Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poslední FL 16 v roce 2021

FARNÍ list kraslické farnosti prosinec – 16

Pořad bohoslužeb o vánocích a na Nový rok v naší kraslické farnosti:

02. 01. ne: 2. neděle vánoční 09:00 Bublava; 10:30 Stříbrná;

16:00 Rotava kaple; 17:15 Kraslice zimní kaple.

05. 01. Slavnost Zjevení Páně (Tří Králů) stř 16:00 Rotava kaple

06. 01. Slavnost Zjevení Páně (Tří Králů) čtv 17:15 Kraslice zimní kaple

09. 01. neděle svátek Křtu Páně: končí doba vánoční. Tu můžeme, pokud si uděláte čas, společně prožít 9.ledna v 11:00 při mši sv. v kostele sv. Martina v Jindřichovicích! Přijede mezi nás mistr Bock s 50 účinkujícími (sborem a orchestrem)! Zazní Rybova mše vánoční č1. ZVU VÁS všechny – nebude to jen koncert, ale tak, jak to Ryba zamýšlel: zpěv při vánoční mši sv.! Těšme se!

_______________________________________________________________________

Promluva na Půlnoční 2021 (pro ty, kteří nemohli přijít i hlubší zamyšlení.

Hvězda, snad kometa, vyvolala OTÁZKU, CO se stalo? CO to má znamenat? Hledali pastýři a našli Dítě s matkou; hledali mudrci a našli Dítě s matkou; hledali jsme i my a našli Dítě s matkou. Je vždy něco krásného, něžného v tomto obraze! Láska, kterou jsme i my u naší maminky nalezli. To ale není vše: Nad Betlémem zazněl i andělský zpěv: Sláva na výsostech Bohu a lidem POKOJ dobré vůle nebo jak se též překládá: POKOJ lidem, v kterých má Bůh zalíbení. O co jde? Bůh nám nabízí svůj pokoj, mír pro duši, do rodin, mír národům! A jak na tuto nabídku někteří z lidí reagují? Dej nám Bože POKOJ…Vůbec se nedivím, že jsou pak rozhádaní, plní neklidu atd. Proto si navzájem popřejme RADOSTNÉ dny vánoční a přijměme tento Dar božího klidu, pokoje, míru. Radost nám jistě přinesl i čas adventní, čas čekání. Pro mne osobně: dočkal jsem se uzdravení z nejtěžšího Covidu, dočkal jsem se i posunu v připomínce adventu, který vánocům předchází – nikdy předtím neznělo slovo advent tak často jak v rozhlase, tak i TV. Náš národ objevil před lety adventní věnec se 4 svícemi; později 4 svíce měly různou „výšku“(podle doby, kdy byly postupně zapalovány). Letos se objevila 3. svíce v barvě růžové (podle 3. neděle adventní, kdy se v kostele oblékají kněží do růžového ornátu). Dnes už mi tak nevadí vánoční nabídka, která začíná již koncem října. Vždyť čas adventní trval původně 40 dní (začínal 11. 11. na svátek sv. Martina). Více než 40 let „čekal na svůj návrat na Sněžnou“ Betlém rodiny Wohlrábových. Babička Kurta, který nám tolik pomohl při opravách kostela sv. Jakuba, si v roce 1945 při divokém odsunu v nůši odnesla domácí Betlém. Letos v srpnu nám ho  Kurt daroval do sněženského kostela, kde ho můžete 25.12. v

17:00 spatřit na vlastní oči. Konečně: některé z vás asi na Nový rok neuvidím. Mnozí  vám budou přát v roce 2022 pevné zdraví a štěstí. I za týden  se objeví nové otázky, na které budete hledat odpovědi. K tomu nabízím radu: Přijměte adresu na Toho Nejvyššího, jak řekl před národem nový ministr zdravotnictví prof. Válek.  Bůh rád poradí, CO dělat, aby naše rozhodnutí byla dobrá. Kdo tohle nezkusí. NIKDY se nedozví, že to funguje! Jak se s Bohem spojit? Tak jako navazujeme řeč s lidmi; vše mu s důvěrou řekněme! Nebojme se!Do Nového roku též přeji toleranci, trpělivost, slušnost.

Toto jsem převzal od pana Svěráka staršího. Co dodat? Slovo trpělivost pochází od TRPĚTI, umět přinášet i oběti; ty nás zocelí i obohatí. Dalším blízkým slovem je přece i STRPĚTI, dokázat něco z lásky i vydržet. A  kdybych se v nastávající době zachoval jako vůl, nebo snad i osel – proto přece ještě patřím do Betléma! Časem mohu pochopit, že Bůh to s námi myslí dobře, že nám žehná, že nás miluje. Proto s pomocí Boží do dalších dnů! Proto: s pomocí boží vykročme do roku 2022! mpf  

__________________________________________________________________________

Ve spodní části FL 15 jste našli prázdné místo, kam jste mohli  anonymně nebo i jménem NAPSAT, jak si představujete budoucnost církve! Pod heslem: Nechceme jinou církev, ale aby byla JINÁ. Zde jste mohli  napsat náhled váš, vašeho souseda, či známého. Každý pohled ať zevnitř církve, či zvenčí, může, být pro naše děti, národ i celý svět velkým obohacením! Zatím jsem nedostal jediný lístek, jediný váš názor! Prosím: vhoďte váš názor do košíčku se sbírkou – prosím! Díky! Co se dá napsat? Mně je to jedno; Mně stav vyhovuje; Kněz je od veřejného dění odtažitý; chybí mi větší „lidskost“ při bohoslužbě; Nestačí mi pouze být na mši každý týden; Chybí mi setkání po a mimo mši; Chybí mi výuka ve víře ve škole; Chybí mi věřící zastupitelé v místních zastupitelstvech; vadí mi to či ono! Zde se nestyďte napsat upřímný názor!      (V duchu váš mpf)

_____________________________________________________________________________________________________________

      Vzpomínka na nesmírně hodného a poctivého odborníka na kamenické práce pana Františka Šebestu z Kraslic. Jako blesk se mezi námi roznesla zpráva o jeho skonu! Ale každá zpráva ohledně hodného člověka nemusí být i v tomto případě KATASTROFOU! Vždyť život se díky Ježíši z Nazareta, jehož narození jsme si letos o vánocích připomínali, nekončí, ale mění! Přál bych si, abych nejen já, ale i mnozí se mnou, nikdy nezapomněl na tolik dobra, které tento pracovitý muž vykonal. Vy, kteří se se mnou scházíte v kostele, můžete namítnout: ALE on mezi nás nechodil? Asi to nebude před Bohem rozhodující! Vzpomínám si na jednu příhodu, kterou jistý světec vyprávěl: Před Pánem Bohem stál jistý člověk, který se chlubil rukama, které měl čisté! Bůh mu řekl: Máš je čisté, ALE prázdné! Z toho plyne jediné poučení: BEZ práce, nejsou NEJEN koláče. Pan František nám za levné peníze opravil všechny schody do kostela Božího Těla v Kraslicích, příjezd k faře i kostelu ve Stříbrné, schody k hl. vchodu kostela v Přebuzi apod. Co nestihl, musí za něj dokončit někdo jiný. Kéž nu Pán Bůh, nejvýš spravedlivý, dá věčnou odměnu! Za to se nejen v Kraslicích, Stříbrné a Přebuzi, prosíme! Dej mu Bůh věčnou radost!   

_____________________________________________________________________________________________________________

Přál bych si několik věcí: Aby Otec Bystrík mezi nás zapadl, nás obohatil a ve víře posílil; Abychom mohli v roce 2022 v sobotu 17. prosince společně oslavit 50 let mého kněžství v kostele PM Nanebevzaté a poděkovali za 30 let, kdy jsem mezi vás přišel; Abychom si společně vyprosili požehnání pro náboženský růst ve víře a vyprosili si mládež a budoucnost pro naši farnost; byli otevření světu, církvi.  

_____________________________________________________________________________________________________________

KONTAKT: ŘKF Kraslice, Kpt. Jaroše 321/2 Kraslice; mobil: 724 204 702

  farnost.kraslice@bip.cz                           www.farnostkraslice.estranky.cz

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 4
Celkem: 471557
Měsíc: 5169
Den: 256