Jdi na obsah Jdi na menu
 


FL 07-2022 v předstihu

FARNÍ list  kraslické farnosti duben 2022-07

Ohlédnutí za naší chlumskou poutí.

Předně DÍKY všem, kteří jste si udělali čas! Na co? Udělali jsme něco pro svou vlastní duši! Duše, která je „dušena“ tolika negativními zprávami, ať z TV, rozhlasu, či z rozhovorů s druhými. Naše duše i s tělem vešla v sobotu 7.5. do chrámu, který vypadal jak po výbuchu (z hlavního oltáře „zmizel“ obraz – opřený byl po pravé stěně kostelní lodi, 2 velké sochy položené na lešení, oltář bez svatostánku). A ještě přídavek: cestou ke studánce jsme procházeli jakoby „ruinami“. Po pravé straně byly „odpáleny = pořezány“ keře a stromky, větve ležely na cestě. Tohle vše nám něco připomínalo: Ukrajinu, ohrožené zdraví Covidem spolu se situací v naší diecézi! Proto jsem se snažil vše odlehčit! Dělal jsem to způsobem, který je mi blízký: humorem, vtipnými zážitky – a to i při modlitbě bolestného růžence i  během žehnání pramene u studánky. Vaše reakce, smích, byly odměnou! Pán Bůh miluje humor; je vždy lepší než horor! Snad jsem moc věřících nepohoršil. Den po naší pouti mi volala z Chodova Anička H.: Pater, chci vám sdělit radostnou zprávu! Měla jsem jít v nejbližší době na operaci kolena, proto jsem na pouť jet nechtěla a na procházku ke studánce už vůbec ne! „Jen jeďte“! Tohle řekl pater Bystrík. Tak jsem jela. Na cestě ke studánce mi ujely nohy, spadla jsem; když jsem vstala, problém s kolenem byl pryč! Navíc jsem trpěla dýchavičností. I  tohle zmizelo. Tak tohle jsem nečekala! Že by se Panna Maria za mne přimluvila? Dnes vím, že jistě. A já mám radost. A my tuto radost sdílíme s ní. Kéž by podobných příhod bylo více. I Bohu patří dík za příhodné počasí (žádné horko, déšť). I jáhnu Jindřichovi děkujeme; prázdné místo po obraze na hlavním oltáři též něco připomnělo těm manželům, které kněz před manželským slibem „vzal za oltář“, aby jim ukázal trámy s pavučinami (odvrácenou tvář zpředu načančaného oltáře). Život má vskutku 2 podoby: něžné objímání a tvrdou ruku osudu. Že z celé diecéze se do synodálních skupinek nezapojily tři farnosti: Chlum a Kraslice, jste se na Chlumu dozvěděli, stejně jako já. 3. zůstala utajena. Tohle je ona zadní část po odstraněném barokním obraze! Tohle však neznamená, že bychom při různých rozhovorech neřešili vše o církvi, naší diecézi, farnosti. Jenže jsme o tom nezaslali zápis! Tak jsme prostě černou ovcí! Ale to přežijeme, vždyť Bůh ví, že zde děláme, co s jeho pomocí dělat dokážeme! To, že můžeme vyjádřit svůj názor, dokazuje tato poznámka: I svatí si musí odpočinout a lehnout! Tohle řekl varhaník Dr. Rojík o ležící sv. Alžbětě a sv. Heleně v chrámu na Chlumu (zcela po mém vzoru!). Humor musí vládnout i církvi svaté. To je náš vzkaz do Říma! Jsou ale věci, které mne, jako kněze bolí. Ne všichni si udělali čas být s námi na chlumské pouti. Je to místo promodlené. Matka Boží čeká na každého, kdo potřebuje pomoc. Asi tuto pomoc boží nepotřebujeme. Chápu, každý má svou volbu, čemu dá přednost! To není výčitka. Spíše povzdech. Ach jó! Co stál autobus (neobsazený)? 5.227Kč. Hradím sám! Za každého cca 350Kč. mpf  

Důležité sdělení z našeho plzeňského biskupství:  

K 1. červenci 2022 jmenoval Otec biskup Holub administrátorem farnosti Kraslice současného kaplana P. Bystríka Ferance. To znamená, že mne pověřil službou výpomocného duchovního. Protože P. Bystrík je zároveň již též administrátorem farnosti Chodov, budu navíc výpomocným duchovním farnosti Chodov. Postupně budu vše předávat do mladších rukou. Mám na to tři roky. To bylo součástí domluvy s nyní odcházejícím P. Jakubem Holíkem. Hodit mladého kněze hned do moře povinností, není zodpovědné, ani slušné. Vím, za jakých okol-ností jsem sám před 30 léty přebíral 2 farní obvody: od P. Antonína Vedrala SJ Jindřichovice (Jindřichovice, Rotava, Oloví, Krásná Lípa, Přebuz) a Kraslice. Od P. Jaroslava Feixe jsem předávku farnosti nikdy nedostal. Musel jsem se ke všemu dopídit sám. Šlo o tyto farnosti (Kraslice, Stříbrná, Bublava, Liboc, Kostelní, poutní Sněžnou). Toto bych nikdy nepřál P. Bystríkovi. Proto musí jít o lepší postupnou předávku farnosti. Než k tomu papírově dojde, tak vás moc prosím, abyste se za něho, ale i za mne, pomodlili. Jde v těchto dnech i o budoucnost našich farností. Své si udělala totalita, která zdecimovala počet věřících v kostelích. Po krátkém nadechnutí a v očekávání návratu pokřtěných do lůna církve, přišla demokracie, která vrhla každého, kdo mohl, do víru podnikání. V ní mnozí viděli spásu! Jenže přišel Covid, v současné době zdražení všeho, pak i hrozba světové války díky nesmyslné válce na Ukrajině. A najednou je nabídka boží: „Svůj pokoj vám dávám“ jaksi zbytečná, opožděná. Lidé na Ukrajině trpí pod hrozbou odstřelování a bombardování. Navíc, je zde na druhé straně skupina lidí, kteří si zachránili holý život. Ale my je „nemusíme“, tyto uprchlíky. A přitom jaksi zapomínáme, že existuje i jiný druh uprchlíků: těch pokřtěných, kteří s církví nechtějí mít NIC společného! Z toho či onoho důvodu se takto rozhodli a jde o jejich rozhodnutí!

__________________________________________________________________________________________________

Pár slov k výroku kard. Duky: Nešťastný, nevhodný, který zraňuje. Ale přece jen pár slov pro zamyšlení! Znásilněnou ženu (a kolik jich i během 2. světové války bylo) musí dnes citlivě přijmout nejen kněz, ale spolu s ním i psycholog! Žena má právo rozhodnout: nechci či chci si dítě ponechat. Těžká to volba! Tohle ale není jediná rovina celého problému obětí, znásilněných. Stejně jako Duka, i já jsem byl 2 roky na vojně. Z toho i 2x na vojenském cvičení s výjezdem z kasáren na delší dobu. A zde se cvičí a střílí „slepými náboji“. Mladí muži byli povoláni v Rusku na cvičení k ukrajinským hranicím, vyfasují ostré náboje a hranice překročí. Náhle jim dojde, že je to skutečná válka proti bratrům – Ukrajincům! Že mají střílet a zabíjet! I oni mají těžkou volbu: střílet, zabíjet, nebo nestřílet a tak nezabíjet! Když zvolí druhou možnost, jde o neuposlechnutí rozkazu, takový voják je zastřelen. Aby se tomu vyhnul, tak si „nahnul“ vodkou. A co dokáže alkohol, tušíme. Proto Duka mluví o dalších znásilněných obětech. Měli bychom si jeho článek přečíst celý, což nikterak nesnižuje negativní výrok o znásilněných ženách. Tak suďte!    

__________________________________________________________

KONTAKT: ŘKF Kraslice, Kpt. Jaroše 321/2 Kraslice; mobil: 724 204 702

                             www.farnostkraslice.estranky.cz

 

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 474432
Měsíc: 5595
Den: 291