Jdi na obsah Jdi na menu
 


FL listopad 2019 - 1

FARNÍ list kraslické farnosti listopad – 19

 

Akce naší kraslice farnosti: V pondělí 18. 11. se ve 13:00 rozloučíme se zesnulým Marcelem Žáčkem, manželem Aničky a věrným pomocníkem na faře, tak i v  kostele v Kraslicích. Na svou nejtěžší cestu byl připraven sv. Svátostmi a obklopen svými nejdražšími. Přebuz: 23.11. ve 14:00 změna! 30.11. vezeme opět perníčky do Neutraublingu k prodeji v tamní farnosti. Koncerty Ještěřice vždy v 18:00 Kraslice 30.11.; Stříbrná 8.12.; Bublava 21.12.  

_______________________________________________

Hlas z Vatikánu

„Nepřijeli jsme na výlet, ale na pouť. Od výletu očekáváme, že něco uvidíme, něco zažijeme. Naproti tomu od pouti očekáváme zázrak proměny našeho života. Zázrak, ve kterém vyjdeme ze svých stereotypů, ze setrvačnosti ve své zabydlenosti a přiblížíme se k pochopení klíčových událostí svého života, k lepšímu pohledu na svůj vztah k Bohu, ke společenství církve, k lidem blízkým i vzdáleným, ke společnosti, ve které žijeme,” řekl biskup brněnský mons. Vojtěch Cikrle v basilice St. Maria Maggiore (P. Marie Větší) v rámci české národní pouti k 30. výročí něžné revoluce. 

10.11. Svátek svatého Martina – Jindřichovice 10:00

       Dle mého zážitku toto setkání patřilo mezi nejkrásnější v mém kněžském životě a působení zde mezi vámi. Hned vysvětlím, proč: 1. nebylo nás málo; 2. přijeli i ti, kteří nás mají moc rádi: P. Ferdinand Kohl (díky Lotce Kroppové) + Anička Žáčková, která prožívala poslední bolestné chvíle se svým manželem Marcelem) + na kůru nás doprovázeli jak paní Věra zpěvem, tak paní Alice hrou na varhany, pak i náš Dr. Petr Rojík s nádhernou improvizací na závěr + po operaci hlasivek jsem i já přidal svým hlasem pár tónů k větší slávě boží. Že nás občerstvilo jen jídlo a pití? Ani náhodou! Za vším stála paní starostka Martina M. spolu s Milošem B., Jendou S. a s nimi jsme my přítomní byli rádi obdarováni! Sv. Martin se radoval: každý dal něco ze svého svou přítomností, či službou, či pomocí. Kéž se smíme za rok opět setkat a nejen vzpomínat! Ještě něco: přijměte omluvu za změnu hodiny koncertu, už se to nestane! pf

17. listopadu 1989 - 2019

po-sveceni-17.11.19a.jpg

V tento den jsme si v naší kraslické farnosti připomněli události před 30-ti roky. V 17:00 jsme společně posvětili pomník; poté zazněly zvony v celé ČR; každý mohl zapálit malou svíci na úmysl obětí rudého násilí. Jak se barvy mění: jednou hnědé (německé nacistické), jindy žluté (náměstí Míru v Číně), dnes opět žluté (např. v Honkongu). Jakou barvu zvolí příští „násilníci“?  Text zní stále stejně: „Bože, ujmi se všech obětí rudé totality, které byly zraněny jak na duši, tak na těle. Prosíme tě, vyslyš nás!“ Mše na tento úmysl je v 9:30 obětována 17. 11. v kraslickém kostele Božího Těla. Oběť zůstane obětí, násilí zůstane i nadále násilím! My křesťané oběť nabízíme Ježíši, který obětoval vše: i svůj život, za každého člověka.

sveceni-3a.jpgpo-sveceni-17.11.19--2-.jpg

Naše opravy

Oprava šindelové střechy kostela sv. Jiljí v Kostelní je hotová! Rodáci nám přispěli částkou 2.000€ (50.000Kč). Celková částka: 122.900Kč. Díky Městu Kraslice za dotaci ve výši 46tis.Kč. Sám jsem též přispěl (23tis.Kč).  

Práce na kostele sv. Josefa v Krásné Lípě budou, jak doufám, ukončeny do konce listopadu. Zbývá fakturovat 343.540,-Kč. Mně zbývá se modlit, aby počasí vydrželo! (Pro ty, kteří si myslí, že jejich farář nic moc nedělá!) Do   programu MASS s kazetovým stropem kostela v Oloví se přihlašujeme. Též na rotavském kůru byl instalován reproduktor, aby zpěváci a varhaník lépe slyšeli, co se vpředu děje. Totéž se uskuteční při ozvučení celého kostela sv. Martina v Jindřichovicích v příštím roce. Práce zase provede firma Tomáš Lachman z Plzně. Rád bych z tohoto místa poděkoval Josefu Hronovi, jenž se stará o poutní kostel na Sněžné, i za pomoc při opravách v bytě po Lianě Fischerové (výměna vany, umyvadla, baterie i podlahy) v Hradební 1826/5.  

                 Jak se do lesa volá, tak se z něho ozývá.

   Jaké bylo mé překvapení, když jsem dostal z redakce Zpravodaje BP tuto zprávu: 1) Co dnes může být tou „hvězdou“, která povede lidi k jesličkám, k Ježíšovi?  2) Co přejete svěřencům ve Vašem vikariátu, popř. čtenářům diecéz-ního zpravodaje k Vánocům a do nového liturgického (kalendářního) roku? Má odpověď: Začnu přáním do Nového roku 2020: Každý človíček, který se „objeví na světě“, bývá provázen „výroky sudiček“, jak  tomu dodnes tak říkáme. Má babička říkávala: „Jedes gute Wort, findet seinen Ort“ (Každé dobré slovo, najde své místo). Dnes jsme spolu na přelomu roku 2019 a 2020 a přeji vám totéž: Kéž každé vaše slovo, skutek či přání, najde své místo! Je mnoho míst i osob, kterým právě VAŠE slovo může pomoci! I kdyby to jen slovo přímluvy či prosby u Pána a Boha mělo zaznít! Přeji k tomu ODVAHU, ČAS a LÁSKU – Bůh nám žehnej! Ke druhé výzvě: Co dnes může být tou HVĚZDOU, která povede lidi k jesličkám, k Ježíši?

Nemusí to být hvězda – STAR. Co kdyby to byl BUMERANG? Ne jako nástroj TRESTU, ale jako nástroj  VAROVÁNÍ! Já jsem toho mnoho nevy-myslel, to učinili a činí jiní! Ale podle mého přesvědčení, je právě forma REAKCE na naši AKCI adekvátní! Za každý dobrý skutek očekávej formou bumerangu reakci: vrátí se ti, když to nejvíce potřebuješ! Obdobně za každý zlý skutek očekávej formou bumerangu reakci: vrátí se ti, když to budeš nejméně čekat! Bůh přece nechce náš zánik, smrt, neštěstí! Chce jediné: nech zlého myšlení, slov i skutků, lituj, když se ti něco nepovede a spolehni se na mne! Já tě mám rád, nikdy tě neopustím. Ale ty nesmíš opustit mne! Kdyby se touto cestou někdo dal, pak jsem nežil nadarmo: pf   

                                               www.farnostkraslice.estranky.cz email: fara.kraslice@seznam.cz

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 5
Celkem: 472695
Měsíc: 5490
Den: 317