Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poslední FL 2021-15

FARNÍ list kraslické farnosti prosinec – 15

Pořad bohoslužeb o vánocích a na Nový rok v naší kraslické farnosti:

V týdnu od 21. 12. do 23. 12. nebudou nikde v kostelech adventní bohoslužby.

24. 12. pá: (půlnoční) 16:00 Oloví kaple; 19:45 Horní Nivy; 21:00 Jindřichovice; 22:30 Rotava; 24:00 Kraslice (Rybova mše vánoční).

25. 12 . so: Hod Boží vánoční 9:00 Bublava; 10:30 Stříbrná; 14:00 Přebuz; 15:15 Krásná Lípa; 17:00 Sněžná (nejen pro kraslické, ale i přátele sv. Jakuba).

26. 12. ne: Svátek Sv.Rodiny 8:00 Rotava; 09:30 Kraslice; 11:00 Jindřichovice; 14:30 Oloví; (16:00 kaple Mezihorská).

31. 12. pá: Poděkování na konci roku: 16:00 Rotava; 17:15 Kraslice z. kaple.

01.01.2022 so: Slavnost Matky PM 09:00 Rotava; 11:00 Jindřichovice;

14:30 Oloví; 16:00 Kraslice (pozor změna času).

02. 01. ne: 2. neděle vánoční 09:00 Bublava; 10:30 Stříbrná;

16:00 Rotava kaple; 17:15 Kraslice zimní kaple.

05. 01. Slavnost Zjevení Páně (Tří Králů) stř 16:00 Rotava kaple

06. 01. Slavnost Zjevení Páně (Tří Králů) čtv 17:15 Kraslice zimní kaple

_______________________________________________________________________

Překvapení: jak v neděli 12.12. v Oloví, tak 15.12. ve středu v Rotavě i 17.12. v pátek v Kraslicích, se mnozí z nás postarali o svou duši svátostí smíření. KDO to nestihl – stačí říci – a my oba (P. Bystrík i já) vám posloužíme k vánoční očistě – před každou mší sv. – Opravdu se nestyďte – i my kněží jsme jen slabí lidé… To aby se Spasitel – Ježíš – narodil v čisté duši. Stačilo, že se narodil městě Betlémě do chléva v chudobě. Ta chudoba se v nás milostí Boží stane BOHATSTVÍM

__________________________________________________________________________

Poděkování patří skutečně všem, kteří i v tomto roce pomáhali při tom, aby naše kaple a kostely byly čisté, všem otevřené. Díky patří obecním, městským i státním institucím, které nám svou finanční pomocí velmi pomohly při opravách a údržbách objektů. Bez jejich podané ruky bychom nikdy nemohli do budoucna předat generacím po nás objekty památné pro každou obec i město! Jde o MěÚ Oloví, OÚ Šindelovou, OÚ Stříbrnou, OÚ Jindřichovice. Kéž by tyto jmenované instituce pomohly spolu s MěÚ Kraslice (postupná oprava šindelové střechy kostela na Sněžné) i v dalším roce 2022! Bude to rok mého výročí: 50 let kněžství, 30 let působení na kraslicku – ve svém roce 77 let pozemského putování s vámi i s těmi, kteří Boha „nemusí“! Při každé mši sv. říkám: “Pozdravte se pozdravením pokoje“. Ti, co Boha „nemusí“, mu odpovídají: „DEJ NÁM POKOJ, NECH NÁS NA POKOJI, BOŽE!“ A co, když přesto dostanou mír, pokoj pro duši?

_____________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

¨

 

 

ZDE je něco, co mne v poslední době oslovilo:

Za prvé: týká se to ADVENTU. V minulých letech se o této době skoro nemluvilo. Zato letos je to jiné! Advent je chápán ve sdělovacích zdrojích jako něco odlišného od vánoc, které začínaly a ještě i začínají, bohužel  dodnes, někdy koncem října. První pokrok. Další krůčkem je: adventní věnec se 4 svícemi. Následuje další krok: adventní svíce již nejsou stejně vysoké! 4 různé velikosti podle délky svícení (1. svíce hoří nejdéle. 2. svíce pak o týden méně. 3. svíce svítí jen maximálně 14 dní! 4. - poslední svíce: svítí dobu nejkratší!“). Dalším krokem je kupodivu maličkost: 3.svíce růžová – je skutečným vyjádřením liturgického významu: Pán je blízko – barva fialová se mění na „prozářenou“ barvu původní fialové v růžovou! Zbývá ještě poslední krok: plné pochopení rozdílu mezi adventem a vánocemi: doba čekání na příchod Zachránce, a na dobu skutečného příchodu! A tím jsou přece jen Vánoce – Narození Spasitele! Vše začíná NAROZENÍM!  Je to NADĚJE!“ V každém dítěti je skrytá naděj, CO z něho bude? To se ptali jistě i naši nejbližší, když se jednalo o nás jako děti. Byli překvapeni? Nebo snad zklamaní? Ať tak či onak. Vše se dá přece napravit. A opět se vracím k adventní zpovědi, sv. smíření!  Mpf

_______________________________________________________________________________________

Zcela jistě jste zaregistrovali, že má starost směřovala i k osobě prezidenta Miloše Zemana. EJHLE! Nevím, jak vy; ale mně se zdá, že se něco hnulo! Za prvé: oproti všem předpokladům, jmenoval celou vládu, jak navrhoval nový premiér! Dále mezi jmenovanými novými profesory bylo i jméno prof. Jana Eichlera, dříve odmítaného akademika. Neuvěřitelné: popřál k narozeninám Sv. Otci Františkovi a pozval ho do naší české republiky. Že by naše modlitby přinesly užitek nejen jemu, ale i našemu národu? Kéž by! Ať tomuto všemu žehná i nadále všemohoucí Bůh Otec i Syn i Duch.sv.

Následek havárie říms kostela Nanebevzetí Panny Marie v Bublavě.

Jako blesk se objevil problém kolem krovu, střechy, říms tohoto kostela. Jisté je toto: pozvaní statici konstatovali, že žádná kaple, natož kostel, který v minulosti poznali, neměl tak odlehčený krov, pozednice jak našli zde na Bublavě! Mimochodem: krov na půdě kostela v Přebuzi, Krásné Lípě, Jindřichovicích či v Kostelní – to je hotový les trámů, pozednic, krokví a námětek! Zcela jiné to je na půdě kostela v Bublavě. Navíc zde je římsa kamenná, ne zděná; žádná pozednice! Vše položeno pouze na  boční zdi kostela! Spojené místo trámy zde najdeme pouze fošny! Že toto dodnes vydrželo, je vlastně zázrak. Už jsem sám viděl dost, abych mohl pouze říci: Panno Maria, Patronko Bublavy, pomoz nám!  mpf

 _____________________________________________________________________________________________________________

Na protější stránce najdete prázdné místo, do kterého můžete anonymně či jménem NAPSAT, jak si představujete budoucnost církve! Nechceme JINOU církev, ale aby byla JINÁ. Zde můžete napsat náhled váš, vašeho souseda, či někoho známého. Každý pohled – ať zevnitř církve, či zvenčí, - může, být pro naše děti, národ i celý svět velkým obohacením! (váš pf)

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 4
Celkem: 472450
Měsíc: 5357
Den: 239