Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list 2014 říjen 12

 

12
Vizitace naší farnosti ve dnech 10.-12.10.14: Otec biskup v pátek navštíví naše nemocné, večer se zúčastní naší ekumeny na kraslické faře, v sobotu bude s námi na mši sv. jak na Bublavě i Stříbrné, v neděli pak na Rotavě, Kraslicích,Jindřichovicích a v Oloví. Pokud můžete, přijďte!
11.10. – so – 17:00 Sněžná – mše sv. v kapli (náhradní místo), pak prohlídka kostela před úklidem načisto.
18.10. – so – 17:00 Koncert pěv.sboru z Bayreuthu – Kraslice kostel BT
*          *
Z knížky P.Pavla KUNEŠE: Chci si všimnout, jak je to s mým životem! Je mi nejblíže! Jak jsem k němu přišel? Komu jsem za něj zaplatil? Kde jsem si vybíral své rodiče, dobu či místo svého narození? Vybral jsem si talent k ošetřování nemocných či hudební? Jsi na tom stejně jako já! Přijal jsi svůj život, zabydlel jsi se v něm a líbí se ti na světě. Víš o sobě, můžeš se zamýšlet nad svými pocity, jednáním, můžeš talenty rozvíjet. Mnoho věcí závisí na tvém rozhodnutí. Můžeš ruku zvednout, kdy chceš, začít si číst, či si zahrát fotbal nebo na klavír, pomoci sousedovi apod. Někdy to ale nejde! Nemůžeš jet na výlet, protože jsi dostal horečku. Musíš čekat na uzdravení. Nemůžeš tělu poručit, aby se uzdravilo, kdy ty budeš chtít. Zuby nás začnou bolet v nejnevhodnější chvíli, jsi odkázán na pomoc lékaře.Cítíš, že nad sebou nemáš vládu.Nemáš totiž svůj život ve svém vlastnictví. Plnou vládu máš pouze nad věcmi bez života. Jenom neživé věci se mohou stát tvým opravdovým majetkem, můžeš s nimi nakládat po libosti. Máš-li v majetku míč, můžeš s ním házet, driblovat, nechat v krabici či ho půjčit nebo prodat, ale i okno s ním rozbít. S míčem si můžeš dělat, co chceš. Ale k živému se musíš chovat ohleduplně. Život je něco většího! To, že žiješ,není tak samozřejmé jako jít do obchodu a něco si koupit. Ke svému životu potřebuješ ostatní lidi. Rodiče se tě v okamžiku narození ujali,bez jejich milující péče bys brzy umřel. Rodiče tě živili, šatili, ošetřovali. Vymýšleli pro tebe zábavu i vyučování. Postupně ses začal stavět na vlastní nohy a rozhodovat se po zralé úvaze.
Z životní školy vím, že se i v mém životě za všechno platí. NIKDO by neměl být nahrazen NĚČÍM!  To se nevyplatí! To, že někdy mohu a jindy ne, by mi nemělo bránit ve svobodném rozhodování. Vždy bych se ale měl rozhodovat pro dobro, pro nejlepší řešení a to s čistým svědomím. Se životem jsme dostali něco velikého – svobodnou vůli! Dostal jsem nejen rodiče, ale i Pána mého života, který mne taktéž jako rodiče chce obdarovávat, pomáhat mi. Zná mne ještě lépe než moji rodiče. Stojím o tuto jeho nabízenou pomoc? Stačí si o ni říci za předpokladu, že s Bohem začnu mluvit, s ním si povídat. Pokud jsi to ještě nezkusil, zkus to!pf
pohled-z-cibulky-28.9.14-2.jpgPožehnaná Vyhlídka z Vyhlídkové rozhledny.
O poslední srpnové,letos deštivé neděli, jsem s některými z vás požehnal nové místo nad Olovím, aby andělé v čele se sv.Michaelem chránili zvědavce, kteří se touží rozhlédnout. Snad se rozhlédnou i směrem k Bohu!
 
Co připomínám a co nechávám na vás!
Jistě jste zaslechli, že v uplynulých týdnech proběhla vizitace farností našeho sokolovského vikariátu. Jako poslední je naše kraslická farnost. Program bude následující: v pátek 10.10. od 19:00 bude u nás v sále fary Ekumenické setkání Klingenthal-Kraslice. V tento den proběhnou i návštěvy nemocných. V sobotu a v neděli mezi nás Otec biskup přijede vždy v době našich pravidelných mší sv. Vím, že v sobotu 11.10. jede někdo z nás na každoroční celostátní setkání Čechů a Němců. Smyslem setkání biskupa s farností je vždy rozhovor a setkání s těmi, kteří po celý rok v našich kostelech prosí za náš národ a oživení víry. Je to jedinečná šance říci biskupovi, co si myslíte – a to zcela otevřeně – o situaci u nás, o vašem knězi, o tom, co by bylo dobré pro budoucnost. 
*          *           *
V pátek 3.října letošního roku byla odhalena a požehnána pamětní deska na kraslickém nádraží. V bývalé restauraci je nyní umístěno Museum kraslické Dráhy. Naše farnost darovala při této příležitosti desku z čtyřicátých let minulého století v němčině s Odjezdem i Příjezdem spojů. Jak se objevila v našem kraslickém kostele, nevím, ale jistě obohatí sbírku Musea, stejně jako i boží požehnání, které bude platit všem cestujícím, kteří budou mít cestu přes hranice - sesveceni-desky-3.10.14-kraslice.jpgm i tam. Ona posvěcená pamětní deska má stále co říci: spisovatel Arnošt Lustig byl v transportu do lágru; mezi Kraslicemi a Hraničnou se mu podařilo z vlaku uprchnout. Kéž se duchovní smrti podaří uniknout díky víře v Boha všem, kteří se nacházejí v současném transportu moderní doby s označením „Bez Boha to jde líp!“
Pokud hledáte onu Pamětní desku, je tak vysoko kvůli zlodějům. Pokud hledáte "světitele", pak je tam dole je ruka a část hlavy; to ale není podstatné, hlavně že deska byla posvěcena.
 
A co naše opravy?
Firma Diviš, (která sponzorsky darovala necelých 30tis.Kč a tím pomohla nejen naší farnosti, ale i tomuto poutnímu místu), připojila toto místo na pevnou síť. Lze si proto jen přát, aby Boží dobrota připojila pokřtěné z naší farnosti k tomuto  posvěcenému, promodlenému a nyní krásnému místu. Restaurátor provede začátkem října konečnou úpravu vrchního pruhu interiéru kostela. Malba zbylých částí doznala již své barevnosti díky Václavu Dubšovi a jeho pomocníkovi, který je spolužákem našeho generálního vikáře ze základní školy. Pokusíme se společnými silami svatyni očistit (prosím už nyní o pomoc napříč farností!) a připravit ke slavnostní bohoslužbě. Snad si pro znovu-posvěcení kostela najde chvilku i Mons. Josef Žák, kterého s radostí přivítáme nejen my, ale i již vzpomenutý spolužák Josef B. Ani nevíte, jak tento okamžik bude pro mne významný! Byl jsem 3 roky kaplanem na Svaté Hoře u Příbrami, největším poutním místě Čech. Nyní jsem 22 let spolu s vámi „správcem“ tohoto poutního místa POUTNÍKŮ, těch, kteří putují směrem k dárci života a věčnosti. Dá-li Pán, měl bych se 31.07.2015 dožít 70 let. TOTO je pro mne pravá OSLAVA! Můžete-li mi i nám pomoci, DÍKY už předem!
Říjen je P.Marie Růžencové, nezapomeňme!    pf
 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 4
Celkem: 472767
Měsíc: 5542
Den: 362