Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list 2015 duben 06

FARNÍ list kraslické farnosti duben 2015 – 06

mobil: 724 204 702;  www.farnostkraslice.estranky.cz  e-mail: fara.kraslice@seznam.cz

Nejbližší akce :

olovi_sv.josef.jpg01.05. 11:00 - kaple sv. Josefa nad Olovím.

03.05. 16:00 – Kraslice kostel BT Maiandacht Plauenského vikariátu. Prosím o pomoc od 14:00 při zajištění pohoštění pro účastníky májové pobožnosti. Pokud toto SOS volání vyslyšíte, dejte mi vědět – DÍKY!!

pout_chlum_2015_plakat.jpg

08.05. vikariátní pouť na Chlum sv. Maří Letos je to pátek, udělejme si na tuto pouť čas a pozvěme i někoho kolem nás! Třeba čeká jen na naše POZVÁNÍ. Program: 09:00 před otevřenou bránou do Milostné kaple přivítání (RD. Kučera). 09:15 v kapli Loretánské litanie, bude je zpívat náš nový chodovský velebný pán.  09:45 slavnostní mše sv. v poutním kostele za účasti našeho Otce biskupa Františka.. Zhruba od 11:00 do 12:00 bude možno se občerstvit (naposledy nás bude obsluhovat „naše“ Maruška Josefová se svým manšaftem!). Ve 12:30 je sraz dole u kapličky, kde bude svěcení pramene; kdo se nenapil v ambitech, tak to může nyní dohnat. Pak průvodem volně půjdeme společně zpět za zpěvu a úvahy z Tajemství SVĚTLA. Ve 14:00 proběhne v kostele ADORACE před Eucharistií a rytmickými písněmi. Na závěr svátostné požehnání. Samozřejmě je možnost po celý den přistoupit ke svátosti smíření! Autobus bude přistaven jako obvykle: odjezd autobusu 08:00 Kraslice, 08:15 Rotava, 08:30 Jindřichovice, odjezd v 15:00 z Chlumu. Z Oloví se na Chlum svezou auty. Prosím, přijďte!

08.05. 17:00 – Kraslice kostel BT mše sv. Připomínka konce války a osvobození Američany; poděkování, prosba o zachování míru v Evropě, v našich rodinách. pf

Je zapomnětlivost negativní či pozitivní projev naší povahy?

Co si o tom myslíte? V rotavském kostele je zaběhlá tradice, že se vždy každému, kdo má v týdnu kulaté i nekulaté narozeniny, zazpívá píseň: Aby vás Pán Bůh miloval, hříchy odpustil a nebe dal. Nedávno měly dvě ženy takovéto „nekulatiny“; jedna z nich přinesla bonboniéru. Za týden ji přinesla ta druhá s poznámkou, že zapomněla! To bylo nejen příjemné, ale i praktické: kdyby byly bonboniéru přinesly obě, bylo by toho najednou moc; takhle jsme si pochutnali dvakrát! A pak, že zapomnětlivost je zlá?

olovi_les_kaple.sv.j.jpgPoděkování je na místě.

V úterý 20.04. se kolem 10:00 hod sešla sedmičlenná parta a pustila se do úklidu kaple sv. Vojtěcha na Skelné hoře v Kraslicích. Vloni jsme pro nepřízeň počasí výjimečně vynechali nejen úklid, ale i mši sv. Ubohý stav kostelíka je v přímém protikladu s chrámy jinými, o našich domovech ani nemluvě. Proč tam zase máte mši? Jaký to má význam? Výchovný. Jde o vděčnost za okolí, které nás doma i v našich chrámech vítá, kde se duše může nejen povznést, ale i uklidnit. Jde též o společenství, s jinými něco dobrého vykonat. Jde o Oběť Krista, Krev, která se prolévá za všechny na odpuštění hříchů! Uvědomme si, jaké množství hříchů se denně objevuje na světě! Na odpuštění hříchů našich, lidí  známých i neznámých se koná!

Něco pro zamyšlení:

Velkých vítězství lze dosáhnout odvahou, větších láskou, největších trpělivostí.

Kdo by nechtěl vyhrávat? Stojíme před touto výzvou skoro každý den. Máme radost, když se i nám samotným některé z výše jmenovaných vítězství podaří vybojovat. Máme radost, když je získá jiný? Jestliže ANO, pak jsme tímto skutkem projevili odvahu i lásku. Snad nám nevyprchá trpělivost, když vyhrávají jiní, jen NE my! Prosím, modlete se za nového biskupa pro naši diecézi s trpělivostí denně nebo aspoň každý týden! A zároveň prosím, moc prosím, přidejte slůvko přímluvy i za mého synovce Pavla Fořta, syna mého jediného bratra Pavla. 25.07.2015 – 7 dní před mými 70. narozeninami má přijmout jáhenství (a pak dá-li Bůh i svátost kněžství)! Bůh  je spravedlivý, posuďte sami: Když někteří lidé, kteří mého brášku znají, poznamenali: „Pane Fořt, Vy jste měl být knězem, ne ten Váš bratr Peter“, můj bratr řekl:“ Jen to ne, já bych se zbláznil z těch oprav kostelů atd.“ Dodávám –to bylo už i za totality! V čem je tedy Bůh spravedlivý? Nemohl-li se stát knězem Pavel Fořt bratr, může se jím stát  jeho syn Pavel! Dík za vaše modlitby!     pf

Báseň stařenky – pokračování z FL 03-2015

Tuto báseň napsala žena, která zemřela v oddělení pro dlouhodobě nemocné. Personál nemocnice ji nalezl mezi jejími věcmi, a tak se jim líbila, že ji opsali a báseň pak putovala po celé nemocnici a dál, až došla i k nám.

 8. Byla jsem v 16-ti kráskou, plující v oblacích, dychtivou prvních lásek a pořád samý smích. 9. V dvaceti nevěstou se srdcem bušícím,

co skládala svůj slib za bílou kyticí.

14. Však začala doba zlá, můj manžel zesnul v Pánu, mám z budoucnosti strach, někdo mi zavřel bránu. 15. Život jde dál, mé děti mají vrásky a já jen vzpomínám na ně a na dny lásky.

 10. A když mi bylo pár let po 20ti,

já chtěla šťastný domov pro své děti.

11. Pak přešla třicítka a pouta lásky dětí, jak rostly, už mohli jsme uzlovat popaměti.

16. Příroda krutá je, i když byl život krásný, na stará kolena nadělá z nás všech blázny.  17. Tělo mi neslouží, s grácií už je ámen, kde srdce tlouklo dřív, dnes cítím jenom kámen.

12. A je mi 40, synové odchází, jen můj věrný muž pořád mě provází.

13. Padesátka přišla, ale s ní další malí, co u mě na klíně si jak ti první hráli.

18. Však vprostřed zkázy té mladičká dívka žije a srdce jí, byť hořce –bije!

19. Vzpomíná na radost, na žal, co rozechvívá, vždyť pořád miluje a nepřestala být živá.

20. Málo bylo těch let, netáhla se líně, já smířila se s tím, že všechno jednou mine. 21. Otevřete oči, sestřičko, teď, když to všechno víte, seschlou stařenu neuvidíte...  22. Teď už - MĚ uvidíte! – z tohoto krásného povídání!

 

     

Toto vyznání stařenky je vlastně druh zpovědi. Nikdo ji k tomu nenutil. Je to druh sdělení a druh ZÁVĚTI. Často nás naši blízcí, někdy i přátelé a nepřátelé už vůbec neberou vážně ani nás neposlouchají. Dokud nám to ještě trochu myslí, napišme něco, co nás oslovilo, co pro nás bylo důležité na papír, natočme to na kazetu, a vložme to do knížky, do hrnku či sejfu mezi věci,  které po nás výše jmenovaní zdědí. Pak to možná ohodnotí! Přeji vám k tomu odvahu, lásku a trpělivost. Váš Pater.

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 4
Celkem: 471387
Měsíc: 5152
Den: 215