Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list Kraslicka 12 - 15

 

FARNÍ list kraslické farnosti  říjen 2012 – 15
Tel.číslo: 359 574 053 ŘKF          mobil: 724 204 702 PPF
Pořad akcí v říjnu:               
Od pondělí 08.10. bude mše svatá ve všední dny v Kraslicích v zimní kapli. Ke Grotte (Panně Marii) se vrátíme až v květnu 2013. Nezapomeňte, že měsíc říjen je zasvěcen růženci.  Tajemství SVĚTLA:1. který byl pokřtěn v Jordánu; 2. který zjevil v Káně svou božskou moc; 3. který Boží království hlásal a k obrácení vyzýval; 4.který na hoře Proměnění zjevil svou slávu; 5.který ustanovil Eucharistii.
12.10. – pá 19:00 Kraslice kostel Božího Těla - KONCERT –Klasika+ poezie
13.10. – so 17:00 Sněžná – mše sv. v našem poutním místě
Dušičky:02.11.pátek: 15:00 Krásná Lípa, 16:00 Rotava (hřbit.), 17:00 Kraslice (hřbit.)    03.11. sobota: 07:45 Bublava(hřbit.)+08:00 (mše ko), 09:15 Stříbrná (mše ko) +10:00 (hřbit.), 14:00 Jindřichovice(hřbit.),13:30 Přebuz (hřbit.), 15:00 Kostelní (hřbit.), 16:00 Liboc (hřbit.), 17:00 Sněžná (mše ko). 04.11. neděle: 14:00 Oloví (hřbit.) + 14:30(mše kap), 16:30 Mezihorská; sobota 10.11. 15:00 Horní Nivy (kap).
!POZOR ZMĚNA: Jindřichovice jsou v sobotu 03.11.a Horní Nivy v sobotu 10.11.!
                                 
Co dokáže překvapit i vašeho faráře?
Jedno překvapení na mne čekalo přede mší sv. na olovské faře o pouti ke sv.archandělu Michaelovi. „Víte,pane faráři, že je to dnes přesně 110 let od posvěcení základního kamene zdejšího chrámu?“ 29.09.1902. Toto sdělení mi předal místní mladý historik Aleš se svou přítelkyní. Letos byl též položen „symbolický základní kámen“ skutečností archeologického průzkumu interiéru kostela. Je již hotový od pana Vitáka z Prahy; na jeho základě budeme moci žádat v roce 2013 o příspěvky a dotace z různých míst. Kazetový strop, oprava vnitřních omítek, nová elektroinstalace čekají na realizaci. Až se dozvím rozpočet na jednotlivé položky, dozvíte se to v těchto Farních listech. Druhé překvapení mne – ale i několik z nás - čekalo při setkání se zralým mužem, ze kterého se vyklubal mnich-kněz východního basiliánského ritu, který se narodil zde v Kraslicích v roce 1960, zde byl i pokřtěn a od svých sedm let zde nikdy nebyl. Žije na Ukrajině v klášteře u Kyjeva, kde s ním je kolem 30-ti bratří. Z matriky jsem vyčetl, že Vladimír Kíča je z dvojčat, má tedy sestru Danuši. Sloužil spolu s námi i mši sv. jako kněz u oltáře, byl překvapen naším přivítáním. Já mu slíbil, že na něho budeme pamatovat. Je tedy třetím knězem, který vzešel z tohoto kraje po roce 1948! Prvním je ThDr.P.Josef Beneš, který přednášel na teologické fakultě v Olomouci dogmatiku, druhým je mons.Josef Žák, současný generální vikář naší plzeňské diecéze. AŤ jim Pán žehná!
Třetí překvapení má souvislost s havarijním stavem špičky věže bublavského kostela. Na dvou místech je ve trámech dřevomorka – mnoho let do levé části pod plech zatékalo. Při hledání pomoci s „ufinancovám“ takové akce, se objevil o pouti 18.08 Dr.Lerch, předseda Fördervereinu Schwad. s návrhem, podat žádost na Česko-Německý Fond Budoucnosti. Za 20 let mého zdejšího působení jsem z tohoto Fondu nečerpal ani korunu. V posledních zářijových dnech byla již podána do Prahy oficielní žádost, které k mému překvapení byl dán předběžný souhlas pro kladné vyřízení a to na polovinu úhrady z celkové částky, která se skládá z opravy klempířských prvků a z opravy omítek na třech zbývajících stranách věže. K tomu i stavba a demolice lešení, vše celkem cca za 580ti.Kč. Zbývající polovinu (290tis.Kč) by nám pomohl uhradit zmíněný Förderverein, který nám již v minulých letech tolik finančně přispěl. (Krytina střechy, Odvodnění kolem kostela, fasáda průčelí, elektroinstalace atd.) Prosme Pána, aby se toto dílo podařilo. Přispěje to k oboustrannému sblížení.
Nyní k naší účasti na oslavách 10-výročí Partnerství Kraslice-Neutraubling:
Koncem srpna zasáhl oblast Neutraublingu silný déšť,který poničil zcela podlahu sálu tamní farnosti-parkety. Škoda cca 15tis.€. Přesto chtějí být do našich oslav hotovi s opravou (položí vodotěsné dlaždice). Mons.Žák řekne na závěr několik pozdravných slov. Promluvu bych měl mít já, bude to poprvé, co za 10 let tam budu moci kázat. Odjezd bude ve 12:00 z Kraslic, přes Rotavu 12:15. Program začíná v 15:00  Páter Josef zaslal každému z nás toto osobní pozvání:
Milí přátelé v partnerství!
Před 10-ti lety bylo založeno partnerství mezi farností Neutraubling (v Bavorsku) a farností Kraslice (v Česku). Je to pro nás pěkná příležitost toto 10-leté výročí spolu oslavit. Rádi bychom vás pozvali k naší výroční oslavě v sobotu dne 20.října 2012. Srdečně vás zveme i k slavnostní bohoslužbě. Průběh oslavy:
            15:00 přivítání hostů z České republiky, káva, možnost procházky
            16:30 večeře
            18:00 slavnostní mše sv. v kostele sv. Michaela archanděla
            19:30 slavnostní projevy, hudba (Lidová škola umění Kraslice)
            21:30 konec oslav
Srdečně vás zve P.Josef Weindl, farář z Neutraublingu
Jak na to reagovat? Jsme pozváni. Pozvání se jen tak neodmítá. Prosím o jasné ANO pro ty, kteří se rozhodnete prožít jedno sobotní odpoledne jako živá farnost. Jestli odmítnete, nic se nestane. Nebudete u toho, když se píší malé dějiny mezi národy, mezi lidmi „dole“. Ti nahoře se schází při recepcích a žranicích, mlátí při tom prázdnou slámu. My se pokusíme s pomocí Boží o jiné: skromně se s jinými, v jiné řeči spojit k díkům, že prožíváme život v míru, vzájemné úctě a respektu ke  kultuře i zvykům vlastním i těch druhých, vzájemnému pochopení a touze po společné budoucnosti pod ochranou sv.Michaela, který je patronem nejen chrámu ale i města Oloví, ale jak již víte i chrámu a města Neutraubling. Sdělte mi vaši účast osobně-závazně ať přímo, či mobilem (viz hlavička FL), nebo na e-mail. Dík.
Liboc a urgentní oprava – reakce na tuto výzvu:
Vše je hotové. Díky Bohu, díky sponzoru ing.R.K. a rodákům zastoupením manžely Sander. První přispěl 10tis.Kč, druzí pak 17,2tis.Kč. Z dluhu kolem 49.tisKč zbylo jen -20tis.Kč. Pak že Bůh neví, co děláme… Firma Hrách pomohla nám i sobě – byť malou zakázkou. Díky!!
Počátky – kaple 14-ti Pomocníkův nouzi:
I zde hrozila kalamita.Před 20-ti roky uhradil pan Franz a Sofia Sandner z Hohenfelsu krytinu této zcela zničené kaple. Dřevěný šindel za léta „odešel“, nyní hrozilo, že do kaple, která není naše, bude zatékat. Krytina šindele byla nahrazena lepeným šindelem, dílo je před ukončením. Zas jde o rychlou reakci, než by škoda byla větší. Jistě nám tito svatí pomohou při řešení našich strastí.
Výzva k slavení Roku víry!
Jak jste již jistě zaregistrovali, zahájí 11.10.2012 sv.Otec v katolické církvi Rok víry. Před 50-ti roky byl zahájen II.vatikánský koncil, přinesl nový vztah k Bibli=božímu Slovu, k matce Církvi, k liturgii, bohoslužbě, ekumenismu, otevřel církev světu. Dal návod, jak předávat dnešnímu člověku evangelium. Je nutné tento POKLAD znovu objevit. Nelze začít jinak, než u sebe. Lépe, než dosud. I vztahem k Eucharistii.   pf
 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 9
Celkem: 472829
Měsíc: 5589
Den: 374