Jdi na obsah Jdi na menu
 


FL 18 - ještě říjnový

FARNÍ list kraslické farnosti říjen – 18

Dušičky: 2.11. Bu(7:45) St(10:00) Ji(11:00) (14:00) KL(15:00) Ro(16:00) Kr (17:00) 3.11.OL(14:00) Mezihorská(16:00) H.Nivy(17:00) 9.11.Sn(17:00)

09.11. – 19:00 kostel Jindřichovice - Varhanní koncert Martina Matušky

10.11. – 10:00 Poutní mše sv. Jindřichovice, sv. Martina + pohoštění

_______________________________________________

Na otázku, proč se máme modlit, odpovídá sv. Augustin:

Proto se nám říká: Otevřte dokořán srdce, nespřáhejte se s nevěřícími.

Tímto ohromným darem je něco, co oko nevidělo, neboť to není barva, ani ucho neslyšelo, neboť to není zvuk, ani nevstoupilo do lidského srdce, neboť srdce člověka má naopak vystoupit k němu;

a my jsme s to jej obsáhnout tím víc, čím víc a čím věrněji v něj věříme, čím pevněji v něj doufáme a čím horoucněji po něm toužíme.

Právě v této víře, naději a lásce se tedy nepřetržitě modlíme svou ustavičnou touhou. Avšak v určitých hodinách a dobách prosíme Boha také slovy, abychom se těmito znameními věcí sami povzbuzovali, abychom si sami uvědomovali, nakolik jsme v této touze pokročili, a abychom se sami ještě více pobízeli k jejímu rozněcování. Neboť čím vřelejší je láska, tím velkolepější je to, co působí. Říká-li tedy apoštol:

Mějte touhu po věčném životě, žádejte si ho od toho, který jediný ho může dát!

1.11. Slavnost všech svatých a 2.11. Dušičky

Je skutečně zvláštní, že princip vítězů a poražených, se úplně obrátil, když jde o Dušičky. Hned vysvětlím. Jaká to obrovská sláva při vítězství, jaký smutek při porážce! Slavnost všech svatých je důvodem k takovéto obrovské radosti! Zde se nejedná pouze o veřejně prohlášené svaté, jejichž jména najdeme v cír. kalendáři! Jistě, sláva, která probíhá při svatořečení, je oslavou Boha, uznání jeho moudrosti a velikosti, že si pro svůj záměr vybral toho či onoho člověka, který plnil jeho – Boží vůli a stal se tak nádherným nástrojem v Boží ruce! Ale takových „bezejmenných“, pro nás svatých, je obrovské množství. Slavnost všech svatých stojí zcela ve stínu Dušiček! Proč se za ně vůbec modlíme? Co je důvodem naší snahy jim pomoci i za pomoci „vítězů“ – svatých, o kterých jsme před chvílí mluvili? Nejsem soudcem, ale mnozí, na které při Dušičkách pamatujeme, v životě prohráli, nedokázali se např. omluvit, litovat, začít lépe a znovu. Jistě: pokud mám na mysli Vzpomínku na věrné zemřelé, pokud jim něco dlužím či jim chci pomoci, je to výborné! Ale nesmím dát do pozadí den, který slavíme v církevním kalendáři před Dušičkami! Buď sláva vítězům –všem svatým! Prosme o záchranu pro všechny věrné zemřelé! Jak jistě nyní cítíte: je moc důležité, abychom s Bohem, s Ježíšem ve svém životě počítali! Pamatuj také na naše bratry a sestry, zesnulé v naději ve vzkříšení, a na všechny, kdo zemřeli v tvém slitování; přijmi je do svého světla, ať vidí tvou tvář. Věřící žije v naději ve vzkříšení! Ostatní musí spoléhat na Boží slitování! Toť rozdíl!

17. listopadu 1989 - 2019

V tento den si v naší kraslické farnosti připomeneme události před 30-ti roky v 17:00 svěcením malého pomníčku na rohu kraslické fary. Text zní: Bože, ujmi se všech obětí rudé totality, které byly zraněny jak na duši, tak na těle. Prosíme tě, vyslyš nás! Mše na tento úmysl bude obětována v neděli 17.11. v kostele Božího Těla v Kraslicích v 9:30. Můžete-li přijít, dokažte svou přítomností, že žádná oběť není marná, že my křesťané ji s úspěchem můžeme nabídnout Ježíši, který obětoval vše za každého člověka bez rozdílu. Pokud někdo tuto jeho oběť odmítne, Bůh tuto volbu respektuje. Pozvěte jiné a sami přijďte! Do této aktivity vstupuje OB Tomáš s přáním: Ať v tomto roce každý kněz naší diecéze odslouží 10 mší sv. na úmysl: Za duše zemřelých dárců mešních fundací zřízených před nástupem komunismu.“

Něco málo z mé dovolené.

Jednak jsem šetřil hlasivky, což bylo asi dobře. Pak jsem každý den napsal něco ze svého života a dával to postupně na web. Snad tím alespoň někoho potěším. Omlouvám se těm, kteří si myslí, že se chci zviditelnit. Jedno ale vím: největší legrace je ta „okamžitá, nečekaná“! Protože se v nebi o všem dovídají okamžitě, mají tam z toho nejvíc. Berte proto těch pár slovíček  z mého života jako svědectví. Uprostřed všech mých zážitků jsem cítil onu blízkost boží, která motivuje, posiluje, dává i zpětnou reakci. Vždy jsem si myslel o mém tatínkovi, že je staromódní; byl starší (při mém narození mu bylo 38 let). Postupem času jsem poznával, že měl ve všem pravdu, vše se vlastně opakuje, je to jen v jiném obalu, barvě atd. Moudrost zůstává vždy moudrostí, hloupost hloupostí. Jinými slovy: mé úsměvné zážitky prožilo jistě mnoho kněží v podobné režii. Děkuji Bohu, že jsem 2x byl na houbách a našel neuvěřitelné množství. Doma, na kraslicku, mi k tomu chybí čas. Je to k nalezení na web.stránkách (viz dole) pod rubrikou: Něco z mého života.

Naše opravy

Ohledně nátěru a opravy šindelové střechy kostela sv. Jiljí v Kostelní se ozvali rodáci a přislíbili uhradit fakturovanou část firmě Abrhám ve výši 2tis.€. Jsem férový a poctivý, proto se v týdnu po 28.10. domluvím nejen s Abrhámem, ale i s Preibischem ohledně výše doplatku ceny (k dnešnímu dni uhrazeno 116.900Kč). Díky za toto gesto. Ukončení prací na střeše kostela sv. Josefa v Krásné Lípě se blíží ke konci, takže termín, konec listopadu, bude dodržen (odhadem do poloviny příštího měsíce). Firma může totiž práce výměny bednění (3cm fošny) pod břidlici provádět i v zimě. Prozatímní krytinu, lepenku, lze též položit. Ještě se pokusíme o přihlášení do programu MASS ohledně kazetového stropu kostela v Oloví.

Děkuji všem za přivítání, přijetí a pomoc při návštěvě našeho GV P. Jakuba Holíka. Líbilo se mu mezi vámi a to je dobré znamení! Pf

KONTAKT: ŘKF Kraslice, Kpt. Jaroše 321/2 Kraslice; mobil: 724 204 702

www.farnostkraslice.estranky.cz email: fara.kraslice@seznam.cz

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 5
Celkem: 471553
Měsíc: 5166
Den: 255