Jdi na obsah Jdi na menu
 


FL 20 prosincový 2019

FARNÍ list kraslické farnosti prosinec - 20

 

Adventní sv. smíření: sobota 14. 12. - Bu 7:50 a Stř 9:10; neděle 15.12. – 10:50 Ji a 14:00 Ol; středa 18.12. Ro 15:50; čtvrtek 19:12. Kr 17:00 (z.kaple).

Pořad o vánocích: Půlnoční: 16:00 Oloví kaple; 19:45 Horní Nivy; 21:00 Jindřichovice; 22:30 Rotava; 24:00 Kraslice BT (Rybova vánoční mše). Hod Boží vánoční: 09:30 Bublava; 10:45 Stříbrná; 14:00 Přebuz; 15:00 Krásná Lípa; 17:00 Sněžná (pro kraslické a přátele sv. Jakuba s částmi Rybovy mše).

_____________________________________________________________________

detail-1.jpg

29.12.v neděli se uskuteční Varhanní koncert „Rotava sobě“ v kostele sv. Petra a Pavla v 16:00. Varhany zazní po generální opravě ke cti Boží i k radosti naší.  Město Rotava přispělo částkou 80tis.Kč z celkové částky pro letošní rok ve výši 100tis.Kč. V příštím roce bude oprava dokončena za cca 43tis.Kč. Více níže v následujícím článku. Vstup bude dobrovolný. Jsme šťastni, že se dílo podařilo díky Bohu, díky dárcům našim i z partnerského města Veithöchsheim. Zveme! 

 

_______________________________________________

Naše opravy

Oloví: Do programu MASS se pokusíme přihlásit přípravou dokumentů v roce 2020. S opravou kazetového stropu kostela v Oloví pak v roce 2021. Oprava rotavských varhan bude pokračovat na jaře 2020. Náš „advent“, tj. čekání na konečnou opravu, trval celých 27let! Zde bych rád připomněl, jak do všeho zasáhlo samo nebe. V letech 1991-92 došlo k částečné úpravě z původních pneumatických varhan na modernější verzi. Původně ke každé píšťale vedla tenká trubička, kudy se vháněl vzduch. Nyní se za pomoci elektromagnetů změnila struktura ovládání píšťal. Nutno dodat, že použité el-magnety byly určeny pro jiné stroje, než pro varhany. Varhany byly uvedeny do provizorního stavu. Pak pro onemocnění ing. Jantače nebylo možné opravu dokončit. Snaha byla, ale něco jakoby bránilo akci dokončit. Teprve nyní chápu, jak funguje boží REŽIE! Naše čekání bylo doprovázeno bdělostí vytrvalých modliteb. Vloni jako z čistého nebe přišla pomoc v osobě Petra Fischera, který nástroj, skoro už nehrající, provizorně opravil. Domluvili jsme se na generální opravě v letošním roce, kdy měly být zachovány původní staré magnetky. A nyní to hlavní: letos prochází celá katedrála v Plzni generální opravou, kdy se mění el-magnety v tamních varhanách spolu i 2 ventilátory. Slovo dalo slovo a tak nám bylo přislíbeno cca 170 magnetek a 1 ventilátor z tamních varhan za cca 41tis.Kč. Ventilátor je skoro nový (3 roky) a magnetky jsou originální pro tento druh varhan. Vše nám nyní poslouží v Rotavě! Není to nádherné? Spolehnout se na Nejvyšší vedení „tam nahoře“? Oba páni varhanáři tento týden řekli: Hrajte na varhany, hrajte, co to dá! Nelze se proto divit, že jsem varhany posvětil o 2. neděli adventní! Koncert bude a těšme se na něj! Na pouť sv. Petra a Pavla bude na kůru jak méně hlučný ventilátor, tak i novější a správné el. magnetky. Bohu buď vzdán dík! Pf   

  

       I tohle je důvod k radosti.

Na kraslické faře dožil pan děkan Jaroslav Feix (+2002), poté zde mezi námi byla do své smrti slečna Helma Kohoutová (+2015). Pak zde skoro 2 roky byl „pod střechou“ Tonda Pokorný, kterého jsme se snažili v těžké životní situaci podpořit. Že to nebylo snadné, ví nejlépe Pán Bůh a pár dobrých duší. Pan děkan a Helma odešli na druhý břeh. Tonda to měl těžší, než skončil v Marty na Stříbrné. Dalšími, kteří našli dočasné útočiště na této faře, byl Josef a také nejprve svobodní a pak i sezdaní Jan a Eliška spolu s malou Evičkou. Tito tři + 1 si našli nové bydlení v našem městě – v Kraslicích. Věřím, že nám zůstanou všichni v paměti a v srdci. Přejme „našim mladým“ jen dobré!  pf

Z homilií sv. Makaria, biskupa - Běda duši, v níž nebydlí Kristus

Kdysi se Bůh rozhněval na Židy a vydal Jeruzalém nepřátelům na odiv, takže nad Židy panovali ti, kdo je nenáviděli, a v Jeruzalémě nebyly už ani svátky, ani oběti; a stejně se hněvá na duši, která přestupuje přikázání, a vydává ji napospas nepřátelům, démonům a vášním. A když ji nepřátelé takto svedou, dokonale ji zkazí. A jako je dům bez pána zahalen tmou, hanbou a potupou a je v něm plno špíny a nečistoty, tak se i duše, kterou opustil její Pán, i když se v ní předtím radoval se zástupem andělů, naplní tmou hříchu, hanbou vášní a veškerou nešlechetností. Běda cestě, po níž nikdo nechodí a na níž není slyšet lidského hlasu! Stane se rejdištěm divoké zvěře. Běda duši, nechodí-li v ní Pán a svým hlasem z ní nevyhání duchovní šelmy hříchu! Běda domu, nebydlí-li v něm hospodář! Běda půdě, nemá-li rolníka, který by ji obdělával! Běda lodi, nemá-li kormidelníka, neboť zmítána mořskými vlnami a bouří ztroskotá! Běda duši, nemá-li v sobě pravého kormidelníka Krista, neboť octne-li se na krutém moři temnot a bude zmítána vlnami vášní a ohrožována zimní bouří zlých duchů, nakonec ztroskotá. Běda duši, nemá-li Krista, který by ji pilně obdělával, aby mohla přinášet dobré ovoce Ducha! Neboť zpustne, zaroste trním a hložím, nepřinese plody a nakonec bude vypálena. Běda duši, nepřebývá-li v ní její Pán, Kristus! Neboť zpustne, naplní ji zápach vášní a stane se příbytkem zla.

Když jde rolník obdělávat pole, bere si nářadí a oblečení potřebné ke své práci. Podobně učinil i Kristus, nebeský král a pravý rolník. Když přišel k lidstvu zpustošenému zlem, vzal na sebe tělo a jako nářadí si nesl kříž; obdělal zpustlou duši, vytrhal z ní trní a hloží zlých duchů, vyplel koukol hříchu a veškerou uschlou trávu nepravostí spálil. A když duši nástrojem kříže takto obdělal, vysázel v ní překrásnou zahradu Ducha, aby Bohu Hospodáři plodila všechny druhy nejsladšího a nejžádoucnějšího ovoce.

 

 

KONTAKT: ŘKF Kraslice, Kpt. Jaroše 321/2 Kraslice; mobil: 724 204 702

www.farnostkraslice.estranky.cz email: fara.kraslice@seznam.cz

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 2
Celkem: 471278
Měsíc: 5087
Den: 159