Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list 2015 březen 04

FARNÍ list kraslické farnosti březen 2015 – 04

mobil: 724 204 702;  www.farnostkraslice.estranky.cz  e-mail: fara.kraslice@seznam.cz

Postní svátost smíření

místo

den

hod

místo

den

hod

JINDŘICHOVICE

26.3. středa

15:00

BUBLAVA

28.3.sobota

7:50

ROTAVA

25.3. středa

16:00

STŔÍBRNÁ

28.3.sobota

9:10

KRASLICE-fara

26.3. čtvrtek

16:00

OLOVÍ

29.3.neděle

14:00

KRASLICE

26.3. čtvrtek

17:00

 

Jinak kdykoliv na požádání

 

               

Někdy naříkáme, že je bohoslužba dlouhá. Je to proto, že naše láska je krátká. Mnozí křesťané si dávají načas ve společenském životě, mají dost času u stolu a při odpočinku, také v zaměstnání nespěchají. Ale pak mají naspěch v kostele a pobízejí kněze, aby zkrátil čas určený pro nejsvětější oběť. Přijdou poslední a odcházejí první. Tato slova pocházejí od J.Escrivá de Balaguer. Pro zamyšlení……

Kdo nám to byl dán?

Dne 13.3.2013 byl v páté tajné volbě zvolen Jorge Mario kardinál Bergolio Petrovým nástupcem. Přijal jméno FRANTIŠEK, poprvé v dějinách církve. Nepřestává svět šokovat svou skromností, prostotou. Poprvé byl zvolen jezuita (u nás byl tento řád za Josefa II.zrušen). Paradoxně právě tento papež nařizuje za jméno P.Marie vkládat při každé mši sv. jméno sv.Josefa – jakoby chtěl dát každého z nás i celou církev i do jeho ochrany. Nechtěl bych být členem papežské ochranky; každou chvíli jí uniká, bez ochrany však není. Chce církev chudou a církev pro chudé. Toto se u nás náramně líbí těm, kteří v minulých letech církve obrali. Nemyslím tím zcizený majetek, jako spíše odcizené pokřtěné děti boží. Koho tedy myslí papež, když mluví o chudých: nejsou jimi i ti, kteří byli okradeni o Boha, kteří zchudli morálně? Být bohatým na dobré vlastnosti, ctnosti, to je bohatství ducha; sem patří i vztah k boží přírodě podle vzoru sv.Františka z Assisi. Je zvláštní, že při pohřbech jsem mimoděk u zesnulých připomínal jejich vztah k „Bibli“, kterou nacházeli v přírodě. Mít dobrý vztah ke stvoření je zároveň šance mít dobrý vztah i k Bohu, jejímu tvůrci! Papež má ve svém biskupskému hesle vepsána slova o Božím milosrdenství: Bůh se nikdy neunaví v odpouštění! Problém je, že my nechceme, že ochabujeme v prosbě o odpuštění. Nikdy neochabujme! On je laskavý OTEC,který vždy odpouští a který má milosrdné srdce vůči všem. Také my se učme být ke všem milosrdní! Tyto myšlenky jsem si dovolil dát na cestu ke zpovědi. A také starost Sv.Otce: křesťanský život je boj proti ďáblu, žádostem těla  i lákaným nabídkám světa. Spása je nám dána zdarma! Naší povinností je tuto spásu bránit. Čím? Sv.Pavel vybízí: Oblečte se do výzbroje Boží!  A neprovokujme ďábla, jak to třeba dělají muslimové, když „ho kamenují“ a pak se nelze divit, že některé „islamisty“ zcela ovládá; zvěrstva, vraždy a nenávist jsou ovoce, podle nich je poznáte! Naší výzbrojí ať je láska, odpuštění, modlitba, ochranným štítem ať je víra! Naděje v dobro ať sílí!

 

Co to bylo za hnusnou chřipku?

Od východu se postupně plížila, až došla sem k nám na západ. Najednou jsme byli vystaveni velké zkoušce! Jak jsme v ní obstáli? Nepříjemné to bylo, pravda. Nadávali jsme? Či hledali viníka, který nás nakazil? Že mezi vámi byli i tací, kteří se dlouho nemohli vzpamatovat. Náš Pán ví, jaká to byla „zkouška“! On ví, že i mne porazila (jen na 3dny). Proto děkuji touto cestou každému z vás, který to „odnesl za mne“; věřte, denně nás bylo alespoň pár, kteří jsme každému nemocnému vyprošovali sílu, trpělivost a naději. Nic se u Pána neztrácí: ani trpělivě snášená nemoc! Existuje také útěcha, že nejsme „nakaženi“ nehoráznostmi nejrůznějších podnikavců, kteří si bez výčitek svědomí nakradli… Tento druh NEMOCI=BEZMOCI odmítnout lákavý způsob zbohatnutí nás minul, díky Bohu za to!  Národ chce chudou církev! Jako bych mezi vámi od počátku, co jsem na podzim roku 1992 nastoupil, nežebral!! Národu, jak vidět, nevadí tito noví a noví zloději! My jsme v naší NEMOCI=BEZMOCI dobře hospodařili s každým i sebemenším darem, nejen finančním! Toho je svědek zemřelý pan Lothar Huster, který v tyto dny míří před tvář Hospodina. Spolu se svou ženou Waldtraud nám mnohé darovali: hráli ke slávě boží i nám na horny. Ty si za tím účelem pořídili; nespočetná setkání v kostele ve Stříbrné, kde po mši sv. každému připravili pohoštění. Proto budeme při rozloučení tuto sobotu 21.03. děkovat na hřbitově v Plauen (Horalka, náš zpěv a hudební vložky). Jejich osobní dar přívěs za auto, jako i pojízdné EKO WC, jsem minulý rok daroval farnosti, jsou vedeny v inventáři, protože si NIC člověk sebou na věčnost nevezme!

Na místě je poděkování, věřme, na pokračování:

Víte, že každým rokem naše farnost žádá městské i obecní úřady o dotaci na určité aktivity. Tak tomu bylo i pro rok 2015. V minulých dnech jsem podepsal Smlouvy s Městem Rotava na dotaci ve výši 30tis.Kč pro parkovou úpravu před kostelem sv.Petra a Pavla a s Obcí Bublava ve výši 35tis.Kč na opravy stropu po houbě a dřevomorce za kůrem kostela Nanebevzetí Panny Marie. Děkujeme. 

Co se děje v našem vikariátě?

Od 1.března byl v Chodovské farnosti ustanoven nový administrátor. Stal se jím P. Petr MECL. Byl učitelem, pak i 2 roky sekretářem Otce biskupa. Po posvěcení na kněze byl kaplanem v Boru u Tachova u P.Borna (býval též správcem Oloví). Přejeme mu radost z kněžské práce, pevné zdraví, věrné „ovečky“ a vůbec: aby se mu mezi námi líbilo! Nebojte se, pozvu ho mezi nás a pak nám všem udělí své novokněžské požehnání – jak jsem zjistil: obrázků má pro nás dost! Resumé: jsme zde 3 Petři (Bauchner, Mecl, Fořt), 2 Jiříci (Kopejsko a Majkov) a jeden Milan. Budete-li 08.05.15 přítomni naší pouti sokolovského vikariátu, tak nás tam uvidíte! Modlete se za nás! Díky!  pf

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 4
Celkem: 472428
Měsíc: 5343
Den: 224