Jdi na obsah Jdi na menu
 


Květnový FL 04-2021

 FARNÍ list kraslické farnosti květen - 04

Po dobu mé nemoci a po dobu nebezpečí Covidu 19 se konají mše sv. pouze v 9:30 v Kraslicích a v 11:00 v Jindřichovicích. Jde o nouzový stav. Vše pomine! Nezapomeňte na Modlitbu osvobození od strachu, kterou jste dostali ve FL 02! 

ROK svatého Josefa

Svatý Otec František vyhlásil rok sv. JOSEFA od 8.12.2020 do 8.12.2021. Je Ochránce církve, rodin i mnohých zemí, mezi které patří i Země Česká. V každém Farním listě (tímto počínaje) si budete moci různé modlitby uchovat a také je vysílat vzhůru k nebesům, kde tento statečný patron má své výsadní místo. Stává se to naší svatou povinností! Důvodů je mnoho: ukončení pandemie, restartování věřících k aktivní návštěvě našich kostelů, obnova morálního stavu rodin i celé naší společnosti, přímluva za tolik obětí a zemřelých díky covidu 19. Přímluvu potřebují i pozůstalí!

  1. Starobylá modlitba

Ó svatý Josefe, tvá ochrana je velká a silná, tvou přímluvu Bůh rychle vyslyší. Do tvých rukou vkládám všechny své prosby a touhy. Ó svatý Josefe, pomoz mi svou mocnou přímluvou. Vypros pro mě od svého Božského Syna všechna potřebná požehnání. Skrze Krista, našeho Pána.

Stojím zde, tobě oddán, pod tvou nebeskou mocí a chci ti vzdát poctu a dík jako jednomu z nejvíce milujících otců. Ó svatý Josefe, nikdy nejsem znaven, když rozjímám o tom, jak jsi objímal Ježíše a choval ho spícího ve své náruči. Neodvažuji se přiblížit, zatímco Ježíšek spí blízko tvého srdce. Obejmi ho a polib za mě a popros jej, aby mi tento polibek vrátil v mé poslední hodině. Ó svatý Josefe, patrone umírajících, oroduj za nás. 

________________________________________________--

     „Mám zde ještě nějaké resty…“ Tohle jsem řekl, když mi HLAS položil v agónii otázku, zda nechci jít „na druhý břeh“. A už je to tady. V tyto dny se ozvala mladá žena, že touží po křtu svatém. Co ji k takovému kroku přimělo, ptal jsem se,. „Pohnulo se mnou setkání se smrtí. Viděla jsem tolik lidí umírat, tolik lidí plakat a naříkat nad odchodem blízkého člověka. Pracuji jako záchranářka“. Hned mi bylo jasné, že blízkost konce pozemského života vede k otázce po začátku života věčného, který nabízí Bůh každému, kdo po tomto zatouží, Něco je ale nutné udělat: Dát víru! Komu? Člověku? To je krásné; je to málo. A co tak dát víru Bohočlověku Ježíši? Proč jemu? Jako jediný vstal živ s oslaveným nesmrtelným tělem z hrobu! Totéž slíbil i všem, kteří v něho uvěří! A křtem se vstupuje do rodiny božích dětí. Prosme proto za ni, za každého, kdo si uvědomí, jak krátký může být pozemský život! Ježíš je CESTA, PRAVDA a ŽIVOT!

____________________________________________________

Co se to stalo na bublavském kostele? Během mého pobytu v nemocnici se uvolnily pískovcové kvádry v římse a spadly po pravé straně lodi kostela. Díky Bohu, že se nikomu nic nestalo. Nyní hledáme možnost, jak vše uvést do stavu bezpečného a původního. Kéž se to podaří. Tady vidíte, že jsem se musel vrátit! 

Jindřichovický kostel se po dobu mé nemoci stal pro mnohé z vás místem, kde se každou neděli slouží mše svatá. Jistě jste si všimli, že na stěnách kostelní věže jsou pošpiněná místa díky tomu, že jednoduché římsy nemají tzv. okapničky. Ty v závazném stanovisku památkáři nepovolili. O dodatečně povolení jsem řádně požádal. Prý to možné není. Pokusíme se toto uskutečnit letos i za pomoci Obce Jindřichovice, která nám přispěla dotací ve výši 40.tis.Kč. Díky obci, těšme se na hezký vzhled této věže. Kéž jindřichovická firma Plaub nám též pomůže vše řádně zvládnout. Jediná změna bude v klempířské firmě – místo firmy Hrách (skončila činnost), snad práce provede firma Míry Švece. Prosím o vaši modlitbu.

_________________________________________________________

Co se ale stalo v rotavském kostele? Lze pochopit havárii na kostele v Bublavě – vypadnou kvádry v římse, protože se spojovací materiál uvolnil či vydrolil. Též lze pochopit nedomyšlené zajištění dešťové vody, která stéká z věže kostela v Jindřichovicích, naráží na vyčnívající římsy a narušuje nejen tyto římsy, ale špiní a narušuje omítku za drahé peníze zhotovenou. Co však vůbec nelze pochopit, je událost kolem znečištění interiéru kostela v Rotavě! Silný vichr se prohnal ze soboty 13. 02. na neděli 14. 02. zdejším krajem a způsobil ve vnitřním prostoru zdejšího kostela úplnou spoušť: všechny lavice, podlaha, sochy i oltář byly pokryty olejovou špinavou mastnotou. Otázkou zůstává, odkud se tohle vzalo? V roce 1925 došlo k ukončení stavby chrámu; v plánu bylo také vytápění kostela teplým vzduchem, který měl být vháněn průduchy ve zdi do interiéru. K tomu sloužil i prostor pod dnešní zimní kaplí, kde byl instalován kotel, který byl zaveden do komína. Ten byl dle svědectví pana Jeníčka znehodnocen, když do něj byl naházen zbytečný materiál. Když jsem se o tomto všem dozvěděl po svém návratu z nemocnice v Písku, hledal jsem přirozené vysvětlení. Toto jsem hledal v komínu, do kterého se ten hrozný vichr dostal, a došlo k znečištění. To se ale ukázalo jako nereálné. Ani st.technik Biskupství plzeňského, ani Dr Rojík nedospěli k logickému vysvětlení havárie. A co když je to pomsta Odpůrce, toho Zlého? Den nato, 15.02., v pondělí mne sanitka vezla jako ležícího do Písku, do tamní nemocnice. V sokolovské, kde jsem jen díky Bohu a vašim přímluvám unikl jisté smrti, jsem prožil nejtěžší chvíle svého života! Dobrý Bůh si mne po mém souhlasu uchránil pro kněžskou službu! To se nemuselo líbit satanovi! Vím, že je to dost odvážné tvrzení, ale jiné nenacházím. Jisté je, že boj mezi dobrem a zlem neustal ani dnes, ani v různých rovinách. Společně se nám jistě za pomoci Boží podaří kostel vyčistit a do pouti sv. Petra a Pavla znovu zprovoznit. V. Dubš nám přislíbil v kraslické prádelně vyčistit všechny molitanové potahy z lavic, Město Rotava s p.starostou, Spolek Rotavak přislíbily umýt celou podlahu a sochy. Mnoho týdnů už ten binec uklízí Anežka Vinšová; obdivuhodné! Předem Bůh odplať všem vám, kteří nám během května a června pomůžete! Obstojíme jistě i v této zkoušce! Kéž požehnání pocítí každý z nás! Žehná váš pater!  

 

KONTAKT: ŘKF Kraslice, Kpt. Jaroše 321/2 Kraslice; mobil: 724 204 702

farnost.kraslice@bip.cz                              www.farnostkraslice.estranky.cz

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 473357
Měsíc: 5941
Den: 359