Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list 2014 únor 03

 

 únor 2014 –03
Tel.číslo: 359 574 053 ŘKF          mobil: 724 204 702 PPF
Něco ze života
Tuhle jsem se nestačil divit! Během hezkého posezení na faře se přiznala jedna manželka, jak koupila výhodně levné boty svému muži. Ten si je obul na Rusalku v loketském přírodním divadle. Chvíli to šlo, jenže začal cítit stále větší mokro v botách. Nutno poznamenat, že tam jeli autem, bylo teplo. Jaké překvapení ho čekalo, když se začal pídit, proč má mokré ponožky! Boty neměly podrážky! Když se pak podívali na účtenku, dozvěděli se: to jsou boty do rakve! No, a potom že neexistují překvapení. A pro nás pobavení! Tohle se skutečně stalo!!                                                                                                        pf  
I pár řádek potěší!
olovi-klier2.jpgMilý náš pater! Dostal jsem hezký dopis od olovských rodáků táty Wolf-ganga a syna Andrease Klierových s fotografiemi jejich návštěvy v Oloví, a protože Vám to tam moc sluší, tak Vám to přisílám. Moc Vás a všechny ve Vaší péči zdraví Váš na Vás se těšící Josef Černý z Prahy-Počernic. (foto najdete na webu farnosti). Aby bylo jasno: přání je adresováno i vám!
Úkon vedoucí ke kajícnosti.
Otázka, která zaměstnala autora článku ve Zpravodaji Kraslic a která může být dobrá k zamyšlení i pro nás: „Lze vést rodinu jako firmu, která musí vždy prosperovat? Firma, které se přestane dařit a začne být prodělečná, je dána do konkurzu a skončí. Když se tohle projeví v rodině, dochází k rozvodu. „Každý se musí postarat sám o sebe!“ Další HESLO dnešní doby! „To platí v říši zvířat, ale my jsme lidé, co mají srdce a v něm soucit! Dokážeme pochopit druhého? Jsme solidární i s trpícími? Umíme podat ruku k záchraně?“ Tohle se lze naučit u Ježíše. Možná, že v nás tyto otázky vyvolaly odpověď, že i nám se ne vždy vše zdařilo. Prosme o odpuštění! Přiznání před Bohem dává nový začátek! Naše lítost spolu s božím odpuštěním NIČÍ hřích, vinu lze odčinit a začít znovu; lépe; jinak! V dobré rodině se můžeme spolehnout jeden na druhého. V takové rodině existuje něco jako VĚRNOST. Po pravdě řečeno lze tohle prožívat pouze mezi sebou, v lidské rovině. Ptám se: jak dlouho? U Boha, který pomáhá, který vyslyší prosby těch, co k němu volají, je JISTOTA, že dojdeme v tíživých situacích k řešení. S ním! Dá sílu nejen mně, ale i těm druhým, kteří se mnou v naší rodině trpí. Jsem moc rád, že jsme si tuhle solidaritu v poslední době vyzkoušeli i v naší farní rodině, kdy máme tolik nemocných, zarmoucených. Prožíváme silné období, kdy se snažíme pochopit situaci našich bratří a sester. Ať tato solidarita či  blíženská láska nikdy neskončí! Bude-li Bůh chtít, bolesti skončí, zažijeme radost uzdravení. „Ať nás poznají podle lásky!“     pf
Něco jiného je vědění o Bohu. Něco jiného je vědomí Boha. A něco jiného je žít s vědomím Boha. Literatura o Bohu; věřit, že je; mít s ním zkušenost.
 
Jaké opravy nás letos čekají? Smiluje se nad námi Bůh a dárci? 
p1000604--800x600-.jpg1.Rádi bychom dokončili celkovou opravu krytiny a střechy kostela Božího Těla v Kraslicích. Zbývá ještě oprava paralelní strany, která proběhla vloni (plocha pod věží, nové žlaby, svody, vše z titan-zinku, nové sněhové zábrany a výměna poškozených šablon). Je to již 6.etapa, takže bychom po 6-ti letech mohli říci: díky Bohu, příspěvkům z Karlov.kraje, Min.kultury, Města Kraslice, Biskupství plzeňského a také vám, kteří jste svými dary toto umožnili; konečně už nám do kostela nebude zatékat!! Z potřebných 280tis.Kč máme zatím 45tis.Kč slíbeno od Města Kraslice. Práce dokončí kraslická firma Hrách, která je spolehlivá.
2.Nutná je oprava statiky fary v Oloví, kde se každý týden v neděli scházíme ke mši sv. Ve zdech jsou centimetrové praskliny po minulých zemětřeseních. Musí proto dojít ke stažení objektu ocelovými táhly ve třech podlažích (4), tzn.12 táhel a tyto zazdít. Firma Kursa zajistí kovovou část, zednické práce st.technik. Cenu ještě neznám. Projekt s průzkumem nás stály 18.700Kč. A to jsme ani nezačali.
3.V kostele na Bublavě je havarijní stav stropu místnosti, kde byl Betlém. Houba napadla trámy, celý strop musí ven. Projekt nám zhotoví vnuk +Marie Lepičové, Václav Dubš z Kraslic. Bylo by nádherné toto zvládnout vlastními silami.
4.Dlouho již čekáme na výmalbu interiéru poutního kostela sv.Jakuba na Sněžné! A zde je vše spojeno s dalšími výdaji: elektroinstalací, napojením na „domeček“ s elektroměrem a připojením na síť! Projekt nám taktéž již dělá vzpomenutý Václav Dubš. Pozemek kolem kostela není náš; proto nám Město Kraslice vyjde vstříc věcným břemenem, abychom toto mohli provést. I za to patří Městu dík!
Co říci závěrem? 21 let jsem stále zaneprázdněn opravami budov (kostely a fary).Většinou se jednalo o záchranu na poslední chvíli. Nešlo vše dělat najednou! Ze strany rodáků jsem byl stále jen úkolován! „Pro náš kostel“ – říkali, „musíte!“ Je pravdou, že bychom bez jejich finanční pomoci mnoho neudělali. Ani nevíte, jak za všechny dárce, ať z ČR či BRD, děkuji Pánu Bohu. Vím, že kamkoliv přijdu, ať je to jakýkoliv kostel, slýchávám: „Pater, tady a tam je potřeba….“  Jsem z toho unavený; vím, komu to máte říci! Ale opravuji budovy, lidé reptají na restituce. Úkolem kněze je starost o duše! p1000609--800x600-.jpgHlásat evangelium, misijně působit! Dávat sílu a odvahu tím, že ukazuje na dárce každé síly – k BOHU! V poslední době  je dost nemocných! Prosím: darujte něco z této oběti na tyto úmysly. Děkuji! Jistě mi řeknete: jak to čteš v Bibli? Ano, zda jsem ji pochopil, nevím. Pokouším se ji aplikovat na svůj stav. Jistě si vzpomínáte na přání krále Davida, který již sám bydlel v Jeruzaléme a to v královském paláci. Vyčítal si, že Archa Úmluvy, kde byly desky s Desaterem, pobývá stále pod celtou mimo Jeruzalém. Proto chtěl Hospodinu vystavět chrám, kam by Archa byla přenesena. Chrám měl na přání Hospodina vystavět až jeho syn, Šalamoun. Od Davida ale chtěl Bůh něco jiného: ty mi vystavíš chrám z lidí, kterým jsi králem! Budovu z živých kamenů. To platí i pro církev! Národy kolem nás mají jedno slovo pro budovu i pro společenství: Cerkov, Kirche, Church, Ecclesia. To jsou výrazy, kterými v češtině vyjadřujeme kostel pro budovu z cihel a církev pro společenství věřících. Je logické, že se shromažďujeme v kostele. Obnoví chrám z lidí až můj nástupce? pf
 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 2
Celkem: 467770
Měsíc: 4717
Den: 322