Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list 2015 srpen 10

FARNÍ list kraslické farnosti srpen 2015 – 10

mobil: 724 204 702;  www.farnostkraslice.estranky.cz  e-mail: fara.kraslice@seznam.cz

Nejbližší akce :

Od 04.08. do 14.08. budu podruhé mimo farnost. V této době odpadají mše sv. Zástup pro pohřeb: P.Kučera z Chlumu sv.Maří (mobil: 607 016 552). POŘAD soboty 08.08 a neděle 09.08. (sobota a neděle) zůstává stejný jako obvykle, v neděli na pravidelných mších přivítejte P.Petra MECLA, patera z Chodova, který vám všem udělí kněžské požehnání! Tak ať se s ním potěšíte, moc vám to přeji!

V tyto dny  jsem díky Boží dobrotě směl oslavit 70 let života! Díky vám všem, kteří jste nejen na Sněžné, ale i na Liboci se mnou děkovali. Den páteční jsem prožil i s těmi, kteří jinak na mši sv. nepřijdou  a kterým jsem nejen já za mnohé vděčen - starostové, zástupci firem atd.. 

15.08. so – 10:30 pouť na Bublavě. Není mše sv. ve  Stříbrné!

22.08. so – křest na Bublavě Ella Aneta Jirsíková

22.08. so - 14:00 pouť Přebuz č/n. V ten není Stříbrná!

A co na to říci ?

V týdnu před sněženskou poutí jsem vezl do tamního poutního kostela nový výsuvný hliníkový žebřík. Po pravé straně silnice, která se vine jako had, bylo 46 hromad odpadu (pneumatiky,  plasty a jiné hrůzy).Pěkná vizitka! Nějací pracovníci toto museli z těžko přístupné stráně vytahat nahoru. Dolů se to hází lehce, zato zpět je to namáhavé! Tohle mi připomnělo stav duše, která je podobně zavalená, zaneřáděná hromadami odpadu-hříchy! I zde platí stejná praxe: lehce se duše znečistí, těžce se čistí! A to není někdy ani v lidských silách, na pomoc musí přijít Duch sv. Ten jediný zničí naše hříchy, chceme-li se jich upřímně zbavit! Je to jednodušší než u odpadků cestou na Sněžnou. Zde se musí zapojit spalovna, drtička a nevím co ještě. Zničit zbytečné věci!

Textové pole: Pýchu?
Dusí pokoru!
Hněv?
Bere klid!
Závist?
Okrádá i mne!
Obžerství?
Jsem otrokem!
Lenost
Hrob ideálů!

A co ještě?

 

Firma KORNET (ing.Ptáček) přispěla částkou 2tis.Kč na opravu schodů u hl.vchodu kostela BT. Díky! Firma Kukal-Uhlíř se ani neozvala….Zato se musíme ozývat my! Jde o modlitby pro naše nemocné a zestárlé! Např.: Vikta Fírková, obětavá do krajnosti, Anna Duraňová, optimistka s velkým srdcem. Helena Fejková, učitelka němčiny i angličtiny (i když je nevidomá). Ludmila z  Oloví, zdravotní sestřička. Jan Koleňák, odborník na stromy. Josefa Florková, ochotná vždy pomoci. Anna Málišová, obětavě se starala o faru v Oloví. Z Krásné Lípy Eva H., dlouholetá pracovnice OÚ. Katka Hájková, jindřichovická zpěvačka.  

Smutek, který přechází v křesťanskou naději.

Po dvouroční těžké zkoušce nás do věčnosti předešla Helma Kohoutová, varhanice, učitelka hudby. Je naší svatou povinností nejen děkovat, ale i za ni prosit Všemohoucího Otce za její spásu. To byl její výrok: Otec nás má rád! Narodila se v Loučné u Jindřichovic 08.05.1932; své narozeniny slavila v posledních letech při naší vikariátní pouti na Chlumu sv. Maří. Během 83 let prožila plodný život. Její láskou byla HUDBA. Jí zasvětila svůj život. Té rozuměla, jako málokdo. Ač bezdětná, měla kolem sebe mnoho dětí v LŠU Kraslicích, kde učila nejen zpěvu, ale i hře na klavír. Varhany ovládala též mistrně. Byla náročná a přísná učitelka. Kdo tušil, že sama bude muset podstoupit zkoušku nejtěžší, bojovat s nemocí. Naštěstí měla kolem sebe několik věrných duší, které obětavě pomáhaly, hledaly řešení. Vím, že si nepřejí být jmenovány. Bůh všem odplatí každou „podanou sklenku vody“ jak krásně řekl Ježíš! Pán ji jistě odmění i za tichou službu knězi, našemu panu děkanovi. Široké veřejnosti zůstane v paměti jako paní učitelka hudby a jako ta, která při „Rybovce“ doprovázela sbor VIVAT MUSICA. Dar, jenž od Pána dostala, nezakopala! Navždy ji uvidíme usmívat se, její dívčí tvář svědčila o duševním mládí. Spočinula vedle svých rodičů na kraslickém hřbitově, kde očekává slavné vzkříšení. Naše víra nám dává naději, že se s ní jednou znovu setkáme. Díky za její službu chrámu, knězi, výchově dětí.

I já děkuji Pánu Bohu, že jsem jí směl poznat. A vím, že nejsem sám.    pf  

Pár slov.

Život není žádná legrace. S dobrým Bohem se žije snáze. Považoval jsem za čest,

že jste mnozí se mnou děkovali za Boží ochranu po 70 let života. I vy jste mi pomohli život se všemi jeho povinnostmi naplnit. Proto i vám patří dík!

Tento svět je jeden velký blázinec; v něm nezblbnout bylo a zůstává uměním.

Přesto v něm nelze zničit ani naději, ani lásku, ani víru. A toho jsem byl svědkem se všemi při děkovné mši sv. v pátek 31.07.2015 v kostele Božího Těla v 17:00 v Kraslicích. Poté jsme se na chvíli sešli na farní zahradě. S napětím jsem čekal, zda nám to slunce dovolí. Přál jsem si, aby si „dovolenou“ vzal nejen vítr, ale i déšť! Díky Bohu, podařilo se! Díky za všechny modlitby, za vzpomínku i dary. I když jsem si přál, aby každý přinesl SÁM SEBE!  Díky za vše Váš P. Peter Fořt.

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 8
Celkem: 473057
Měsíc: 5749
Den: 423