Jdi na obsah Jdi na menu
 


FL 2022 - 02 únor

 Pro FARNÍ list kraslické farnosti únor 2022

Předem bych chtěl zdůraznit se vší vážností situace, že ke svobodnému rozhodování má každý výsostné právo! S tímto je též nezastupitelně spojena zodpovědnost za rozhodování, ať už je takové, či makové!

Proto vás moc prosím, abyste tyto řádky přijali alespoň trochu s pochopením. Předem děkuji. Náš svět, ve kterém žijeme, je rozdělený. Tak jako je dobro a zlo motivem k jednání, tak následuje i odměna nebo trest. I s tímto snad se mnou můžete souhlasit: nemohu zároveň zvolit dobro i zlo; nemohu přijmout odměnu i trest; buď jedno, nebo druhé. V němčině „vymysleli“ slovo JAIN, což je složenina z JA (ano) a NEIN (ne). Samozřejmě že za zlodějnu dostane dotyčný „odměnu“ v tom, že půjde do basy. Podobně když někoho okradu, získám lup jako odměnu. Ale tohle jsou přece jen výjimky, které potvrzují pravidlo! Buď je něco bílé, nebo černé. Buď půjdu, nebo nepůjdu. Buď dám, nebo nedám. Buď řeknu ANO, nebo NE. Pamatujeme přece onen úsměvný nesmysl: „oblečená a neoblečená“ z jedné pohádky. Parafrázuji Ježíše: „Vaše řeč ať je ano nebo ne; co je nad toto, je ze Zlého. Buď jsi horký, nebo studený; jako vlažného tě vyplivnu z úst!“ Nyní se pokusme vžít do našich úvah; proti tomu může církev, a  někdy i musí, zaujmout jiné stanovisko, které samozřejmě někomu konvenuje a jinému je protivné. Jak těžkou situaci má náš papež František, který by rád vyhověl všem! A tak někoho svým slovem a činem potěší, jiného vyděsí!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

V lednovém Zpravodaji Města Kraslic vyšel pod hlavičkou naší farnosti článek, na který údajně někteří čtenáři kladně reagovali. Objevilo se  v něm několik rovin, které samozřejmě mohou vést k domněnce, že zde presentované oprávněné názory (viz úvod nahoře o dvojím pohledu na jednu a tutéž věc) jsou názory naší kraslické farnosti. Při vší úctě ke sděleným myšlenkám mi dovolte několik poznámek. Předem: je mi více než jasné, že naše články (o víře v Boha, o cestách, jak se k němu přiblížit, jak s Ním navázat dialog v modlitbě, jak se pokusit ve svém životě s jeho pomocí konat dobro a varovat se zla), mohou ve svém důsledku, způsobit v reakci na uvedené články úplný opak tzn. odmítnutí a nesouhlas! Ze stejného důvodu se zamysleme nad jistě dobře míněnými pohledy. Opravdu všeci kradnů? (zde je namístě vzpomenout na pověstného kozla v zahradě). Opravdu je naším nepřítelem EU (kolik miliard Kč jsme dostali pro nejrůznější akce)? Samozřejmě, že jako křesťan trpím, když se v Bruselu nedrží evangelia J. Krista (kolik je tam pomýlených liberálů, nepřátel skutečné demokracie atd.). Je mi samozřejmě smutno, když se na někoho z politiků provalí morální špína. Na tohle vše může být dvojí pohled.

Něco podstatného však ve zmíněném článku chybí; to co je podstatou radostné zvěsti neboli evangelia: optimizmus a naděje! I sebemenší dobrý skutek bude Bohem odměněn (platí pro ty, kteří se starají i o Covid postižené); i sebehorší situaci s pomocí boží můžeš zvládnout k dobru věci! Byl bych moc rád, aby články pod naší hlavičkou ve Zpravodaji byly lépe čitelné; aby mohly být nabízeny všem větším písmem. Budeme zde pro příště presentovat méně zpráv. Děkujeme Městu Kraslice, že mohou být zařazeny do pestrého koloritu dění v našem kraji. Mons. P. Fořt

 

                      Modlitba za vnitřní svobodu od strachu

Pane Ježíši Kriste, děkuji ti, že nejsem na život sám. Mám tebe a své blízké, které jsi mi dal. Děkuji ti, že jsi se mnou spojil svůj život a mohu za tebou přijít se vším, co mě tíží. Děkuji ti, že se před tebou nemusím vykazovat žádnou dokonalostí ani žádným výkonem. Vím, že mě miluješ takového, jaký jsem, a že víš, co nosím ve svém srdci, s čím každodenně zápasím. Je tolik skutečností, které mě chtějí od tebe vzdálit a sebrat mi vnitřní pokoj a svobodu, kterou jsi mi daroval. Dnes bych ti chtěl vydat zvlášť všechny své starosti, obavy, strachy a úzkosti.

Daruj mi, prosím, vnitřní svobodu od obavy, že nemám věci lidsky pod kontro-lou, od ochromující starosti o zdraví své i svých blízkých, od strachu z nemoci a ze smrti, od úzkosti ze ztráty zaměstnání, chudoby, od katastrofických scénářů budoucnosti. Ty jsi Pánem mého života, života mých drahých i celého světa.

Daruj mi prosím vnější i vnitřní svobodu, abych neměl strach stýkat se svými bližními, abych uměl rozlišovat mezi zprávami, které ke mně přicházejí, abych si zachoval naději v budoucnost a důvěru v tebe, a ze strachu nezapomněl žít.

Prosím tě, Pane Ježíši, ujmi se nás.

Tolikrát jsi za svého života svým učedníkům říkal: „Nebojte se!“ Tolikrát jsi jim předával do jejich srdcí svůj pokoj. Ujišťoval jsi je, že Otec ví, co potřebujeme a že má také sečteny všechny naše vlasy na hlavě. Pomoz nám, abychom věřili víc tobě a tvému slovu než slovům, která zasévají strach. Prosím tě, sejmi z nás a z celé naší společnosti závoj strachu a úzkosti a dej nám odvahu k důvěře, že se ti nic nevymklo z rukou. Prosím tě o moudrost, abychom se dobře rozhodovali každý den a správně jednali. Pokud máme projít nějakou životní zkouškou, dej nám, prosím, tu milost, abychom to přijali a nespoléhali na sebe, svůj rozum a svoje síly. Odevzdávám se ti, Pane Ježíši, na další den svého života. Odevzdávám ti také všechny své drahé a prosím tě, chraň nás před všemi úklady nepřítele spásy, který rozsévá strach a ničí lidské vztahy, odvádí nás od tebe a od důvěry ve tvoji prozřetelnost, dobrotu a lásku. Pošli své svaté anděly, ať chrání mě i všechny mé blízké od nemoci a nešťastných událostí. Veď mě, prosím, svým Duchem, ať mohu přinést pokoj všem, se kterými se setkám. Amen. P. Vojtěch Kodet

 

PROSBA. Opět se k vám obracím a snažím se vás vyprovokovat k reakci: co byste si přáli, aby se v naší církvi změnilo. Dodneška dostal jediný lísteček. Já bych si přál, aby se bohoslužba „zlidštila“, aby se více přiblížila lidem, byla vedena více rodinným způsobem (nechat se vést více Duchem svatým), protože každé setkání bývá jiné, s jinými prioritami, s jinými lidmi.  Co můžeme vymodlit: aby se do škol vrátila výuka náboženství, protože morálka hodně utrpěla. Vyslyšíte prosbu? mpf

 

Stále platí: Kdo chce, hledá způsoby.

Kdo nechce, hledá důvody.   

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 474479
Měsíc: 5604
Den: 246