Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poslední červencový FL 08 - 2021

 FARNÍ list kraslické farnosti srpen - 08

Pravidelné bohoslužby: v sobotu Bublava v 8:00 a Stříbrná v 9:15. Poté bývá čas na křty či svatby (v 11:00). Každou 2. sobotu bude mše sv. v 17:00 na Sněžné u sv. Jakuba, patrona poutníků a těch, co jsou na cestách. Je to aktuální: mnozí jsou v těchto měsících v přírodě a jezdí na kolech. POZOR: JSTE VÍTÁNI!

V neděli: 8:00 Rotava; 9:30 Kraslice; 11:00 Jindřichovice (A); 11:00 Chodov; 14:30 Oloví (B). Tedy: (A) P. Bystrík (B) Mons. Peter; příští neděli se to vymění.

Nezapomeňte ani na Modlitbu osvobození od strachu, kterou jste dostali ve FL 02 a další modlitbu ke cti sv. JOSEFA (viz zde).

  1. Hymnus (Zpěv) ke sv. Josefovi.

 Vznešený patriarcho, svatý Josefe, který můžeš učinit to, co je nemožné; pospěš mi na pomoc ve chvílích neklidu a těžkostí. Přijmi pod svou ochranu obtížné a svízelné situace, které ti svěřuji, aby došly šťastného konce. Můj milovaný otče, v tebe skládám celou svoji důvěru. Ať mi neříkají, že jsem tě vzýval nadarmo, poněvadž ty s Ježíšem a Marií můžeš všechno; ukaž mi, že tvoje dobrota je tak velká jako tvoje moc.  

Amen.                                                (papež František 8. prosince 2020)     

 

PODĚKOVÁNÍ

Všem, kteří 25. července připravili pohoštění pro posezení při sněženské pouti. Stalo se již tradicí, že se scházíme u svatého Jakuba, ať s úmysly prosebnými či děkovnými. Spolu chválíme Pána a Boha, klaníme se jeho moudrosti, vedení. Ať nám tento druh setkání vždy zůstává v paměti! Na farní účet přibyde částka 289.000Kč z Min. kultury Praha na opravu kazetového stropu kostela sv. Michaela v Oloví. Město Oloví přispělo částkou 50.000Kč.  Celková suma za letošní opravu činí 379.054Kč. Zbylé částky budou uhrazeny díky Svépomocnému fondu BP 43.750a z vašich darů ve výši 25.304Kč. O dalších letošních opravách se dočtete v dalším FL 09.

 

 

Překvapivé výroky v současnosti.

Tu a tam vás překvapí nečekaný projev. Babičce Marušce, (ženě mého bratra Pavla,) sdělila 5-tiletá vnučka Anička toto: „Mám dojem, že máš potřebu mi dát bonbon“. No tohle? Už ta skladba slov! Jaká překvapení dědu s bábou čekají?

Nebo: obětavá paní Eliška K., která se stará o faru v Oloví, řekla 11.07. v neděli po mši sv. Pateru Bystríkovi: „Náš páter to dělá takhle…“ Na to oslovený řekl: “Ale já jsem také váš páter!“. Pravda; od 01.07. už jsou na naši velkou farnost dva kněží! A to se ještě tu a tam objeví třetí, který mezi námi bydlí: Mons. Josef . Jsem přesvědčen, že to bude jen k dobrému! Jaká radost, když mezi nás zavítá i Páter Ferdinand z Klingenthalu – vždyť i on je přece „náš“! Váš mpf

 

Co se také může všechno stát!

       Na mostě v dolním Oloví již několik let stojí litinová socha sv. Jana Nepomuckého. Městu Oloví taková socha chyběla. Naše farnost s pomocí farnosti loketské ji městu dala darem. Světec drží v rukách kříž, dívá  se na něj. V minulých dnech se kříž ztratil; někdo ho ukradl. Ten zloděj ani neví, jak si tou krádeží „zavařil“. Kříž má různé podoby. Neštěstí, trable, problémy, nemoci atd. Sebrat světci, národnímu patronu, symbol víry v Boha, je hazard; možná, že je to viditelné znamení skutečnosti, že tolika pokřtěným byla ukradena víra v jediného Boha. Ten byl nahrazen modlou jménem peníze, drogy, moc a sláva apod. Ale spasí nás něco z tohoto na vždy, i po smrti? Proto bych si pro dobro onoho zloděje přál, aby zcizený kříž vrátil zpátky na své místo!

26. července, na svátek sv. Anny a sv. Jáchyma, jsem s paní Lotty K. byl na mši sv. v PALIČI (Palitz) s paterem Ferdinandem sloužené v pravé poledne. Jako každým rokem se opět na toto znovu obnovující se místo sjelo cca 45 věřících. Tentokrát chyběly řeholní sestry, kterým v restituci  byly vráceny pozemky a které jsou v pachtu. Přivítala nás nově zářící omítka po pravé straně kostelní lodi. Jak jistě víte, kostel byl před lety zcela zdevastovaný. Tuším, že v roce 2016 se kostela ujala čtveřice pánů (jeden právník, druhý podnikatel atd.). Obdivuhodné, že se vlastně jaksi „slitovali“ a vzali na sebe toto břemeno. Kostel je majetkem Spolku pro záchranu Dyleně. O této aktivitě se dozvěděl již vzpomenutý „náš pater“ Ferdinand. Ten se narodil v sousední Lipové, která v době jeho narození patřila do farnosti Palič. Zde byl pokřtěný, biřmovaný, v tomto kostele byli oddáni jeho rodiče, kteří s ním z Lipové do kostela sv. Anny chodili. Není proto divu, že jeho srdce zajásalo, že smí v této svatyni sloužit mši. I on pomohl: sehnal kostelní lavice, sehnal i mne, který přivezl modré dvojjazyčné zpěvníčky. Rodáci vždy zajistili i pěvecký sbor ze SRN. Letos jsem přítomné doprovodil na el. varhanách a poté jsme byli pozváni do místní restaurace Peklo na guláš. Inu, divné to jméno pro hospodu. Ale budiž: v kostele se to dříve „nebesky rozjelo“, a pak v hospodách po mši zas „pekelně roztočilo“. I zde je vidět pokrok: nový interiér, nový majitel – zdejší obyvatel. Obě tato místa nabízí posilnění: hospoda pro tělo, kostel pro duši. Radujme se jak s P. Ferdinandem, tak s obyvateli Paliče.    

 

Na závěr: Obracím se na každého z vás: vraťme se s postupujícím uvolňováním do kostelních lavic; je naší svatou a důležitou povinností: děkovat za pomoc postiženým, prosit o boží ochranu nejen pro nás, ale i pro naše přátele, sousedy, rodáky. PROSÍM i jménem našeho P. Bystríka!

                                     KONTAKT: ŘKF Kraslice, Kpt. Jaroše 321/2 Kraslice; mobil: 724 204 702

                                   farnost.kraslice@bip.cz                           www.farnostkraslice.estranky.cz

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 5
Celkem: 468107
Měsíc: 4898
Den: 381