Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 2020 FL 01-leden

FARNÍ list kraslické farnosti leden - 01

05.01. ne – Slavnost Zjevení Páně (Tří Králů) nedělní program. 

Pozn: v pondělí 6.1.2020 navštívíme Neutraubling i vaším jménem.

12.01. ne – Svátek Křtu Páně - nedělní pořad – končí doba vánoční!     

_______________________________________________

Motto pro naši diecézi na  rok 2020 zní: Nebojte se! Já jsem přemohl svět. (J 6,20, 16,33). Výzva, abychom zahodili STRACH (mimo jiné se tak jmenuje i věřící režisér). Výzva nejen pro mne. I pro vás: Existuje vítěz! Nejen nad LŽÍ a PODVODY, ale i nad SMRTÍ. Někdo z blízkosti Boží!  Přímo JEHO SYN. Jméno známe. Bůh s námi = Ježíš. Vykročme proto do Nového roku pravou nohou s tímto vítězem! S jeho pomocí do toho! Pf

___________________________________________________________

Vaše prosba: dejte nám vaše kázání o půlnoční k dispozici!

Byl jsem požádán, abych vám dal k dispozici myšlenky z Půlnoční 2019. Jistě, tohle potěší, ale i vyděsí! Každou promluvu, kázání, prožívám niterně, osobně. Někdy je to samozřejmě lepší, většinou horší. Přesto chci vyhovět, snad jako satisfakci za celá léta, kdy se snažím „svým způsobem“ předávat pravdy víry, což je vždy rizikem. Ne každý prožil to co já, ne každý prožil to, CO VY!

 Kázání o Půlnoční 2019

Rok má 365 dní a jednu noc, která se prozářila jasem! Dnes si všimneme jednoho detailu, který je taktéž z Betléma: Pro Narozeného Ježíše Krista nebylo místa! Tento fakt v nás může vzbudit i soucit. Dlouhá kamenitá cesta. Námaha těhotné Marie, starost Josefova o zajištění noclehu. Vše bylo obsazeno; jediné místo: ve chlévě; skutečně ideální místo pro porod. A tohle se přihodí Jedinému Synu Božímu. Místo teplé světnice – studená jeskyně. Místo podušky – sláma v jesličkách. Jak bychom reagovali my, kdyby Josef s Marií zaklepali i našich dveří? Našli by u nás trochu místa?

Vždyť my jsme přece pokřtění, jsme přece věřící! Ale pozor! Narodí se děťátko. Dáme ho pokřtít? Ale v dnešní době? Dítě jde do školy. Přihlásíme ho do hodiny náboženství? Ale vždyť ti chudáci děti mají tolik kroužků! Přichází čas dospělosti. Bude svatba? Dokonce v kostele? Raději ani neodpovídám. Pak umře babička, co chodila do kostela. Když se pozůstalí rozhodnou pro pohřeb či kremaci, tak ještě tak občanský. Všude v těchto chvílích není místa pro Ježíše….. Místa je dost, ale na co všechno…….

Velké domy – malé rodiny; víc titulů – méně zdravého rozumu; pokročilá medicína – bídné zdraví; dotkli jsme se měsíce – neznáme sousedy; vyšší příjmy – méně klidu v duši; vysoké IQ – málo emocí; velké vědomosti – méně moudrosti; mnoho flirtu – žádná skutečná láska; hodně přátel na facebooku – žádný reálný přítel; více alkoholu – méně vody; mnoho lidí – málo lidskosti; drahé hodinky – ale žádný čas pro druhé a pro sebe! TO JE REALITA DNEŠKA:   (a já bych dodal: i obžaloba).

Kdybychom nyní řekli Amen, tak závan pesimizmu se změní přímo v průvan. Ale naštěstí máme ještě NADĚJI! Neztrácíme naději, že se mladé rodiny budou mít víc než jedno dítě, že bude vítězit zdravý rozum, že si budeme hlídat své zdraví, že si všimneme svých sousedů, že se naše duše zklidní, že zareagujeme na bezpráví, lež a podvod, že lidová a životní moudrost převáží nad fintami oblbování (např. že sádlo škodí), že láska bude věrná a vše vydrží, odpustí, že si budeme vážit pravého přítele atd. Mezi tyto přátele by rád patřil i Ježíš! Začnu tím, že je všemohoucím Božím Synem. Dám-li mu prostor, místo v mém životě, pak se i zázraku jistě dočkám! On léčí naše smutné duše, posílí naše chabé síly, poradí v bezmocnosti – chce to jen zkusit! Zkusit a zažít – s Ježíšem – s jeho požehnáním jít ráno do práce, školy, na dovolenou apod.

Na konci mne chce doprovodit do svého věčného království. Jak řekl: je tam mnoho příbytků. Šel nám tam připravit místo! Proto se vyplatí mu nabídnout v našem životě důstojné místo! Malé zamyšlení na závěr: Mladá maminka Jitka, které jsem před x léty pomohl najít Boha po úmrtí její maminky, se rozhodla řešit problém s tatínkem, který coby vdovec, nebyl již schopen se sám o sebe postarat. Jezdit ze Šumavy, když sama má 4 děti, nebylo lehké. Proto se rozhodla pro toto geniální řešení: přijela do Rotavy, vzala mobil, vše (celý byt, obsah skříní) vyfotila. Přestěhovali celý byt a postavili vše do volné místnosti v domu na Šumavě! Tatínek našel vše na „svém místě“ i když to bylo daleko od Rotavy! „Já jsem doma!“ – jásal maje o sebe 4 vnoučata a přátele z mládí, vždyť se vrátil do svého rodiště. A takhle si já představuji to, co slíbil Ježíš: Jdu vám připravit místo! V domě je mnoho příbytků; kdyby ne, řekl bych vám to! Zpět k mé – i vaší představě! Jaká radost, že bych měl mít „svou komůrku“. Ale bez mého pracovního stolu, který je do výše zahrnutý papíry! Tak, a tohle vše je možné díky Narozenému Spasiteli světa – Ježíši! Pf

------------------------------------------------------------------------------------------

Tříkrálová sbírka proběhne v naší farnosti jako každoročně. Kdo otevře svůj dům pro potřeby potřebných, líbí se Bohu. Přivítejme malé koledníky s láskou!          I ekumenická setkání na nás čekají: 24.01. Kraslice v zimní kapli v 16:00 (pátek) a poté mše sv. v 17:00 na úmysl Jednoty církve!

Program oprav v roce 2020

 tohle-tam-bylo-2019.jpg        Tohle bylo v krovu kostela v Krásné Lípě!

Stříbrná: Dokončení druhé poloviny schodiště ke kostelu a faře (47tis.Kč).

Krásná Lípa: pokračování na protilehlé straně kostela (za cca 800tis. Kč).        

Jindřichovice: ozvučení kostela za cca 47tis.Kč.

Přebuz: oprava okenic za cca 35tis.Kč.

Oloví: pokus o zařazení do programu MASS (projekt za cca 20tis.Kč).

Sněžná: pokus zařadit ½ nátěru šindelové střechy do programu ORP3.

Kraslice: oprava vitráží v kněžišti (proti ptákům, kteří znečišťují kostel BT).

 

2019-ukonceni.jpg  Díky Bohu, programu PZAD a rodákům je pro rok 2019 NĚCO zachráněno!

 

KONTAKT: ŘKF Kraslice, Kpt. Jaroše 321/2 Kraslice; mobil: 724 204 702

www.farnostkraslice.estranky.cz email: fara.kraslice@seznam.cz

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 2
Celkem: 467884
Měsíc: 4756
Den: 370