Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list 2013 leden 01

 

FARNÍ list kraslické farnosti  leden 2013 – 01
Tel.číslo: 359 574 053 ŘKF          mobil: 724 204 702 PPF
Blahoslavená Matka Tereza
Život je šance – využij ji.
Život je krása – obdivuj ji.
Život je blaženost - užívej ji.
Život je sen – uskutečni ho.
Život je výzva – přijmi ji.
Život je povinnost – naplň ji.
Život je hra – hrej ji.
Život je bohatství – ochraňuj ho.
Život je láska – potěš se s ní.
Život je záhada – pronikni ji.
Život je slib – splň ho.
Život je smutek – překonej ho.
Život je hymna – zpívej ji.
Život je boj – přijmi ho.
Život je štěstí – zasluž si ho.
Život je život – žij ho.
Kéž se nám pak naplní u Pána – dodávám s pokorou já..
 
Rád bych vám všem touto cestou poděkoval za každou modlitbu, kterou se za mne u Pána přimlouváte. Slovo Matky Terezy o pestrosti života vás jistě obohatí, dá vám návod, jak být za něj vděčný. Dík za každou pomoc prokázanou kněžím, kteří mezi nás přijíždějí, abyste nebyli jako ovce bez pastýře. Věřte, že se k vám přidávám obětí (musím to vydržet), touhou (jak rád bych už opět plně sloužil), modlitbou (té se nyní pevně držím) i za vás a vaše kroky v novém roce 2013. Pán ať vám vše štědře odplatí! pf
Pořad bohoslužeb, setkání.
13.01. ne – svátkem Křtu Páně končí doba vánoční.
18.01. do 25.01. probíhá týden modliteb za jednotu křesťanů
18.01. pá – 16:00 Rotava mše sv. (Panna Maria, Matka jednoty křesťanů)
25.01. pá - 17:00 Kraslice mše sv. (svátek Obrácení apoštola Pavla)
23.01. stř -  17:00 fara Kraslice – FARNÍ RADA – prosím o účast
 
Nezapomeňme, že v naší vlasti prožíváme ROK EUCHARISTIE souběžně s rokem víry, který vyhlásil sv.Otec pro celý katolický svět. Jak jej prožít? Těšte se na každé svaté příjímání. Těšme se na každou mši svatou. Já bych mohl vyprávět, co znamená těšit se na bohoslužbu! Vyprávět by mohla i Věra Smržová, která paní Helence Fejkové přinesla sv.přijímání do nemocnice; s jakou radostí přijala Tělo Páně; jako velké dítě! Protože mne od olovské půlnoční na mši sv. musí vždy někdo odvést, prosím za každého „mohoucího“,který vlastní auto a odveze toho, který by se sám na setkání v kostele nedostal! Ten, kdo toto staršímu či nemocné-mu umožní, prožije rok eucharistie specifickým způsobem (cokoliv jste někomu učinili, mně – Ježíši –jste učinili). My„nemohoucí“se nebojme o tuto službu říci!
 
Poděkujme Bohu též za skončenou opravu 2 komínů na faře v Oloví. Cenu ještě neznám, ale bude asi kolem 45tis.Kč. Letos nás tam ještě čeká statické zabezpečení (praskliny ve zdivu) a zateplení podlahy půdy!
 
Letošní pozdrav do Neutraublingu.
Stejně jako před 10 lety, jsme i letos spojeni krásnou Slavností Zjevení Páně. To platí i pro Tři Mágy, kteří nového Krále hledali  a skutečně i našli – platí tedy: Kdo hledá, najde! Naše první přání zní: Vy jste již, stejně jako my, Krále Ježíše, našli. Snažme se společně hledat cesty a způsoby, jak by i ostatní, kteří Ježíše Krále ještě nenašli, našli. Náhradní Betlém u nás na Bublavě uvedl něco do pohybu: k již hotové Stáji vytvořila učitelská rodina ze Šindelové v roce 2010 Svatou Rodinu. O rok později pak děti taktéž při vánočním koncertě přinesli 2 pastýře a ovečky. V roce 2012 přibyli i Tři králové, toť i důvod, proč přání zasílám až ke Slavnosti Zjevení Páně. Tím vše nekončí. Dá-li Bůh, přibudou do Betléma o letošním koncertě postavy hudebníků. Hudba je internacionální. Vím už dnes, že mezi těmito muzi-kanty uvidím i muzikanta z Neutraublingu. Zaslal jsem i pár obrázků s přáním všeho dobra pro rok 2013. Obrázky z oslavy 10-tého výročí nám zůstávají v duši stále. Ještě jednou děkujeme za pohoštění a přijetí.
*           *           *           *           *
Tyto řádky se mi opravdu nepíší lehce!Největším nepřítelem je neznalost.
O co jde? O „nešťastné či šťastné“ RESTITUCE. Názor, který lze slyšet na ulici, se bohužel shoduje i s názorem některých zastupitelů OÚ či MěÚ. Je to názor mylný! Říkají: Co bychom církvi dávali, vždyť v restituci dostala miliardy! Jaká je pravda? Dodnes jsme jako farnost NIC nedostali a také nedostaneme! V roce 2013 proběhne vše stejně jako v minulých letech pouze s tím rozdílem, že částku na chod diecézí dostane Biskupská konference sumárně. Dostane-li ji např. až koncem roku, bude to pro nás likvidační! Během r.2013 musí každá farnost jmenovitě doložit,  jaká položka byla v r.1948 církvi zcizena. Po 31.12.2013 zaniká právo na navrácení. Celková suma v miliardách nutně každého vyděsí. Ale tato suma bude rozdělena mezi několik tisíc farností, které jsou samostatnými právnickými subjekty; navíc se zapomíná, že 20% z majetku římskokatolické církve bude použito pro zajištění existence nových církví a náboženských společností, které v roce 1948 vůbec neexistovaly. Proč na to naši biskupové vůbec přistoupili? Byla to jediná cesta, jak vůbec restituci provést, jak napravit křivdy z minulosti; ze strany státu a těchto církví to byla podmínka! Dnes se o této velkorysosti nemluví! Logicky: z čeho by tyto nové církve v budoucnu žily, když stát bude postupně snižovat rok co rok částku pro chod církví? Z výše uvedeného vyplývá, že se musíme naučit hospodařit s tím, co nám bude navráceno. Nám, co žijeme v bývalých Sudetech, nebude vráceno skoro NIC! Jak to? Inu, „za Hitlera“ vznikaly Nadace a Spolky, které převzaly církevní majetek a ten spadá pod Benešovy dekrety! Co máme my v naší kraslické farnosti? Pár malých políček… Inu, chudí jsme, chudí zůstaneme! Prosím vás, pokud se setkáte s člověkem, který touží po pravdě, pak mu ji sdělte! Hádat se s někým, kdo toto předem odmítá, NEMÁ CENU! Modleme se ale…. pf      
 
 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 467846
Měsíc: 4744
Den: 346