Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list 2014 prosinec 16

FARNÍ list kraslické farnosti prosinec 2014 – 16

mobil: 724 204 702;  www.farnostkraslice.estranky.cz  e-mail: fara.kraslice@seznam.cz

Nejbližší akce :

31.12. – stř – 15:00 JINDŘICHOVICE a 16:00 Rotava a 17:00 Kraslice – Poděkování na konci roku a prosba o požehnání do roku nového

01.01.2015 – Nový rok : 09:00 BUBLAVA; 10:30 STŘÍBRNÁ; 14:30 OLOVÍ; 16:00 ROTAVA; 18.30 KRASLICE

03.01. a 04.01. so/ne – pravidelný sobotní a nedělní pořad - 2.neděle po vánocích

06.01. – út – Slavnost Zjevení Páně (3 Králů): 15:00 Ji, 16:00 Ro, 17:00 Kr

Ještě dodatek k adventu a vánocům; k čekání a narození.

Co předcházelo příchodu Spasitele?Palestině vládl král Herodes Veliký. Byl to velký stavitel a znalec umění. Po morální stránce byl však zrůdou, vždyť vlastní syny dal popravit ještě v dětském věku. Jaký k tomu měl důvod? Žárlil na každého, kdy by mohl ohrozit jeho trůn! Přesto však byl přelstěn: místo tří pravých synů byli popraveni jiní zaměnění chlapci; proto po jeho smrti si Palestinu rozdělili Herodes Filip, Herodes Agrippa a Herodes Archealos. A co velká Říše římská? Nebyla přemožena žádnou říší. Kdysi mocná Babylonská říše (Nabukadnezar) byla poražena Peršany (Kýros); Perskou říši porazili Asyřané a ti zase prohráli s Řeky (Alexandr Veliký). Římská říše přemohla pyšné Řeky. Sama však padla zevnitř pro zrůdnou morálku, kdy se mocní navzájem trávili, vraždili. Do této morální bídy se rodí zachránce, spasitel. Jeho království nemá hranic, území. Jsou jimi lidská srdce; ta nepřemáhá ani lstí, ani násilím. Rodí se na periférii malého města. Místem není palác ani královský dvůr. Jeskyně sloužící jako chlév. A přesto v jeho jménu lze vždy vítězit! S pokorou v srdci, kterou nás naučil, když z nebeské výsosti sestoupil na zem. Existuje ještě druhý advent, vlastní příchod tohoto krále na Zem a to na konci věků. My slavíme jeho narození=vánoce již v říjnu. Jeho druhý příchod však bude neočekávaný. Opět v době, kdy morálka bude popelkou. Mohlo to být za Napoleonských válek? Či za hrůzných činů nacistické říše? Či v době gulagů a poprav za social.revoluce? A co dnes? Hrůznost islamistických radikálů předčí mnohé, co už tu bylo! Takže čekání na druhý Kristův příchod pokračuje! A co se má stát, až přijde? Máme se do jeho věčného království narodit. Znovu, po své smrti. Ti, co přijali křest Kristův, se již do něho narodili. Jde jen o to, abychom ho také spatřili. To závisí na naší morálce; měla by korespondovat s Desaterem, ne mu odporovat. Jak vidíme, Bůh nechce naši smrt, chce pro nás život. Dokonce věčný!

sn-vanoce2014.1.jpgPohled do opravené svatyně sv. Jakuba na Sněžné 25.12.2014

Mons.Josef Žák, náš generální vikář ji s námi znovu posvětil za krásné atmosféry! Díky všem, kteří se s námi o tuto radost přišli podělit. Díky všem, kteří se na opravě podíleli! Díky Bohu za ochranu a pomoc! Díky za úklid dobrovolníkům, kteří uvedli poutní místo do pořádku po restaurátorské práci mistra Kándla z Prahy, po zednické práci firmy Václava Dubše z Kraslic, po el-instalaci firmy Diviš z Kraslic. Díky Josefu Hronovi. Díky sponzorským darům rodáků kolem Kurta Wohlraba, Wernera Hufgarta, který se této krásy nedožil. Díky daru i Městu Kraslic (45tis.Kč), Karlovarskému kraji (50tis.Kč), Min. kultury z ORP3 (48tis.Kč); dvěma dárcům z Rotavy (130tis.Kč)

Co se kolem nás dělosn-vanoce2014.9.jpg

V prosincovém Zpravodaji Města Kraslice byly prezentovány povedené Betlémy z rukou dětí místních škol. Je milé vidět nápaditost generace, která se o tajemství vánoc dovídá v době, kdy nezvítězil Děda Mráz (dle prezidenta A.Zápotockého: „Ježíšek zestárl, má bílé vousy a přijíždí na saních a my mu říkáme Děduška Maroz, jolku nám přiňos!“).

Malá Betlémská scénka dětí z Jindřichovic

V rámci předvánočního koncertu 21.1214 v kostele sv.Martina nás mile překvapilo vystoupení vypravěče, místního posla, postav Josefa a Marie, občana, pastýřů, andělů. Děti výstižně vyjádřily zprávu s Bible. Lze si jen přát, aby jim něco z toho, co říkaly pomohlo i ve vlastním životě: např.: pro Marii a Děťátko nebylo nikde místa-jak si vážit vlastní rodiny, táty a mámy; převyprávění textu Písma vlastními slovy; hledání pastýřů ať vzbudí obdobné hledání po pravdě a smyslu života v pozdějších letech; zjištění skutečnosti o užitečném přátelství se světem andělů. Dík patří i  paní učitelce, co vše nacvičila a získala malá srdce pro naše obohacení!

ZAPALTE SVÍČKU!

Dne 14.12.14 jsem byl pozván do nového sálu LŠU v Kraslicích, abych zde požehnal světlo při akci Dlouhá cesta. Jde o snahu pomoci rodičům, kteří ztratily dítě a které se nachází na „dlouhé cestě“ dle naší naděje na druhý břeh. Obojí jsem jako kněz vložil do modlitby: aby děti zemřelé násilnou smrtí došly cíle u Pána a jejich rodiče, aby našli s Boží pomocí také klid.  pf

Poděkování za uplynulý rok a přání do roku nového.

Ano, je tu Nový rok! Je to přesně tolik dnů, hodin a minut, které obsahuje třeba kalendář. Jak snadno se dá rok uchopit, když ho máme pěkně srovnaný v malém úhledném bloku s obrázky. Ale běda, když se rozběhne doopravdy. Jedna nečekaná chvíle stíhá druhou, dny letí a po chvíli se zdá, že nám zase něco uteklo. Zdá se, že tato překotnost času je špatnou vlastností světa anebo nešikovností nás samotných. Možná by člověk chtěl hartusit na toho, kdo to takto zařídil. Ale neprávem, nezávislost času na našem plánování je důležitá a cenná vlastnost. Když pečlivě procházíme první stránky Bible, objevíme při stvoření světa slova o dni, kdy Bůh tvoří slunce, měsíc a hvězdy. Nejde o mýtus či pohádku, ale básnické vyjádření faktu. Bůh v tomto poetickém jazyce tvoří tím, že „odděluje“, boří chaos tím, že mu dává jasné hranice – čili řád. Odděluje tak i chaos toku událostí – čas – oddělením dne a noci, dnů a měsíců. Jako by Bůh potřeboval člověku dát něco, co není v jeho moci, a připomíná mu, že je pouhým stvořením, dnes bychom mohli říci: dává zakusit velmi prakticky lidskou „konečnost“. Každý okamžik je darem, který dostáváme nezávisle na naší šikovnosti či obratnosti. Až budete počátkem roku bilancovat rok starý a dávat si předsevzetí do roku nového či zapisovat si jednotlivé události, zkuste se také modlit, děkovat Bohu za čas, který máte a prosit o požehnání všeho, co je před vámi. On je počátek i konec. On je završení našeho snažení. S ním i čas dostává rozměr čehosi posvátného, živého a krásného.

    sn-vanoce2014.8.jpg   

Přejeme vám mnoho úcty k času, který právě dostáváte.        JV

Přidávám i tuto odpověď Jana Petránka. Byl tázán: “Jaký bude nastávající rok?“ „Rok 2015 bude jistě lepší než rok 2016 a 2017….“

Díky všem při zajištění letošních vánočních bohoslužeb a koncertů!

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 3
Celkem: 471645
Měsíc: 5170
Den: 238