Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list 2015 prosinec 16

FARNÍ list kraslické farnosti prosinec 2015 – 16

mobil: 724 204 702;  www.farnostkraslice.estranky.cz  e-mail: fara.kraslice@seznam.cz

Vánoční pořad v naší kraslické farnosti

Půlnoční – 24.12. čt 16:00 OLOVÍ (kaple na faře); 19:45 HORNÍ NIVY;

21:00 JINDŘICHOVICE; 22:30 ROTAVA; 24:00 KRASLICE (Rybova mše)

Narození Páně – 25.12. 09:30 BUBLAVA; 11:00 STŘÍBRNÁ; 15:30 KRÁSNÁ LÍPA; 17:00 SNĚŽNÁ (části z Rybovky)

Svátek sv.Štěpána – 26.12. so 08:00 ROTAVA; 09:30 KRASLICE; 11:00 JINDŘICHOVICE; 14:30 OLOVÍ kaple; 16:00 MEZIHORSKÁ

Svátek Sv.Rodiny – 27.12. ne 08:00 KRASLICE zimní kaple + setkání na faře

V pondělí 28.12. odpadá v Kraslicích ranní mše sv. se setkáním na faře!

Zakončení občanského roku – 31.12. čt 15:00 JINDŘICHOVICE; 16:00 ROTAVA; 17:00 KRALICE zimní kaple

Slavnost Matky Boží – 1.1.2016   09:30 BUBLAVA; 11:00 STŘÍBRNÁ;

14:30 OLOVÍ kaple; 18:30 KRASLICE (po ohňostroji)

2.neděle po vánocích – 03.01. – nedělní pořad (Ro, Kr, Ji, Ol)

Buďte všichni vítáni, pozvěte i někoho z blízkých či přátel!

img_2813.jpg

KONCERTY

20.12. ne 17:00 JINDŘICHOVICE kostel (Dr.Rojík, V.Smržová, M.Bechyňová, A.Lukáčová, P.Fořt)

27.12. ne v 16:00 ROTAVA kostel (STŘÍPKY)

Klingenthal – 28.12. po 17:00 Koncert v katolickém kostele 

----------------------------------------------------------------------------

Poděkování, tak trochu neobvyklé, je určeno těm z vás, kteří jste využili možnosti úklidu své duše v adventní svátosti smíření! Jisté je, že úklid patří k vánocům; úklid domovů pro dárky, které mají udělat radost. Také Bůh nám svou milostí chce dopřát radosti. Proto je nutný i úklid duše. Vždy je možnost toto dohnat! Stačí naznačit, rád posloužím a to kdykoliv! Tak jako si člověk musí udělat čas na předvánoční  úklid, tak je nutné si udělat čas na úklid v duši! Přeji odvahu, vše ostatní daruje Pán! Víte, že jsme o 3.neděli adventní rozsvítili na adventním věnci třetí svíci. Pro neděli 20.12. jsem letos navrhl, abychom si při zapálení 4.svíce řekli, jakou ctností či hezkou vlastností se můžeme pochlubit! Že jsme ji při narození obdrželi, během života nezakopali a s pomocí Boží rozvili! Proč tohle? Inu, abychom ve svátosti smíření neviděli pouze hledání chyb, vin; je nutné se i radovat z dobra v našem životě, v naší duši. A nejen v nás! Pokusit se o totéž i u jiných! Ve sv.smíření Duch svatý „spaluje hříchy“ a zároveň svým ohněm zapaluje; působí i jako ochrana proti zlu! Kdo se vydává např.do Afriky, bývá očkován, aby byl imunní a chráněn proti tamním infekcím. Žijeme ve světě, kde kolem nás „řádí“ různé nákazy; ať jde o rouhání, bezbožectví, různé formy pýchy, působení sekt, neúcta jak k živým (starším lidem), tak k mrtvým (hanobení hrobů). Je toho více a nutné je proto hledat pomoc u Všemohoucího Pána! Jde o celoroční dar!

img_2823.jpg

Co na to říci?

Po krásném decentním koncertě mi jeden z účinkujících v sakristii kostela sv.Martina řekl: „Překvapilo mne, co nám pan  biskup Radovský po jednom letošním předvánočním  vystoupení, jehož  se zúčastnil, popřál: Požehnané vánoce! Přejeme si Veselé vánoce apod.“ Chvíli jsem zíral, co je na tomto přání nového; pak mi to došlo: Co je pro nás samozřejmé, co je natištěno na každé křesťanské pohlednici, je pro mnohé novum! Takže: přejme lidem kolem nás Požehnané vánoce! Je zde skryté přání boží lásky, milosrdenství, štědrosti i radosti. Navzájem si toto popřejme i letos! Obdobně se poprvé advent stal používaným slovem nejen ve sdělovacích prostředcích, ale i mezi lidmi! Nejde o slůvko! Nutné bude v následujících letech rozlišit advent od vánoc. Zdá se mi, že advent je pro mnohé jen dalším výrazem vánoc. Hluk kolem shánění dárků nemá nic společného se ztišením. Obsahem se obě doby liší: o úklidu bytu a duše již byla řeč. O tmě, kterou postupně prozařuje stále více světla, netřeba snít! Je nutné „betlémské světlo“ vpustit i do vlastní duše a probudit se! Že naším světlem je Pán, netřeba pochybovat. Je Slovem, které odpovídá na všechno, co nás tíží, trápí v životě. Dalším pojmem, který máme objevit snad všichni, a to nejen v „jeho“ roce je milosrdenství. 8.prosince byl Svatým Otcem slavnostně zahájen. Právě v době, kdy migranti směřují do Evropy, kdy fanatici vraždí a ohrožují svobodu nic netušících lidí. Lze se božímu milosrdenství naučit? A kde? Snad v praktické pomoci při tzv. Tříkrálové sbírce. Moc prosím o pomoc při této akci! Pokud víme o někom, kdo má děti, které by po několik dní (1,2 či 3) chodili s někým z dospělých, dejte vědět! I toto je trénink pro naše děti. Prosit pro jiné. Zažijí vstřícné tváře a štědré ruce, stejně jako odmítavé. Naše Farní charita ve Stříbrné z vybrané sbírky část dostane zpět pro své účely. Sv.Augustin se vyjádřil k milosrdenství božímu takto: „Bůh nás často milosrdně vyslyší a často milosrdně nevyslyší“. Tohle může jedině Pán! On ví, co nám prospěje, co uškodí! Vezmeme věc vážně? Díky předem.

img_2825.jpg

   Jak se údajně díval Hospodin spolu se sv.Petrem na Zprávy z naší Země…

První záběr byl z Vietnamu. Hospodin se diví, jak se tamní dělníci dřou na polích rýžových, jak jim teče pot z tváře. „No to je hrozné, taková nelidská námaha!“ Sv.Petr nato: „Za to můžeš Ty, vždyť jsi z ráje vyhnal Adama se slovy: V potu tváře budeš vydělávat svůj chléb!“ Hospodin řekl: „Ale já to nemyslel doslova!“ Druhý záběr byl z porodnice. Rodička tam přivedla na svět čtyřčata. „No ne, co musela ona žena vytrpět!“ zareagoval Hospodin. „I za tohle můžeš Ty, Pane. Tys Evě v ráji řekl – V bolestech budeš rodit své děti,“ odvětil sv.Petr. „Ani toto jsem nemyslel vážně!“ vysvětluje Hospodin. Třetí zpráva byla z Vatikánu. Z černých limuzín vystupují tlustí kardinálové s chocholy na hlavách. „Propánajána, co je to za lidi?“ zírá překvapeně Hospodin. Sv.Petr mu s úsměvem vysvětluje: Inu, to jsou právě ti, co Tvá slova nevzali tak doslova a vážně!“  Přeji POKOJ v duši. pf

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 5
Celkem: 472247
Měsíc: 5259
Den: 184