Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list 2017 březen 04

FARNÍ list kraslické farnosti březen 2017 – 04

mobil: 724 204 702;  www.farnostkraslice.estranky.cz  e-mail: fara.kraslice@seznam.cz

Akce v naší farnosti:

Po celou postní dobu se budeme scházet ke křížové cestě v Kraslicích v pátek v 16:45, v Rotavě ve středu od 15:45 a v Jindřichovicích i v Oloví vždy v neděli po mši sv. Totéž platí i pro Bublavu a Stříbrnou. Na Sněžné 11.03.v 17h. I tímto způsobem se naše duše mohou spojit s tím, který dal svůj život za každého z nás!

POSTNÍ POKLADNIČKA: Kdysi jsem vám rozdával skládanku, ze které se dala složit papírová pokladnička. Do ní lze dávat, ať sám či s rodinou, obnos, který si v postní době odřeknu, za který bych si koupil sladkost, pivo, cigaretu či něco jiného. Pak se rozhodnout a dát ji někomu potřebnému. Jdeme na to?

 

Neztratila některá z žen v kraslické zimní kapli náušnici? Jelikož jsme se po několik nedělí scházeli právě zde, mohlo se to klidně stát – ozvěte se a vezměte si tu druhou pro porovnání s sebou; rádi vám ji vrátíme! Bude to i naše radost.

MEDITACE  pro dobu postní:

  Konej dobro – ale neptej se, co ti to přinese. Jaký smysl má takto se ptát a neptat se, co to přinese druhému?

  Konej dobro – ale neptej se, jestli je ten, kterému pomáháš,  hoden tvé pomoci. Jinak znehodnocuješ dobro, které konáš.

  Konej dobro – ale ne, aby všichni viděli, jaký dokážeš být nezištný. Jak můžeš být nezištný, když ti tolik záleží na sobě?

postni_tram--2-.jpg  Konej dobro – ale neříkej: Škoda, že si toho nikdo nevšiml. Je pro tebe „Bůh“ nikdo?“

  Konej dobro – ale ne proto, aby tě chválili. A když už tě někdo pochválí, tak hleď, aby v tvém srdci nerostl plevel pýchy.

  Konej dobro – ale nečekej na dík. A když ti poděkují, tak buď vděčný.

  Konej dobro – ale nečekej na odměnu.  Neboť jak jinak vypozoruješ, že jsi již hodně odměněn tím, žes mohl dobro vůbec vykonat?

oltar-detail-krko.jpg

24.02. přivezl P.Petr Bauchner umělecky zhotovený kovový oltář prozatím do boční lodě kraslického kostela. Celá léta měl své místo v kostele sv.Petra a Pavla v Krajkové, kam jej dal zhotovit Mons.Vyhlídka,tamní farář. V jeho působností byla tehdy i olovská farnost, kam do kostela sv.Michaela arch. rád jezdil. A právě do tohoto kostela by měl tento přesunutý oltář být převezen po opravě interiéru

(je zde nutná nová el.instalace, oprava kazetového stropu, vitráží-oken, podlahy a výmalby). V Krajkové mají nový oltář a tento kovový by skončil ve šrotu, stejně jako „hvězda“, kterou máme u obětního stolu v kostele Božího Těla v Kraslicích. Snad se P. Vladimír Vyhlídka bude radovat, že oltář, u kterého kdysi sloužil mši sv. v Krajkové, poslouží všem věrným v Oloví! A sv.Petr, spolupatron kostela v Krajkové, ať se raduje z obou kněží Petra i Petera, kteří oltář zachránili! Díky Pánu Bohu za režii. I nápadu našeho Miloše B. Ani my nepatříme do „šrotu“.  

oltar-a-platno-krko.jpg  

Na co si dát pozor?

V tyto dny jsem se od jednoho mladého muže – syna - dozvěděl tuto informaci: „Mám starost o svého otce; navštěvují ho jistí lidé – Jehovisté – a stále ho přemlouvají, aby jim převedl majetek, že se o něho postarají atd.“ Dobročinnosti nechce nikdo bránit, ale má-li tento tatínek syna, PROČ volit tuto cestu? Dnes se objevují stále nové metody slibující od neuvěřitelných úroků po nejlepší hrnce apod. Smutné je, že staří lidé ve své důvěřivosti naletí. O to větší HŘÍCH má ten, kdo klame, lže, podvádí! Dozvíme-li se o něčem takovém, je naší svatou POVINNOSTÍ varovat; je postní doba a k ní patří i starost o nemocné, staré. Nemlčme, prosme Ducha svatého o radu, moudrost i umění JAK a KDY říci slovo VAROVNÉ a UPŘÍMNÉ!

Další poznámky z naší farnosti:

Postní svátost smíření proběhne v tyto dny–Rotava středa 05.4. od 15:30, Kraslice čtvrtek 06.4. na faře od 16:00, v zimní kapli od 17:00; Oloví neděle 09.4. na faře od 14:00; Jindřichovice na Květnou neděli po mši sv. a Bublava a Stříbrná v sobotu 08.04. před ní. Nezapomeňte!

leva-zpov.mistnost2.jpg

Zpovědní místnost v kraslickém kostele

V měsíci březnu se konečně dočkáme nové vitráže-okna určené pro kostel sv. Martina v Jindřichovicích. Zmizí tím pádem plechové provizorium (po zlodějích, kteří 2x v kostele něco ukradli). Daleko smutnější je skutečnost, že jiní „zloději“ nám ukradli věřící! Že se nedají tito zloději pojmenovat? To snad ne! Zde jsou: pohodlný život; lhostejnost vůči věčnosti; nejrůznější lákadla tohoto moderního světa; nechuť se eventuelně vydat ke zpovědnici, protože i lítost často chybí; a proč a o co se vlastně modlit….. Snad jen fakt, že o překvapení nebývá nouze, např. udeří nemoc, zazvoní exekutor, práce není apod. Pak i v nouzi člověk pozná přítele, nezřídka ho hledá a najde  i v Bohu. Pak se rozpomenu, jak mu to říci: vlastními slovy, slovy podobně postižených lidí. A jsem u modlitby! Ale musí dojít až k tomu? Nechtěl  by snad dobrý Bůh slyšet i naše díky nad radostí, kterou nám dopřál?

dscn0652.jpg

Od nápravy duchovního života k opravám našich četných objektů:

dscn0650.jpg

I letos se rýsují možnosti. Z dotačního programu ORP3 z Min.kultury se v Kraslicích na úřadu z rozšířenou působností dá získat na opravu památek 173tis.Kč. Sešly se 2 žádosti: Hrázděnka a Jindřichovický kostel. Pro jistou velkorysost Přátel města Kraslic, kteří svou žádost stáhli, bude se i letos fasáda kostela sv.Martina opravovat (rozsah bude záležet i na daru místního sponzora) a to směrem k hlavní silnici. Co nevidět začne v Oloví oprava fasády! I zde bude potřebná každá koruna (107tis.Kč). Do konce března by mělo být hotové ozvučení kostela sv.Petra a Pavla v Rotavě (do 50tis.Kč). Během tohoto měsíce by Josef Babka z Bublavy s kamarádem měli porazit 34 smrků podél pravé strany tohoto kostela. Kdo bude mít zájem, může si zamluvit dřevo z poražených stromů (za rozumnou cenu). Modleme se, aby vše dobře dopadlo! FL jsem lepil sám, další bude s pomocí!

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 6
Celkem: 467836
Měsíc: 4737
Den: 338