Jdi na obsah Jdi na menu
 


První společný červencový FL 09

FARNÍ list  kraslické farnosti červenec 2022-09

Pořad AKCÍ v naší farnosti:

Nejbližší bude poutní mše sv. ke cti sv. Jakuba ve Sněžné 24. 07. Od 10:30 - jako každoročně chvíle rozjímání s rytmickými zpěvy. Poté pak mše a po ní setkání u venkovní sochy sv. Jakuba, našeho patrona všech poutníků i těch, co jsou na cestách ať v naší vlasti, či na dovolené v cizině. Tím se nabízí i možnost požádat Jakuba o přímluvu.    Za týden, tj. 31. 07., se můžeme sejít na každoroční libocké pouti v 11:00. I po ní bude možnost chvíli posedět. Všechny vás zveme od této chvíle společně: Pater Bystrík i Pater Peter, (on coby administrátor nejen kraslické, ale i chodovské farnosti). Jak asi vidíte, budeme mu při zvládání všech aktivit nápomocni, protože já jsem byl také nejprve administrátorem zde v Kraslicích. 06. 09. to bude 30 let, co jsem mezi vámi. Pak teprve farářem (s právem užívat titul děkan, což jsem nikdy nepoužíval) a pak i vikářem. Ani nyní, když jsem kaplanem Jeho Svatosti Františka papeže s možností užívat titul Monsignore, tak bych prosil o rozdělení na pater senior a pater junior. Pokud byste zjistili, že vypadám mladší než P. Bystrík, tak se podle toho zařídíme a změníme oslovení. Ale to asi hrozit nebude. V srpnu bývá pravidelně pouť v Bublavě. Letos padne tato slavnost na sobotu 13. 08. zase od 10:30 mariánským zastavením, poté pak slavnostní mše v 11:00. Pak nás zase čeká Přebuz se sv. Bartolomějem a to v sobotu 27. 08. ve 14:00. Jako vždy, budou tyto akce oboujazyčné; když mezi nás přijedou něm. rodáci, pak je srdečně přivítejme! Díky mnohokráte a zaplať Pán Bůh za naše společné zdraví, které je předpokladem možných návštěv v rámci našich poutí! mpf

_____________________________________________________________________________________________________

Jak se vyvíjí opravy našich kostelů?

 Krásná Lípa: Od 13. 07. se firma DOHA pustila do stavby lešení podél levé strany kostelní lodi. Odtud bude firma moci bezpečně pokládat přírodní břidlici na nové bednění a lepenku. Zároveň budou položeny měděné žlaby a svody. Tím bychom byli letos hotovi se střechou nad kostelní lodí! Co nám přišlo na farní účet? 30tis. Kč od Obce Šindelová; 700tis.Kč od MK Praha; od rodáků (R.Erlbeck) 24.735Kč. Dodatek ke smlouvě pro letošní rok činí 788.887Kč. Uhrazena byla již faktura za 369.080Kč. (Nutno podotknout, že muži z Moldavska, zaměstnanci majitele firmy p. Domalípa, jsou zdrávi a při plné síle. Toto ale neplatilo o něm samotném: měl těžký zápal plic, ležel v nemocnici. Díky Bohu, je zase zdráv – také jsem se za něj moc modlil)!

Oloví: I letos by mohla skončit oprava kazetového stropu zdejšího kostela. I zde se ale objevily vícepráce; (jen za dodatečnou Projektovou dokumentaci jsme uhradili 11.495Kč). Shnilého je více! I když nevíme, o kolik bude konečná částka vyšší, snad to vyjde! Dřevo bylo nakoupeno ještě za levnější cenu. Co přišlo na farní účet? 50tis.Kč od Města Oloví; 200tis.Kč od Karlovarského kraje, 400tis.Kč z HP Praha. Vydáno již bylo 280.500Kč za materiál a zatím provedené práce.

Sněžná: Horolezec p. Abrhám začal s výměnou a nátěrem pravé strany šindelové střechy. Rozpočet 182.458Kč na nátěr celé střechy; pokud bude nutno vyměnit více šindele, pak se cena navýší. Na tuto akci máme příslib od Karlovarského kraje 100tis.Kč; žádost jsem podal na Město Kraslice (50tis.kč). Snad dotaci dostaneme!

Jindřichovice: Pro letošní rok zbývala oprava 3. strany věže zdejšího kostela sv. Martina. I ta je hotová a celá věž opět září bělobou. Cena 42.385Kč. Obec přidala 20tis.Kč, firma Karlovarsko s.r.o. darovala 10tis.Kč. Mimo to byla opravena část poškozené krytiny střechy kostela po zimě. Cena za opravu: 3.395Kč. Toto bylo uhrazeno z darů zdejších věřících. Zbývá 6.744Kč na úhradu okapniček. Dík za vše.

Bublava: Havárie římsy kostela PM Nanebevzaté za více než 1,5 mil.Kč je jakousi  „třešničkou“ navíc! Statické posouzení máme, hledáme se stavebním technikem schůdné řešení. Stříbrná: zde hledáme náhradní firmu za + p. Šebestu. V Kraslicích  upravený Boží hrob (4.000Kč) a v Jindřichovicích máme díky velkorysosti dárců 2 páry andělů u bočních oltářů sv. Josefa a Panny Marie. Jednomu páru ještě chybí křídla; ta díky starostlivosti p. Miloše snad „dorostou“! Díky všem dárcům. mpf

 __________________________________________________________________________________________________________

Slovo našeho patera juniora:            Milí moji drazí, dovolte mi, abych vás oslovil i několika řádky našeho farního listu. Již pár dnů po uvedení do úřadu panem biskupem, stojím v čele naší krásné farnosti. A vnímám, že se toho na nás valí doslova přehršle. Teď je ještě asi moc brzy mluvit o nějakých vizích a představách a především o nich nechci mluvit sám. Proto, také věřím, že do konce prázdnin svolám setkání ERF, abychom společně hledali cesty směřující do Božího Království. Sám nevím, asi to nebude cesta jednoduchá, ale věřím a jsem přesvědčen, že krásná a naplňující. Věřím, že najdeme i společné řešení a souznění v případných minimálních změnách, především časového uspořádání bohoslužeb v celé naší farnosti, o shovívavost vás prosím, především s ohledem na mé další závazky a povinnosti ve farnosti Chodov. Věřím, že s pomocí Božího Svatého Ducha a ochrany naší drahé Marušky, vše doklepeme do zdárného konce. Na tomto místě chci poděkovat před Boží tváří, za mého drahého předchůdce, našeho Mons. Petera, ve kterém vnímám velkou oporu, který pro naše farní společenství obětavě slouží už pěknou řádku let, a věřím a v modlitbě vyprošuji, ať ještě pěknou řádku let ve své službě vytrvá. Srdečně také již zvu k prvnímu společnému putování, do kláštera Teplá, na diecézní pouť a ke hrobu našeho patrona Bl. Hroznaty, bychom i skrze toho, kterého Panna Maria chránila, prosili také o ochranu pro nás. Prosím, pamatujte na své kněze v modlitbách, my také neseme celou farnost v modlitbách, žádáme o ochranu Boží a požehnání. Přeji všem krásné a požehnané letní dny, váš P. Bystrík

KONTAKT: ŘKF Kraslice, Kpt. Jaroše 321/2 – 358 01 Kraslice; na P. Bystríka Ferance: 720 512 641; mobil na Mons. Petera Fořta: 724 204 702.

feranec@bip.cz a peter.fort@bip.cz – ŘKF: farnost.kraslice@bip.cz www.farnostkraslice.estranky.cz  

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 6
Celkem: 474472
Měsíc: 5606
Den: 264