Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list 2015 červen 07

FARNÍ list kraslické farnosti červen 2015 – 07

mobil: 724 204 702;  www.farnostkraslice.estranky.cz  e-mail: fara.kraslice@seznam.cz

Nejbližší akce :

100_0886.jpg31.05. ne – Slavnost Nejsvětější Trojice oslavíme navíc v kapli na Krásné u Kraslic v 11:00, stejně tak na Grotte nad Olovím v 14:30; Jindřichovice 17:00 !!

06.06. so – 12:00 kostel Rotava svatba Petra a Marcely

07.06. ne – Společná poutní mše sv. Božího Těla v Kraslicích v 10:00. Jako vloni, tak i letos bude po mši sv. připraveno pohoštění: neodmítejme pozvání! To znamená, že nikde jinde není v naší farnosti mše sv.! PŘIJ´DTE prosím!

13.06. so – poutní mše sv. ve Stříbrné v 10:00 ke cti Nejsvětějšího Srdce Páně. V tento den není mše sv. na Bublavě!

13.06. so – 14:00 Rotava křest malého Krištofa;  v 17:00 Sněžná!

20.06. so – Poutní mše sv. ke cti sv.Antonína na JELENÍ v 10:00 !  V tento den je mše sv. jen na BUBLAVĚ v 08:00, Stříbrná odpadá!

Přidejme se touto chvílí modlitby k díkům našemu Pánu:

8.května jsme si  připomněli mší sv. ukončení války a osvobození Američany v kraslickém kostele v 17:00 po vikariátní pouti. Navzdory nevděku, který světem vládne využijme této možnosti a připojme se touto chvílí modlitbou k  díkům, které pronesli mnozí na různých místech. V kostele nás bylo jen pár. To ale nic nemění na obsahu a kráse myšlenek, které zazněly jak v češtině, tak i v angličtině.

O100_0896.jpgd radostných a současně bolestných událostí na konci 2. světové války uplynulo 70let. Děkujme Bohu za osvobození od obou diktatur, nacismu i komunismu, které jsme v uplynulých 70 letech zažili. Dík za to, že i přes všechna politická napětí rozděle­ného světa jsme byli v této době uchránění další, nepředstavitelně hroznější a ničivější jaderné války. Modleme se za všechny oběti 2. světové války na obou stranách válečného konfliktu. Za osvoboditele, ale i za všechny ostatní oběti této kruté války.   Odpovídáme: Prosíme tě, vyslyš nás.

1. Vzpomeňme na všechny padlé a umučené během 2. světové války, včetně Židů i ostat­ních, kteří byli umučeni v koncentračních táborech. Pane, přijmi jejich utrpení a smiluj se nad nimi.

2. Vzpomeňme na všechny, kteří zahynuli při bombardování pohraničí, na letce ze sestřelených letadel. Pane, přijmi jejich utrpení a oběť a smiluj se nad nimi.

3. Vzpomeňme na všechny, kteří nás osvobodili a zvláště na ty, kteří naši svobodu zaplatili svým životem. Pane, děkujeme ti za jejich velkorysou obětavost a prosíme, přijmi jejich oběť a smiluj se nad nimi.

4. Prosíme tě za všechny vojáky i civilní oběti z tehdy nepřátelského tábora, kteří byli právem či neprávem zabiti, dej i jim, Pane, věčné odpočinutí.

5. Prosíme tě za všechny, kterým přinesla válečná léta mnoho utrpení; prosíme tě i za ty, kteří po válce museli opustit své domovy, protože na ně byla uplatněna nespravedlivá zásada kolek­tivní viny; prosíme tě i za všechny oběti komunistické totality, které musely snášet pronásledo­vání, věznění a další nespravedlivé zacházení.

6. Tyto válečné roky i roky komunistické diktatury byly dobou věrnosti i zrady. Prosíme za ty, kteří zůstali věrní své vlasti a svému přesvědčení až k prolití krve, i za ty, kteří selhali a zradili; ze strachu, či dokonce kvůli výhodám. Pane, který jsi soudcem živých i mrtvých, s vědomím vlastní slabosti a hříšnosti tě prosíme za všechny tyto zemřelé; buď jim milosrdným soudcem.

7. Milosrdný Pane, prosíme tě i za rodiny, příbuzné a blízké všech zabitých a umučených, kteří nesli všechny úzkosti a bolesti s těmito oběťmi i všechny další nešťastné následky často po další léta svého života.

8. Děkujme Bohu za demokracii, která nám už čtvrt století umožňuje, abychom si připomínali osvobození západních Čech složkami americké a belgické armády a jejich spojenci. Po více než čtyřech desítkách let, kdy se o této skutečnosti nesmělo mluvit, je třeba o to více děkovat. Přijmi, Bože, prosíme, náš dík.

9. Na různých místech světa jsme i dnes svědky nesmyslného a krutého násilí a válek, ve kterých trpí především nevinní lidé; prosíme tě, dej, ať tyto hrůzy skončí a ve světě zavládne spravedlnost a mír a vyhnanci se mohou100_0903.jpg vrátit do svých domovů.

10. Děkujme Bohu také za to, že náš malý stát, který je i dnes objektem politického zájmu mocnosti na východ od nás, má tak silného ochránce svobody a demokracie, jako je Severo­atlantická aliance a armáda USA. Přijmi, Bože, prosíme, toto naše poděkování.  Ať vládne mír i v našich rodinách.     AMEN.

(květiny ať vystihnou naši vděčnost za osvobození všemi vojsky, které porazily fašistickou německou armádu; nástěnná deska ze vchodu sokolovského muzea je malou připomínkou, že západní Čechy osvobodila západní spojenecká vojska. Snad by si jednou zasloužily i pomníček i u nás v Kraslicích. Po každém pohřbu, ať je to v Oloví či jinde, kde je hrob padlých sovětských vojáků, dělám tímto směrem křížek s prosbou: "Odpočinutí věčné dej jim ó Pane! Světlo věčné ať jim svítí; ať odpočívají ve svatém pokoji." Neboť voják ať tam či onde, musel nastoupit...... Děkujme Bohu, že je zatím u nás mír! I když se opět ozývá lživá propaganda a harašení zbraní....!)   

Vyslyší Bůh naše prosby?

Asi si řeknete: „Ani o tom nepochybuj!“ Máte pravdu. Teď se zeptám vás: „Vyslyšíte mé prosby vy, když v těchto měsících bude zapotřebí každé ruky?“ Jak bych si přál slyšet totéž: „Ani o tom nepochybuj!“ Někde vždy vaše pomoc začíná. Nejvíce pomáhá vaše modlitba! Ta má za následek, že Bůh někoho „pošle“; toho, který ví, jak nato. Jistě díky někomu z vás se minulý rok ozval tehdy ještě místo-starosta Kraslic pan Ota Mika. On a pak hlavně firma BETON (pan Marek Sláma) a firma Diviš. Její majitel poskytl  gratis dovoz betonu, druhá  firma dodala sponzorsky beton pro nové osazení 3 schodišť u kostela Božího Těla v Kraslicích. Touto cestou mnohokráte díky! Co mi ale nejvíce leží na srdci, jsou opravy kolem obou našich far: olovské i kraslické! Bude potřeba každé ruky! Kdybyste mohli z jiných míst než z Oloví a Kraslic nabídnout pomoc, předem děkuji! Po Božím Těle začne výměna všech 33 oken na místní faře za okna plastová. Skoro půl milionu korun nám darovalo biskupství z Řezna! My dodáme zbytek peněz a hlavně přípravu a úklid. Nakoupíme průsvitné fólie, úklid bude možný i později, místnost po místnosti. Obdobně to bude v Oloví. Kromě železných táhel na stažení objektu (budou zapuštěny někde do podlahy, jinde do stěny) chceme zateplit půdu. Připravena je již dlouhou dobu dřevotříska díky ing.Radkovi Kalivodovi. Konečně ji budeme moci položit na trámy nad polystyrén, který tam také on „tajně“  uložil! Inu, ať nám Pán žehná, pomáhá a dočká se s námi velké radosti! Ať to nezní jako vychloubání: chcete-li mi dát NĚCO k 70-tinám, tak pomozte! Dík pf

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 6
Celkem: 471319
Měsíc: 5110
Den: 173