Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list 2017 březen 05

FARNÍ list kraslické farnosti březen 2017 – 05

mobil: 724 204 702;  www.farnostkraslice.estranky.cz  e-mail: fara.kraslice@seznam.cz

Nejbližší akce :

Připomínám Postní svátost smíření proběhne v tyto dny–Rotava středa 05.4. od 15:30, Kraslice čtvrtek 06.4. na faře od 16:00, v zimní kapli od 17:00; Oloví neděle 09.4. na faře od 14:00; Jindřichovice na Květnou neděli po mši sv. a Bublava a Stříbrná v sobotu 08.04. před ní. Přijďte!

Nabízím pár moudrých návrhů k postní době:

Postím se očima. Budu se dívat méně na TV, filmy – abych více viděl na sebe, abych viděl každodenní maličkosti i stopy Boží ve světě.

Postím se ušima. Budu méně poslouchat rádio, CD – abych měl více klidu se zaposlouchat do sebe, naslouchat druhým i vnímat víc Boží slovo.

Postím se ústy. Budu jíst méně sladkostí, vybraných jídel, odřeknu si kolu, pivo či víno (i méně je dobré); dá se pít i voda, dát si chleba – aby mi došlo, co je mít hlad, žízeň, abych s dary zacházel pečlivěji.

Postím se rukama. Při práci nebudu dělat zbytečně přestávky, či naopak se nepřepínat a tím být nervózní – abych více pomohl tam, kde je to nutné, abych si udělal čas k modlitbě a sepnul ruce…

Postím se nohama. Nebudu stále pospíchat a lítat sem a tam – abych si udělal více času na slíbené návštěvy.

Postím se celým tělem. Budu přisuzovat menší význam věcem, událostem v politice, zprávám ze světa – abych lépe objevoval vlastní schopnosti, dary i možnosti, abych se setkával s blízkými v rodině i s Bohem.  Amen.

Radost ze splněného přání!

Konečně jsme se v Rotavském kostele dočkali ozvučení interiéru! Poprvé se nádherná slyšitelnost slova ukázala při křížové cestě 08.03.2017. Jsou zde 4 malé reprobedny umístěné na bočních zdech, 4 mikrofony, do kterých se dá číst či mluvit od sedes, od ambonu i oltáře; čtvrtý je bezdrátový. Právě ten jsme mohli použít při křížové cestě. Cena: 56.163Kč. Chybí nám 3.237Kč a tuto částku uhradíme z farního hospodaření.  Bohu díky! Jemu, dárcům i Tomáši Lachmanovi z Plzně, který práci s láskou pro nás provedl. A není náhodou, že jsme vše poprvé prožili právě při cestě našeho Pána ke kalvárii! Snad skončí utrpení mnohých; těch co dobře neslyšeli, nerozuměli.

mikrofon-ambon-1.jpg

(Až přijedete na pouť ke sv.Petru a Pavlu, sami se přisvědčíte!)   pf

Co nás nemine, či co nás mine?

Stále čekám, že se vás více přihlásí o knížečku k Bl.Hroznatovi. 5 jsem jich rozdal, máme jich dost – tak se nestyďte a řekněte si o ni; NIC nestojí! Ale něco přece: bude od nás vyžadovat najít si čas a podívat se do ní. Je tam i NOVÉNA, to je modlitba pro devět dní. Myšlenky jsou krásné, poučné.  A náš diecézní patron si náš čas zaslouží! 8.5.2017 prožijeme společnou pouť našeho vikariátu. Ta bude ve znamení našeho patrona, přijede mezi nás pan opat tepelského kláštera P.Filip Lobkowitz. Už se snad těšíte!  Pf

Neuškodí malé zopakování:

Půst je doba výjimečná. Mnohdy se nám stává, že během roku jen s velkým vypětím nacházíme čas na blízké – partnera, děti, přátele. Proto vyhlížíme např. čas dovolené, kdy konečně můžeme být spolu. V podobném významu se odehrává i doba postní. Vím, že už probíhá i jako příprava na Velikonoce a má tři sloupy: Modlitbu, půst a almužnu. V postu nejde ani tolik o jídlo, jak se populárně lidé domnívají. Jde mnohem více o čas, o vytvoření prostoru pro Boha, vnitřní probuzení, oživení naděje a touhy. Křesťanská liturgie mimo jiné odlehčuje  nejen duši (zpověď), ale i tělu (zklidnění) a nejvíce srdci, které ani chvíli neodpočívá a pracovat musí permanentně.

Po masopustním období nastal čas útlumu, půstu. Začal Popeleční středou. Název tohoto dne pochází ze zvyku pálit palmy nebo kočičky z Květné neděle z loňského roku. Takto získaným popelem jsou věřící poznamenáni křížkem na čelo se slovy: “Pamatuj, že jsi prach a v prach se obrátíš.” nebo “Obrať se a věř evangeliu.” Je to symbol pokání. Popel je připomínkou lidské konečnosti a tím i cílem, kam náš život má směřovat. Druhý význam popela je ošklivost umazané tváře i hříchu.

Následující dny nás přivádí k Velikonocům (na umučení, smrt a zmrtvýchvstání Páně). Jsme poutníky na tomto světě, kteří nesmějí zapomenout na svůj pravý a konečný cíl. Sv.Otec připomíná: hazardujeme s budoucností i s věčností!

Bible křesťanům půst nenařizuje. Bůh jej od křesťanů nepožaduje ani jej na nich nevynucuje. Zároveň ale Bible předkládá půst jako něco dobrého, prospěšného a užitečného. Půst a modlitba jdou často ruku v ruce. V článku na 1.straně jsme našli recept, jak se postit. Půst nám pomáhá získat novou perspektivu i novou možnost, jak se plně spolehnout na Boha! Tím, že sejmeme zrak z věcí tohoto světa, můžeme svou pozornost lépe obrátit ke Kristu. Půst není způsob, jak z Boha dostat to, co chceme. Půst mění nás, ne Boha. Půst není prostředkem k tomu, abychom vypadali duchovnější než ostatní. Půst máme držet v duchu pokory a s radostným postojem. Květnou nedělí končí 40ti denní doba postní a začíná týden Utrpení Páně. Vrcholí Památkou poslední večeře Páně (Zelený čtvrtek), Velkým pátkem (dnem bičování, křížové cesty končící ukřižováním Krista; v ČR máme od loňska volný den) a Vigilií velikonoční (Bílou sobotou). Hodem Božím velikonočním i Velikonočním pondělím začíná 40ti denní doba velikonoční. Najděte si alespoň v některý den  ve Svatém týdnu čas přijít do kraslického kostela.     JV a pf

Nejsme jen sběratelé?

Věřím, že každého z nás potěší malá pozornost. Vy, co chodíte v adventní i postní době  ke svátosti smíření, víte, že dostáváte „malou záložku“ se slovy modlitby, zamyšlení. V poslední době jsem mohl udělat radost „starším“ z nás MODLITBOU VE STÁŘÍ. Sám též pociťuji svůj věk, sám jsem si jednu „nadělil“. A modlím se ji pravidelně. A proč se ji modlit častěji? Nebylo by  jistě od věci se ji pomodlit za jiného seniora; pak mu o tom říci s otázkou, zda by se ji sám také nechtěl pomodlit a pak mu ji i darovat? Zkusme to! A budete-li „úspěšní“, rád vám záložku (a nejen tu poslední) pro toho šťastného člověka dám. Má ten obrázek s pěknými slovy ležet v mé kostelní tašce?  pf

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 470910
Měsíc: 5015
Den: 130