Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list Kraslice 2016-13 zářijový

FARNÍ list kraslické farnosti září 2016 – 13

mobil: 724 204 702;  www.farnostkraslice.estranky.cz  e-mail: fara.kraslice@seznam.cz

Akce naší farnosti

14.09. stř 17:30 Pobožnost u Kříže na Hausbergu – Sadech - KRASLICE

17.09. so 14:00 Přebuz kostel mše sv. a v 15:30 Krásná Lípa kostel mše sv.

17.09. so 18:00 KRASLICE kostel – koncert (účinkují pražští umělci)

23.09. pá 19:00 EKUMENA v sále kraslické fary – zveme!

24.09. so 11:00 Pouť ke cti sv. arch.Michaela Oloví - farní kaple

25.09. ne 14:30 Pouť ke cti sv. arch.Michaela Oloví - kaple GROTTE

27.09. út 13:00 Kraslice kostel – svatba Lucie a Jaroslava

28.09. stř SLAVNOST SV.VÁCLAVA: 16:00 ROTAVA, 17:15 KRASLICE

Každou 3.sobotu v měsíci budou mše sv.: 14:00 Přebuz, 15:30 Krásná Lípa

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Komu všemu Pán pomohl v posledním 2,5 roce?

Jako prvnímu se Boží pomoc projevila v dubnu 2014  na Toníkovi Pokorném z Ubytovny pí Hejkalové. Zde byl spolubydlícími zneužíván, šikanován. Pro svou důvěřivost zároveň i prudkou povahu to neměl lehké. Postupně jsme se v naší farnosti zapojili do nejrůznějších druhů pomoci, abychom  tohoto člověka alespoň trochu zkultivovali. Bez Boží pomoci by vše bylo marné…. I nám Pán pomohl poznat život, který jsme dosud znali jen z televize, filmů. Pomohl nám prožít i různé formy milosrdenství obzvláště ve Svatém roce milosrdenství. Měli jsme k tomu až příliš mnoho příležitostí. Odpusťte mi, že nezacházím do detailů a nikoho osobně nejmenuji. My, co jsme s ním byli nuceni vše prožívat  víme, jak těžké to bylo! Ať nás žádná oběť, ať ta, či ona, nemrzí! V pondělí 29.08.2016 skončila nájemní smlouva a Toník se přestěhoval ke své „matce“, která od začátku byla jeho oficiální opatrovnicí. Nám se pomoc finanční, hmotná od této chvíle mění v pomoc duchovní! Musíme si slíbit, že se za Tondu budeme modlit. Nevíme, jaké má Bůh plány a co vše i od nás bude žádat. Jedno si ale přejme: aby neopustil cesty víry v dobrého Pána, aby se nepřestal učit pokoře, cvičit se v lítosti a hledal odpuštění v náruči Ježíše. Že je to možné, bylo možno vidět i o pouti v Kostelní. A jistě přijdou i jiné příležitosti. I nadále se tedy plně spoléhejme na pomoc Boží a modleme se za něho i za jeho „matku“ Zuzanu.   pf

Ještě malá poznámka k primici mého synovce Pavla:

   Když jsme po skončené mši svaté vcházeli v průvodu do klášterní chodby, ozvaly se hlasy mých spolubratrů: „Jak to, že  jsi Petře neřekl ani slovo? My na to čekali?“ Sám jsem byl překvapen, že mi synovec nedal „ani šanci“! Později se mi vše v hlavě rozleželo: vždyť slova, která v kancionálu mám tak rád, zněla po celou primici! Písně: Hleď mocný Hospodine 513 – na první kroky mladého kněze; Klaním se ti vroucně 712 spolu s nejbližšími i s těmi, ke kterým bude novokněz poslán. Pro slova legrace, či druh odlehčení tam nebylo místa!  pf

 

Několik poznámek, které se mohou hodit……

Kdo vítězí nad lidmi, je mocný. Kdo vítězí nad sebou, je mocnější.

Zrovna v nastávajících dnech se budou před volbami znovu ucházet o naše hlasy různí lidé. Jistě mají na počátku upřímnou snahu pomoci regionu, obci či městu, ze kterého pocházejí. Postupně se dostanou do soukolí politiky a už nemohou ven. Moc je jako opium. Vyprošujme jim, aby vítězili nad sebou, nad pokušením mít více vlivu, více peněz, více slávy! Pak budou i oni mocnější!

Prosazení naší vůle proti vůli Boží je jako vytvořit umělé květiny.

Ty mají sice podobu, ale není v nich život.

Často žasneme, jak dokonalé jsou dnešní umělé květiny. Nerozpoznáme je do té doby, než se k nim skloníme a přičichneme. Chybí vůně, při dotyku vadnou a jsou zranitelné. Podobné je to s prosazováním naší vůle na úkor vůle Boží! Účinek se neprojeví často ihned. Při prosazování naší vůle není prostor pro pokoru, pro sklonění se před názorem druhého. Dříve nebo později se pýcha projeví naplno. A pýcha „nevoní“, spíše „zapáchá“ samolibostí, neomylností. To, co dává „život“ je: láska a odpuštění; naděje a důvěra v budoucnost pod vedením Božím; pokora, která vede k naslouchání; podaná ruka a ochota k pomoci;  vděčnost za pochopení a gesto ke spolupráci.

Cvičení vůle je důležité: být tím, kým být chci a nebýt tím, kým být nechci!

Sportovci, chtějí-li vítězit, musí trénovat. A někdy i velice tvrdě!

Mají i své trenéry. Každý z nás se může pustit do cvičení vůle.

Někdy to nejde bez bolesti. A naším trenérem by měl být sám Bůh.

Pro mne se jím stává v posledních létech Duch svatý!

Pokud máte důvěru k Ježíši, prosím.... Jeho trénink vede někdy až ke kříži....

Pak už zbývá pouze Otec nebeský.....A pomoci může i přímluva Panny Marie.

Že by i přímluva našeho křestního, biřmovacího patrona?

Co potěší ?

  Volali manželé, kteří se před 10 lety na Bublavě brali v kostele. Měl byste na nás čas a požehnal nám 17.09. v 11:00? Má odpověď: Určitě, a rád!  Přiznám se, tohle jsem nečekal!

  Průčelí kostela v Jindřichovicích je překrásně opravené. Jeden farník si se mnou dal „rande“. Pater, rád bych zafinancoval jižní stranu kostela. Je to možné? Lapal jsem po dechu překvapením! No, to by bylo nádherné!  A jistě nejen pro mne, ale i pro všechny - nejen jindřichovické.

 Podél kostela ve Stříbrné je vyježděná blátivá cesta. Rád ji pro nás upraví pan Šebesta. Fara v Oloví čeká na stažení budovy a na opravu fasády. Lze letos k faře postavit lešení a pustit se do opravy, pokud počasí dovolí? Pan Plaub zaslechl můj vděčný souhlas. Travnatou plochu si spachtoval na Kostelní Míra Švec; už došla i jeho platba na náš účet. Díky.

  Budeme se brát v kostele. Předtím bude nevěsta pokřtěna. Zaslechl jsem po jednom poučení: Já to neumím tak říci, ale už dávno to  mám v srdci...  

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 2
Celkem: 467687
Měsíc: 4660
Den: 276