Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list prosinec 2016 - 17

FARNÍ list kraslické farnosti prosinec 2016 – 17

mobil: 724 204 702;  www.farnostkraslice.estranky.cz  e-mail: fara.kraslice@seznam.cz

Akce naší farnosti : Vánoční KONCERTY:

29.12. čt  18:00 Klingenthal katolický kostel (vánoční zpívání)

Pořad bohoslužeb, setkání o vánocích a na Nový rok na Kraslicku:

24.12. sobota Půlnoční

16:00  Oloví fara kaple – půlnoční mše sv. - koledy;

19:45  Kaple Horní Nivy - půlnoční mše sv. - koledy;

21:00 Jindřichovice - půlnoční mše sv. – koledy a sólové zpěvy;

22:30 Rotava - půlnoční mše sv. – koledy a sólové zpěvy;

24:00 Kraslice kostel B.Těla-Půlnoční-Rybova mše vánoční-Vivat Musica

25.12. neděle Hod Boží vánoční

09:00   Bublava mše sv. v kostele - koledy;

10:30   Stříbrná mše sv. v kostele - koledy;

14:00 Přebuz mše sv. v kostele – koledy – NOVĚ!

15:00   Krásná Lípa mše sv. v kostele - koledy;

17:00   Sněžná mše sv. v kostele - koledy.

26.12. pondělí svátek sv. Štěpána, mučedníka

08:00   Rotava mše sv. v kostele - koledy;

09:30   Kraslice mše sv. v kostele - koledy;

11:00   Jindřichovice mše sv. v kostele – koledy;

14:30 Oloví fara - mše sv. v kapli – koledy;

16:00 kaple Mezihorská mše sv. – koledy;

31.12. sobota Poděkování za r. 2016 a Nový rok

09:00 Bublava - Poděkování a Nový rok;

10:30   Stříbrná - Poděkování a Nový rok;

15:00 Jindřichovice – Poděkování a Nový rok;

16:00 Rotava – Poděkování;

17:00 Kraslice zimní kaple – Poděkování;

01.01.2017 neděle Nový rok Slavnost Matky Boží Panny Marie

10:00 Rotava mše sv. v kostele – změna času !!!!!

14:30 Oloví fara - mše sv. v kapli;

            16:00 Kraslice mše sv. v kostele–změna času

van.strom-rozsviceny.jpg

Vánoční strom zdobený - háčkované ozdoby z dílny

Marie Přerovské

Ještě k Adventu:    Dny se zkracují, tmy přibývá. Postupné rozžíhání svící na adventním věnci by mělo symbolizovat, že příchod Krista do života znamená přemožení temnoty a nárůst světla, pokoje a také radosti.  V obchodech zní ovšem „Ježíšku, panáčku“ letos již od poloviny října. Inu, koupěschopnost obyvatelstva sílí, kdo by nepodlehl … Proč se ale doopravdy slaví Advent? Jako motto jsem vybrala slova, která všichni znáte, zpívalo je všech devět chórů andělů ve chvíli narození Ježíše: Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj lidem dobré vůle. Katolický církevní rok začíná očekáváním i touhou po příchodu Krista. Vykupitel, který spasí svět. Je i zároveň očekáváním příchodu konce světa, času, kdy Kristus bude soudit živé i mrtvé. Čtyři adventní neděle, kdy doma máme adventní věnec, na něm čtyři červené svíčky, které postupně rozsvěcíme. Čím je větší tma, čím více se blížíme k slunovratu, tím je třeba rozsvěcovat více světla. Čili první týden svítíme jednou svíčkou, druhý dvěma a tak dále, až rozsvítíme všechny čtyři svíčky. Adventní věnec je mandala (kruhový obrazec), jednota, symbol – spojení nebe se zemí. Tento symbol nám říká, že tajemství se stále dějí v nás a vyzývají nás, abychom je pochopili. A pokud je nepochopíme, pokud se v nás nenarodí Bůh, ještě lépe: pokud mu nedáme prostor, ABY se v nás narodil, pak je to celé nanic, pak je to jenom prázdný rituál! Adventní věnec, ne ten umělý, je z jehličí. Tyto větve jsou zelené, živé. Zelená barva je barvou NADĚJE.  Symbol Krista, který pro nás zemřel, ale který vstal z mrtvých a nikdy už nezemře. Zelené větve také symbolizují naše nesmrtelné duše. Kristus přichází na tento svět a dává nám věčný život. Jehličím jsou propleteny červené cesmínové plody (bobule). Vypadají jako velké červené kapky krve. Symbolizují krev, kterou Kristus prolil za celé lidstvo. Připomínají nám, že Kristus přišel na tento svět, by nás vykoupil svou smrtí. Skrze Jeho prolitou krev máme věčný život. Adventní věnec má vždy tvar kruhu, protože nemá ani začátek, ani konec, je symbolem Boha, který je věčný, bez začátku i bez konce. Zde nacházíme recept, jak prožívat týdny v adventu. Melodii známe, my ji zpíváme denně před každou bohoslužbou. I doma ať zní: 1.Už zasvitla zase v tmách všedních dní zář první svíce adventní. Teď snažme se péči o to mít, jak cestu Pánu připravit. R:„Křesťané, slyšte, co dnes zní k nám, blízko, blízko je Pán!“ 2.Už zasvitla.. Jít za lidmi s láskou - to je náš cíl. Kéž by nás Bůh v tom posilnil. 3.Už zasvitla.. Ať dobrotu šíří též každý z nás tam, kde ji spálil krutý mráz. 4.Už zasvitla.. Pán určitě přijde! Proč se tmy bát? Nech svoje světlo vstříc mu plát! Po době adventního čekání a touhy přicházejí Vánoce s hlavním svátkem Narození Páně. Podle tradice celá příroda ve chvíli Kristova narození zmlkla, jako by se zastavil čas. Ono zvláštní a náhlé ticho, doprovázející boží vtělení, zažilo všechno tvorstvo – všechno stvoření od kamenů až po anděly, od nejnižšího až po nejvyšší…..

betlem-detail.jpg

     Betlém v rotavském kostele sv. Petra a Pavla 

Ať pocit štěstí, radosti, se v duších Vašich rozhostí, když štědrý den k Vám zavítá, ať láska ve Vašich srdcích ukrytá, se mocným proudem vyroní, když zvoneček sváteční tiše zazvoní. 

Přejeme krásné, pokojné vánoční svátky a v Novém roce ať je každý den plný Božího požehnání.         Jarmila V., Pater Peter a celá Farní a Ekonomická rad

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 10
Celkem: 473103
Měsíc: 5786
Den: 440