Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list červen FL06 2021

FARNÍ list kraslické farnosti červen - 06

Tornádo a následná katastrofa na jižní Moravě. Připojme se k pomoci. Možnost:

https://www.bip.cz/cs/novinky/2021-06-sbirka-pro-hodoninsko-a-breclavsko .

Nebo: Číslo účtu 4211325188/6800, variabilní symbol 2002. Přispět je také možné zasláním DMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60, 90 na číslo 87 777. Díky!

Od 1. června opět sloužím jako kněz v míře, kterou zvládnu. 6.června bylo v Kraslicích společné Boží Tělo v 10:00. 12.června byla poutní mše taktéž v 10:00 ve Stříbrné. Od neděle 27.6. nedělní program: Rotava v 8:00, Kraslice v 9:30,  Jindřichovice 11:00 a POZOR i 14:30 Oloví fara.  04.07. bude v 16:00 společná poutní mše v Rotavě! Přijeďte s námi prožít opět radost z očištěného kostela a společně posedět!   Nezapomeňte ani na Modlitbu osvobození od strachu, kterou jste dostali ve FL 02 a ke cti sv. JOSEFA (viz zde).

  1. Modlitba sv. Pavla VI. (papeže)

   Svatý Josefe, patrone církve, ty, jenž ses po boku vtěleného Slova každý den namáhal, abys vydělal na chléb, z Něho jsi čerpal sílu žít a pracovat. Tys zakusil obavu o to, co bude zítra, hořkost chudoby a nejistotu práce. Ty, jenž dnes záříš svým příkladem, jsi pokorný před lidmi, ale převeliký před Bohem, shlédni na nepočetnou rodinu, jež je ti svěřena. Žehnej církvi, vždy ji směřuj k cestě věrnosti evangeliu; chraň dělníky při jejich každodenní těžké lopotě, braň je před sklíčeností, před negativistickým vzdorem, stejně jako před pokušením poživačnosti. Pros za chudé, kteří na zemi kráčejí v Kristově chudobě, a obstarávej pro ně vše potřebné z prozřetelnosti jejich bohatších bratří. Střež po celém světě mír, jenž jako jediný může zaručit rozvoj národů a dokonalé naplnění všech lidských nadějí – k dobru lidstva, misijnímu poslání církve a ke slávě Nejsvětější Trojice. Amen.

Kdo by nebyl vděčný za jakoukoliv pomoc v nemoci, práci, výchově atd. My věřící se též obracíme s důvěrou k Bohu, který rád pomůže. Že je na naší straně v těchto situacích i svatý Josef? A proč by ne? Vždyť – patron každé práce – se rád postaral o chlapce Ježíše. A nyní nám jsou nablízku oba! Navíc ochrání i naše rodiny, farnosti, celou církev. Kéž nás i chrání!       

 

PODĚKOVÁNÍ

Všem, kteří 27. května věnovali svůj čas, energii při úklidu našeho rotavského kostela sv. Petra a Pavla: za pomoc Boží, našim rotavským věřícím, p. starostovi, Fandovi Pleierovi, ženám a mužům pracujícím pod Městem Rotava. Také za čištění podsedáků a polštářů Václavu Dubšovi z Kraslic. Dík Bohu za počasí, které bylo příhodné a vůbec za každou ochotnou ruku! Ať Pán všem odplatí!

Dále všem, kteří otevírají při hezkém počasí naše kostely: v Rotavě Anežka V.; v Jindřichovicích Miloš B.; v Kraslicích Anička Ž. a Marie M.; ve Stříbrné Katka a v Bublavě ing. Tomáš R.; v Přebuzi manželé Gerberovi a v Kostelní manželé Švecovi. Díky za větrání v našich chrámech a částečné zpřístupnění! 

 

 

Jaký je rozdíl mezi optimistou a pesimistou?

Optimista je přesvědčen, že žijeme v nejlepším možném světě. Pesimista se bojí, že to může být pravda! A co k tomu může dodat křesťan? Nebuď bojácný jako pesimista – čeká nás nebe, které Bůh nabízí všem lidem dobré vůle, kteří se varují zla a přemáhají je dobrem s jeho pomocí! Nebuď si ani jistý optimizmem, že na této zemi už je ráj! Ten teprve přijde. Žádný z nás nebyl u toho, když Bůh stvořil tento svět. Ten nám předal. Proto nebudeme ani u toho, až vytvoří nový svět – Nový Jeruzalém – Věčnou blaženost – kde nebude ani smrt, ani bolest! Těšme se a nechme se překvapit! Existuje vtip: 3x se budeme divit. 1. Co tu dělá ten StB? 2. Kde je náš páter? 3. Budeme se divit, že v nebi budeme moci být my sami!

K 1. červenci byl jmenován P. Bystrík Feranec farním vikářem (kaplanem) pro ŘKF Kraslice a zároveň administrátorem (správcem) ŘKF Chodov. Věřím, že jej přijmeme upřímně celým srdcem. Bydlet bude zatím na faře v Sokolově. Včera tj. 24. 6. jsem poštou dostal jmenovací dekrety; dohodli jsme se, že v týdnu  bude každé úterý a čtvrtek celý den na kraslické faře. O nedělích se budeme střídat: jeden týden budu mít mše sv. dopoledne u nás já (8:00 Rotava, 9:15 Kraslice a 11:00 Jindřichovice). P. Bystrík v tu neděli bude mít mši sv. v 11:00 v Chodově a v 14:30 v Oloví na faře. Další neděli si to vyměníme. Mám veliké přání: kéž se vám toto střídání služby u oltáře zalíbí; kdyby ne, pak se modlete, aby se vše vyvíjelo podle božích představ. Kéž vám i nám kněžím žehná Bůh! Amen. Zde se nám nový pater představuje: Narodil se mamince (švadleně) tatínkovi (šoférovi), pochází od Piešťan. Má 2 starší bratry. Mateřština: slovenština. Po neúspěšném pokusu dostat se do semináře na Slovensku, byl veden prozřetelností Ducha Sv. až k OB Františkovi a tak do naší diecéze. Následoval v Olomouci přípravný ročník, pak studia v Praze a pobyt v semináři. Jako bohoslovec se seznamoval s krásami Krušných hor, domovskou farností po dobu studia byla farnost Ostrov. Jáhenské svěcení přijal v srpnu 2017 a kněžské v červnu 2018. Jako jáhen se dokonce o velikonocích 2018 dostal až do baziliky Sv. Petra v Římě a právě zde o Velikonoční Vigilií dostal krásnou odměnu ,,za roky martyria  ve škole,,: směl stát po levici papeže Františka. Byl v Římě účasten obřadů při příležitosti návratu ostatků kardinála Josefa Berana do jeho milované vlasti v roce 2018. Jako kaplan působil v Klatovech, pak v Lokti. „Těším se na osobní seznámení, setkávání a vzájemné obohacování se na leckdy trnité cestě do Božího království. S prosbou o Boží požehnání a ochranu Panny Marie pro náš kraj i diecézi“ Váš P. Bystrík.

     Během července se mezi nás přestěhuje i Mons. Josef Žák. Jeho služba bude patřit hlavně Čechům, kteří do naší diecéze přišli z Rumunska. Jistě i on se s námi rád – pokud bude mít volno – bude setkávat. Takže naše farnost na všech přesunech v diecézi vydělala! Nyní dobrý Bůh čeká na naše poděkování. Váš pf

--_____________-________________-______________--

KONTAKT: ŘKF Kraslice, Kpt. Jaroše 321/2 Kraslice; mobil: 724 204 702

farnost.kraslice@bip.cz                              www.farnostkraslice.estranky.cz

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 3
Celkem: 472985
Měsíc: 5696
Den: 414