Jdi na obsah Jdi na menu
 


FL 2018 září 15

FARNÍ list kraslické farnosti září 18 – 15

Postřehy z jubilejní tepelské pouti:   každý, kdo s námi nebyl, zaváhal!

nastenka-bt7a.jpg„Půl-svatý Hroznata“ jak jej pojmenoval řezenský biskup, se domluvil se sv. Petrem: počasí úžasné! Taktéž atmosféra. Byla bratrská, otevřená, upřímná. Každý z nás se s někým setkal nebo se setkal s něčím, co nečekal. O češtinu se pokoušel Otec biskup Rudolf z Řezna, což bylo odměněno potleskem. Proč by také ne, vždyť jeho maminka pocházela ze  vsi u kladrubského kláštera. Že syna nenaučila česky? Inu, byla odsunuta, možná, že tu křivdu odnesla i řeč, odkud musela odejít. Na každý pád - bylo to moc hezké gesto. Z našeho pohledu byly zajímavé „nástěnky“ z každé farnosti. A že jich tam bylo! Bývalý kaplan z Chebu (nyní farář v Jesenici) byl focen v akci, jak leze na vysoký stoh balíků ze slámy. Proč, nevím; asi hledá v černém obleku a klobouku „své farníky“, co v kostele jsou neviditelní. To bych se k němu i přidal: pokřtěných tu máme dost; i oni jsou v kostele neviditelní. A co naše „nástěnka? Díky nabídnutému „fotoarzenálu“ Aničky Žáčkové, pomoci Jarmily Volfové při nalepování fólií, bylo vytvořeno dílo částečně humorné. jakub-jk--upom-n-k--2-.jpgViz např.: OB Tomáš nebyl na žádné fotce, byl ale přítomný! Namaloval jsem kus prkna s dírou a textem: Z otvoru po suku se na nás dívá oko OB Tomáše. Kdyby se mne byl zeptal, PROČ není vyfocen, byl bych mu řekl: Přece se nechceš dívat sám na sebe.

Nebo tam byl vyfocen EKOWC s tímto textem: Nezbytná součást poutí, vozí sám pater. A dodatek PS:. Pokud se nevidíte u EKOWC, nebuďte z toho smutní; jste uvnitř! nastenka2a.jpgBylo tam foto z Bublavy ze zahrady u Grufíků. Po schodech kráčí ředitelka FCHA Anna Ž., za ní já jako “Arab“. Text: Ještě by chybělo, aby mne někdo nařknul, že jsem už tehdy k nám pozval muslimy.

nastenka0a.jpgAle vážně: zde jsme presentovali pohled do suterénu fary v Kraslicích, který byl tehdy plný harampádí, oklepané zdi;  začátky FCHA, Ekumena od roku 1994, haldy sněhu až po sázení chybějící lípy na Sněžné. 

V textu 2 hesla faráře a vikáře: Pokud nejsem tady, jsem jinde. Ještě se nestalo, že bych nebyl nikde. Pak: Nehoňte mne, nejsem na útěku!

nastenka3a.jpgPak byli vzpomenuty osobnosti, které zde od r.1993  hlásali Slovo boží: pan děkan Jaroslav Feix, jáhen Josef Dráb, Norbert Koliáš coby pastorační asistent, ve stejné pozici Jaroslav Šašek, který odtud odešel jako administrátor do Plané u Mar. Lázní. Nechyběl pohled do zdevastované kaple sv. Vojtěcha,+varhaníci (Jiří Svoboda, Helma Kohoutová) a žijící (Dr. Petr Rojík, Alice Lukáčová, P. Peter F.); malá ukázka z FL 2018-13, kde se mluví o „žumpě“ na facebooku – a vedle je naše „kadibudka“; jak trefné a výstižné (to jsme neplánovali, vyšlo to náhodou..).

nastenka-partnerstvi5a.jpgDále něco o partnerské farnosti Neutraubling, o společných poutích na Božím Těle u nás, mše sv. v Domově pro seniory (zde zemřel J. Schmidt). Nezapomněli jsme ani na půjčku Betléma z Bublavy do kostela sv. Michaela arch. (vyjádření vděčnosti všem. Co nám z Německa tolik let pomáhali finančně, účastí na poutích i osobně). Co je i nadále aktuální: Adopce na dálku; fólie z Božího Těla v Kraslicích, průvod, posezení na farní zahradě, hrající HORALKA pro zábavu atd.

nastenka-svatosti9a.jpgNěco ze života farnosti: Tři králové, bohoslužba u Grotte, dar Husterových J.Šaškovi a mně (foto obou kol u anděla, divícího se, PROČ je u toho právě on? Že by neměl už používat svých křídel?). Udělování křtu–Šárka z Kr.Lípy; biřmování – Sněžná; 1.sv.přijímání Lady z Oloví; Vzpomínka na zemřelé po pouti v Kostelní-hřbitov.

nastenka-kradeze10a.jpgPřipomenuty byly i krádeže v našich kostelích (Liboc a 3 oltářní obrazy a jejich nahrazení díky daru A.Loquaie (titul kostela tam je Nejsvětější Trojice – dole pak jiná „trojice zatím nesvatá“ Miloš + RD Ferdinand + RD Peter). Co bylo opraveno během 25 let, ví jen Pán. Netřeba se chlubit. Zato vypáleným interiérem kaple sv.Vojtěcha, situací kolem kostelů v Oloví a Krásné Lípě!  nastenka-opravy11a.jpgTéž malá ukázka opravy věže kostela v Jindřichovicích. Celková suma za opravy v době od 1992-93 až po 2017 činí: 35.473,660,89Kč. Dnes, díky stálé inflaci, by to bylo kolem 40mil.Kč. Skoro polovinou přispěli rodáci! I to je výraz víry! Též důvěry vůči nám, že jsme darované prostředky řádně použili!!

nastenka-opravy-nove12a.jpgZávěrem: foto pátera, který čistí rošt u nově opraveného schodiště do kostela na Přebuzi. Text: Chudák páter: co to dělá? Hledá poklad? Peněz na opravy je málo! Nebo dohání zbožnost tím, že před svatostánkem málo klečel? Nebo klečí za trest? Když v dětství klečel málo? Ale ne! Čistí rošt…. Zcela nahoře byla fota všech sakrálních budov ve farnosti (11 kostelů + 3 fary + 2 kaple). 

razitka-farnosti-a-kostely-a.jpgZcela dole malba kostelů od V. Kotěšovce. Navrhl i razítka dnes už neexistujících  farností.  PS: Snad se nám nástěnka jednou vrátí a pak ji také uvidíte!  Mimo jiné: víte, že první FL vyšel v únoru 1995 za pomoci ing. Milana Mareše?    pf

Malé info: přišla faktura za bus do Teplé: 7.864Kč. Od vás jsem dostal 2.100+2.000=4.100Kč. Takže zbytek rád uhradím ze svého, abych splnil slib daný ve FL13. Díky!! Liboc: oprava střechy (eternitové šablony), čištění žlabů hotovo za 13.815Kč. Nebeskou poštou ať se Štefan Š. dozví tuto radostnou zprávu! Naší starostí zůstane:dle J.Hrácha střecha „hoří“. Nebojte se; s pomocí Boží, hodných lidí zvládneme i postupnou výměnu! pf

nastenka2a.jpgnastenka8a.jpg

 

 

 

Bohoslužby, setkání v nastávajícím období.

28.9. pá 17:00 kostel Rotava: koncert–100let české státnosti (harfa+soprán)

29.09. so – 14:00 Přebuz, pak 15:30 Krásná Lípa (mše sv.)

29.09 so – 11:00 poutní mše sv. OLOVÍ kaple ke cti sv.Michaela arch.

30.09.ne – 14:30 GROTTE Oloví – poutní mše sv.

05.10.pá – EKUMENA v Schilbach (odjezd aut od fary Kraslice 18:00!)

06.10.so – svěcení kříže nad Glasbergem - Sklennou. Sraz je ve 14:00 u kaple sv.Vojtěcha (ve stejnou dobu možno vyjít od Rotavy).Začátek 14:30.

nastenka4a.jpgnastenka1a.jpg

------------------------------------------------------------------------------------

KONTAKT: ŘKF Kraslice, Kpt. Jaroše 321/2 Kraslice; mobil: 724 204 702

www.farnostkraslice.estranky.cz email: fara.kraslice@seznam.cz

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 5
Celkem: 471513
Měsíc: 5148
Den: 236