Jdi na obsah Jdi na menu
 


FL - 06-2022 květnový

FARNÍ list  kraslické farnosti duben 2022-06

Pořad bohoslužeb pro květen 2022     AD MMXXII

Všechny vás moc zdravím a sděluji: tradiční mše sv. u kaple sv. Josefa nad Olovím letos nebude; přeložíme ji na sobotu 16. července v 11:00 (to si připomeneme! Dále vás všechny zvu na vikariátní pouť v sobotu 7. května na Chlum sv. Maří Magdalény. Začátek je v 9:30, návrat po mši sv. cca v 15:00. Poveze nás autobus: Kraslice od kostela 8:30; Rotava cca v 8:45 (autobusová zastávka, pak od kominíka) a Jindřichovice cca 9:00. Udělejte si čas, ať jsme zase všichni spolu! Díky! 

_____________________________________________________________________________________________________________

Jedna z našich sester A.V. se mne po mši zeptala: Pater, ten Zelenskyj byl původně šašek? Já na to: Ne, komik! Opět A. Pater, je lepší, aby se z komika stal prezident, než aby se z prezidenta stal komik. Úžasné! Jaký to rozdíl mezi UA a ČR. Je mi nesmírně těžko u srdce z postoje některých lidí. Nikomu neberu jeho názor, ale někdy se mi zdají argumenty kritiků „za hranou“! Onehdy jsem zaslechl: Vždyť ty Ukrajinky mají auta, které si já nemůžu dovolit! Nevím, co by si asi tento člověk vzal sebou, kdyby válka ohrožovala nejen jeho život, dům, atd. Asi by koukal zmizet a zachránit si holý život. Dva skutečné příběhy: Náš Vlastík, který prodává v BILLE, mi před časem u kasy říká: „Slyšel jste to, pátere? Tady v Kraslicích těmto lidem z Ukrajiny nabídlo Město byt a oni odmítli se nastěhovat, chtěli nový nábytek!“ Říkám mu, že tomu nevěřím a ihned jsem zavolal novému panu starostovi Otovi a řekl jsem mu o tom. Ten mi sdělil, že to není pravda – že v tom bytě, který byl volný, byl plesnivý nábytek; kvůli dětem, které zde našly útulek, byl tento nevhodný nábytek nahrazen jiným, taktéž použitým! „Až opět něco takového uslyšíš, tak jim řekni pravdu!“ Další, až neskutečný příběh, dle mého až zázračný, jsem se dozvěděl v Lubech, kde jsem zpovídal. Na zdejší katolické faře bydlí – tak jako u nás na faře ve Stříbrné – Ukrajinky. Jedna babička, která si chtěla zachránit život spolu se svou dcerou a jejími dětmi, si koupila ojeté auto a dovezla z východní Ukrajiny sebe i ostatní bezpečně až do Lubů. A nyní to hlavní: ta žena nevlastní řidičský průkaz! A pak, že andělé strážní, nepomáhají! Pro přesnost: tuto příhodu jsem slyšel až po zpovědi, u kafíčka! Závěrem snad jen toto: pokud někdo odmítá pomoc uprchlíkům, pak jedná z velkého sobectví a sebelásky! Takové jednání se neslučuje s Kristovou láskou, který i za tyto podivné lidi obětoval svůj život na kříži. Kéž by si své nešlechetné řeči, skutky včas uvědomili; vždyť i lotr po pravici zaslechl Ježíšův příslib: Ještě dnes budeš se mnou ráji! A ještě jednu velkou maličkost: většina žen z Ukrajiny si u nás hledá práci; nechtějí být na obtíž; pokud to jen trošku bude možné, vrátí se domů! A co tam najdou? Rozbitou infrastrukturu, poničené domy, školy, prodejny; také znásilněné, okradené a pochované narychlo…. Hrůza jen pomyslet, zažít. A tak každého slušného člověka jímá hrůza z některých sobeckých postojů; netušil jsem, kolik „Jájínků“ mezi námi je! Ale Bůh dá odměnu těm, kteří pomáhají – a že jich, díky Bohu, je!

Ještě pár slov.

Nějak jsme si zvykli na vážnost situace, která nás všechny poznamenala. Nejprve Covid-19; poté válka a s těmito hrůzami spojená drahota; aby však všeho nebylo málo, deptá mne, kněze, i další vážná rána pro naši diecézi. V době, kdy píši tyto řádky, jsem vázán mlčenlivostí. Ale hlavu vzhůru, není všem dnům konec. Vždy existuje naděje! Latiníci říkají: Dům spiro, spero! Česky: Dokud dýchám, doufám. V legraci říkáme: Pokud nejde o život, jde o „h….“ Čím mne v tyto dny rozesmál náš pater Bystrík? Řeč byla o statečných třech členů Velerady. Gamaliel, který se kriticky vyjádřil ke slovům velekněze: „Lépe je pro nás, aby jeden člověk (Ježíš Nazaretský) zemřel, než aby trpěl celý židovský národ“. Problém přece nebyl Ježíš coby politický vzbouřenec v čele odboje proti Římu, ale těžiště nenávisti vůči Ježíši, Božímu Synu, leželo v náboženské rovině, která římské nadvládě byla lhostejná. Druhým statečným byl Nikodém, tajný Ježíšův učedník, který se ptal: „Co mám udělat, abych došel spásy“. Odpověď zněla: Je nutno se znovu narodit. Duchovně, ve křtu svatém. Tělesně to nejde: člověk se nemůže vrátit pod srdíčko své mamince. Třetí spravedlivý byl Josef z Arimatie, který poskytl Ježíši svůj hrob k pohřbu. A zde tkví jádro vtipu: „Josefe, tys Ježíši prodal svůj hrob?“ „Ne, já ho jen pronajal na 3 dny!“ Podotýkám, že se jednalo o Židy, kde peníze hrají roli. A ještě připomínám tuto skutečnou událost, kterou zažila naše Vikta F.: její ujo (strýc) zaslechl, že po válce Rusové chtěli hodinky. To se mně nemůže stát, řekl si. Šel na pole. A co kdyby přeci za mnou přišli. Odepnul si hodinky z ruky a připnul si je dole na nohu nad kotník. Na poli kopal a kopal. Najednou slyší: „Davaj časy!“ „Nemám“, říká vojákovi. Ten ho začal šacovat a při tom omylem nadzvedl kalhoty a uviděl ty hodinky. „A je to v pytli!“ Rusák překvapenému ujovi říká: „Tyhle nechci; já chci ty na ruku!“ Inu, časy se opakují i v současnosti na Ukrajině, kde ruští vojáci posílají z pošty v Bělorusku ukradené věci z ukrajinských měst a vesnic.   

________________________________________________________________________________________

Po třech letech se opět v kraslickém kostele Božího Těla konala Maiandacht ze sousedního plauenského děkanátu=vikariátu 01. května v 16:00. Předtím byla opět poutníkům nabídnuta káva a buďto koblížek, nebo koláček či rohlíček s polevou. A to gratis: káva od P. Ferdinanda, pečivo ode mne. Vždyť jsme od našich sousedů dostali mnoho: od vzájemného setkávání a obohacování v modlitbě až po finanční pomoc. I vděčnost má patřit do arzenálu katolíků. Naše zbraně jsou sepnuté ruce (kopí a šíp), obranný štít (víra v Boha) a náboje (prosba, přímluva, oběť mše sv.). Karlovarský kraj nám přiřkl dotaci 100tis.Kč pro Sněžnou, 200tis.Kč pro Oloví – v úterý jsem podepisoval smlouvy. Také bych rád poděkoval touto cestou dvěma dárcům: Petrovi G. za 5tis.Kč na opravy kolem kostela ve Stříbrné a Dušanovi O. za 2tis.Kč na bublavský kostel. V březnu daroval Radovan K. 20tis.Kč na Oloví!     

__________________________________________________________

KONTAKT: ŘKF Kraslice, Kpt. Jaroše 321/2 Kraslice; mobil: 724 204 702

                             www.farnostkraslice.estranky.cz

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 4
Celkem: 474482
Měsíc: 5605
Den: 246