše.

_____________________________________________________________

Co se to stalo v poslední době v naší farnosti? Tohle nesmí vyznít jako nějaké chlubení, ale malé vysvětlení a popsání skutečnosti.

K naší společné radosti mě na návrh OB Tomáše Holuba jmenoval papež František kaplanem Jeho Svatosti. Toto jmenování mi předal vlastnoručně náš pan nuncius. Překvapen jsem latinsky řekl: Non sum dignus! (Nejsem hoden!). Beru tohle jako naše společné ocenění; bez vás bych se monsignorem nestal. Proto vás snažně prosím: Jsem a zůstávám stále váš „pater“! I nadále mi tak říkejte – díky! Snad bych nyní mohl připomenout, že mě v roce 2.000 OB Radkovský jmenoval Okrskovým sokolovským vikářem. Stále jste mi říkali: Pater. „Pane vikáři“ jsem za tu dobu zaslechl asi 4x. 2x tohle řekl bývalý předseda MěNV Kraslice pan L. Bernard (byl z totality zvyklý na tituly) a pak 2x Anička Ž. Když jsem ji „naštval“, tak jsem zaslechl: „Pane vikáři!“ Jinými slovy: můj podpis Mons. Peter Fořt, je výzvou k pokoře. Jak by také ne? Po mém kněžském svěcení jsem nastoupil na Sv. Horu jako kaplan. Pak jsem se stal za 3 roky administrátorem na Hořovicku; pak i farářem tamtéž. Po svém přeložení sem k vám opět administrátorem a pak i farářem s právem užívat titul děkan. Jak už bylo řečeno i vikářem. Nu a teď jsem opět kaplanem Jeho Svatosti papeže Františka. Rozdíl to je velký! Na sv. Hoře byl mým „šéfem“ děkan Zdeněk Adler, politik i kněz! Teď je mým „šéfem“ Sv. Otec, velekněz a veřejná osobnost. Naše největší české poutní místo Sv. Horu založili jezuité. A teď mě jmenoval titulem „jezuita“ Chorche Maria Bergolio (papež František). Závěrem mi dovolte, abych ze srdce poděkoval všem vám, kteří jste věnovali svůj čas a přišli jste v sobotu 15.2. do kraslické svatyně ke mši svaté Na poděkování spojené s prosbou o požehnání pro novou evangelizaci! Díky, že jste neodmítli pozvání do Severky posedět v hezké atmosféře! Díky za modlitby, dary, pečivo! Předali jste mi 4.700 z Jindřichovic, 5.200 z Rotavy a 9.900 z Kraslic. Můžete částky najít při úhradách za číselníky v těchto kostelích. Mezi dárky se objevilo fialové cingulum (od Mons. Jiřího); biret po + Mons. Mixovi); kopie Palladia Země České (od probošta Libora ze St. Boleslavi); krásná přání, sada mincí a „papírové tašky“ s vínem atd. Pokaždé, když si některou lahvičku otevřu, připiji na vaše zdraví, štěstí. Budu i nadále prosit za požehnání jak pro vás, tak pro vaše rodiny, o Boží ochranu. Ať vám Pán všem odplatí!    Vás pater.

Modlitba ve stáří:

Bože, Stvořiteli světa, tys udělil podzimu zvláštní krásu a význam. Svůj podzim života můžeme učinit hodnotným a krásným, naplníme-li jej láskou a oddaností, a tak učiníme své životní zkušenosti prospěšnými pro další generaci. Pomáhej nám, Pane, trpělivě přijímat všechny bolesti, nemoci a chvíle samoty, odstranit ze svého stáří smutek a zatrpklost a nahradit je jasem a radostí. Amen.

_____________________________________________________________________________

Tento následující článek jsem psal v době, kdy jsem netušil, co mne potká na  našem Kněžském dni 28.1. 2020 v Liticích! Zaujal mě aktuální dvojí pohled na práci! Jeden opravdu dře, druhý si jeho zásluhy jaksi přivlastní. Jeden pracuje v tichosti, druhý každou činnost zviditelňuje a v reklamě prezentuje. Jeden se ve skromnosti raduje z vykonaného díla a druhý sklízí ovoce za zájmu sdělovacích prostředků. Jeden je zde na zemi tím posledním, druhý prvním. A pak to přijde! Ježíš praví: poslední budou prvními a první posledními. To platí v politice obzvlášť! Mezi námi kněžími to není jiné. V mé blízkosti byl jeden, který si na „své“ akce zval někoho od tisku. Psalo se o něm. O jiném za léta ani slovo. Podle skutků je poznáte, říká Ježíš! Ne podle slov řečených či napsaných! A tak se my malí těšme na spravedlivou odměnu od Pána. Ti, co odměnu dostali, už zde na zemi na věčnosti budou marně čekat.. Pozor: Existují pracovití mezi námi a o jejich práci je dobré vědět – ti ale bývají skromní a pokorní! To je onen pověstný rozdíl! A když to navíc konají s božím požehnáním, pak se lidé doví: Víte, bez božího požehnaní, marné lidské namáhání! V tom mi moc pomohla přímluva, modlitba a také boží síla! Tak s chutí do práce! Váš pf

_____________________________________________________________________________________

Co letos připravujeme, co už je hotovo v našem programu oprav?

Jindřichovice: ozvučení (49.760Kč); koberec na zakrytí kabelů (2.911Kč); číselník pro písně (13.690Kč); vysavač (10.300Kč); Rotava: varhany (cca 50.tisKč); číselník (10.700Kč); Kraslice: 1.vitráž nalevo a do 14dní 2.vitráž napravo v kněžišti; i  3.vitráž v lodi napravo (celkem 20.800Kč)+ 10.800Kč za lešení); číselník (10.700Kč); Stříbrná: 2 vitráže do 14 dní (8.000Kč). Oloví: připraveno je Závazné stanovisko, ohlášení stavby na opravu kazetového stropu, hledáme vhodného truhláře; dále příprava Žádosti o dotaci na Karl. kraj a Havarijní program Praha. Krásná Lípa: V rozsahu loňské opravy ve výši cca 800tis.Kč budeme pokračovat po sdělení výše dotace z PZAD. 

______________________________________________________________________________

Jak slíbeno, bude za Neutraublingské partnery obětována mše sv. v neděli 23.02. v Rotavě v 8:00, aby byli uchráněni teroristických útoků, aby se toto město stále více přibližovalo k Ježíši Kristu, aby naše vzájemná prosba pomáhala odstraňovat prokletí za odsun rodáků lpících na našem kraji.

_______________________________________________________________________________________

KONTAKT: ŘKF Kraslice, Kpt. Jaroše 321/2 Kraslice; mobil: 724 204 702

www.farnostkraslice.estranky.cz email: fara.kraslice@seznam.cz

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 5
Celkem: 472919
Měsíc: 5649
Den: 399