Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pohled do Farního listu 13-09

 

FARNÍ list kraslické farnosti  červen 2013 – 09
Tel.číslo: 359 574 053 ŘKF          mobil: 724 204 702 PPF
Pořad bohoslužeb, setkání.
23.06. ne – 14:00 Pouť ke cti sv.Erharda -TATROVICE, patrona zvířátek
25.06. út – 17:00 LOKET – mše sv. s Ot.biskupem s námi jubilanty - P.Majkov 25let, P.Bauchner 20let, P.Kopejsko letos 40let a já z prosince též 40let kněžství.
28.06. pá – EKUMENA Klingenthal odj.od fary Kraslice v 18:45!
29.06. so – Bublava a Stříbrná jako obvykle. V neděli je jediná mše sv. POZOR:
30.06. ne-16:00 Poutní mše sv. ke cti sv.Petra a Pavla s posezením,PŘIJĎTE!
01.07. po – 08:00 Kraslice Slavnost Narození sv.Jana Křtitele – mše sv. Po ní bych rád jel na dovolenou do 10.07.13. Tzn., že ve čtvrtek 11.07. se vše vrací ke svému pořádku! V době od 02.07. do 10.07. budou bohoslužby pouze v so+ne!!
13.07. so – svatba na Sněžné ve 12:00
13.07. so – tentýž v 17:00 Sněžná mše sv. jako obvykle.
28.07. ne – 10:30 poutní setkání u sv.JAKUBA na SNĚŽNÉ – v 11:00 pak mše sv. letos poprvé v naší režii bez doprovodu Klingenthalského sboru. Opět je to jediná mše sv. o této neděli!! V sobotu 27.07. Bu+St jako obvykle.  
DĚKUJI ZA ÚČAST NA NAŠEM KRASLICKÉM BOŽÍM TĚLE!
Je pravdou, že nám letos počasí udělalo dosti velkou čáru přes rozpočet. Voda ohrožovala kdeco. Nakonec jsme vzdali i naši účast v partnerské farnosti na Božím Těle v Neutraublingu. Tam mají celý kostel v lešení, ani se neptejte, co to bude stát!! To naše opravy jsou jaksi za DROBNÉ. Vyprošujme jim zdar a požehnané dílo ke cti Boží. Říká se: přej a bude ti přáno. I nám se podařilo díky obětavé práci naší OBSLUHY v čele s Aničkou Ž., nasytit snad každého, kdo letos překonal STRACH z deště. Nebylo nám přáno jít kolem nového náměstí k radnici a tím DODATEČNĚ požehnat dílu za evropské peníze. Asi to mělo proběhnout v rámci slavnostního otevření, které se konalo v pátek před poutí. Tak mi nezbylo, než požehnat v tichosti dílo krášlící Kraslice. Dík sboru VIVAT MUSICA, dík i Horalce. Byl to KRÁSNÝ zážitek! Obě tyto party muzikantů JSOU OZDOBOU hudebního města Kraslice. Ozdobily i naši bohoslužbu. Kdo jste nebyli, můžete litovat! A v neposlední řadě patří dík těm z Neutraublingu, kteří se nebáli přijet. Tak všem upřímné Pán Bůh zaplať!
Vyznamenání Otce biskupa Františka ke 20-tému výročí diecéze.
Žádný kněz jich nedostal tolik, jako já! Ne pro sebe, ale pro naše rodáky, kteří nám 20 let obdivuhodně pomáhali a pomáhají při opravách kdysi jejich, dnes i našich kostelů. Jako první byl vyznamenán před poutí BT Johannes Schmidt a spolu s ním i Neutraublingští. Ti se radují, že mají faráře vikáře=děkana děkanátu Donaustauf. Všichni P.Josefu Weindlovi ze srdce gratulujeme! Jako druhý převzal vyznamenání při stříbrnské pouti Anton Bauerfeind, ale v pozadí in memoriam Otto Böhm, jeho sestra a také Rainer Bauer. Opět zástupně za všechny! Další přijdou záhy! 
OPRAVY:
Bublavská věž již svítí novým oplechováním, během krátké doby budou svítit bělobou i zbylé tři stěny této věže. V pondělí či úterý bude usazen nově pozlacený kříž a makovice. Z torza dokumentů zcela mokrých se dalo něco málo vyčíst a to, že kostel byl hotov již v r. 1887, rok nato byl konsekrován. V r. 1910 byl zhotoven a osazen nový kříž otcem i synem téhož jména Thomas Jilek. Farářem byl tehdy P.Josef Beneš (jak zajímavé, když kněz rodák z Kraslic téhož jména nyní působí na Moravě). Do makovice se vrátí i značně zrezivělé kladivo, kterým byl poklepán základní kámen kostela Nanebevzetí Panny Marie. Jsem nesmírně šťasten, že se dílo daří s pomocí Boží, rodáků, ČNFB i OÚ dokončit. Vždyť jsem v kostele téhož jména ministroval v Mariánských Lázních a zde měl i 16.12.1972 svou primici=první mši sv., na které se mnou u oltáře byl náš otec biskup jako kaplan a  Jan Baxant jako jáhen (dnes biskup litoměřický). Dík za modlitby! Do třetice všeho dobrého (po opravě kraslické a bublavské svatyně) došlo i na opravy na kraslické faře! Začalo to havárií, prasklo litinové koleno u odpadu. Proto muselo být celé vedení dáno do plastu. Voda z kohoutku  u paní Helmy jen kapala a to si dovolila u paní Kohoutové! Také vedení vody je nové v plastu. Když už se muselo tohle vše udělat, rozhodl jsem se po poradě s P.Hencem (st.technikem biskupství) a ing.Radkem Kalivodou a Radkem Tiralou, kteří nabídli svou firmu k provedení nejen těchto prací,ale i umístění sanitárního koutu v bytě, kde kdysi bydlel p.děkan a pak i Jára Šašek. Jedná se sprchový kout, toaletu a malé umyvadlo, mimo pak lze dát i malou kuchyňskou linku. A jelikož v září proběhne na našem vikariátu kanonická vizitace Otcem biskupem a pracovníky BP, bude se tento byt náramně hodit. Proto se muselo vše stát, aby konečně i WC v přízemí dostalo dlaždičky nejen na stěnu, ale i na podlahu. Celé to bude za 120tis.Kč a možná i o něco více. Inu, s pomocí Boží! Díky všem, kteří již několikrát umývali schody po řemeslnících. Až bude vše hotové, mohu vás požádat o pomoc vše uklidit, umýt a „načančat“? Těšit nás může skutečnost, že to bude užívat jako první otec biskup! Tak předem díky!
Farní charita Kraslice.
Závěrem tohoto Farního listu budiž sděleno, že 20.06.2013 byla budova FCHKr ve Stříbrné řádně předána odstupující paní ředitelkou do rukou prozatímního ředitele Pavla Janouškovce, který je ředitelem Městské charity Plzeň. Jak již bylo řečeno, vrací se konečně ke svému původnímu záměru – bude mimo jiné také sloužit hlavně matkám s dětmi z azylových domů DCHP. Tyto děti chodí též do školy, slyší, jak jiné děti, které na tom nejsou tak špatně jako ony, jezdí na cesty, dovolené i zájezdy do ciziny, ony však nikam, nemají na to prostředky. Je tedy nanejvýš krásné těmto dětem a matkám umožnit prožitek v našem krásném zdravém prostředí. Kéž Bůh žehná všem, kteří pro tohle cokoliv udělají!     pf
 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 7
Celkem: 472930
Měsíc: 5659
Den: 405