Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list 2012 srpen 11

 

FARNÍ list kraslické farnosti  srpen 2012 – 11
Tel-nové číslo: 359 574 053 ŘKF          mobil: 724 204 702 PPF
Pořad akcí v srpnu:               
Od 08.08. do 16.08. budu na dovolené; 12.08. za vás poděkuji při poutní mši sv. na MONSERATĚ u Cizkrajova – jak při české v 08:30, tak německé v 09:45.
11.08. – so – 08:00 Bu; 09:15 Stř; 17:00 Sněžná – vždy bohoslužba slova
12.08. - Nedělní mše sv. s vámi prožije mons. Josef Žák, generální vikář naší diecéze! Přivítejte ho s radostným srdcem! V nutných případech mne během týdne zastupuje P.Antoni WASIL z Chodova, tel:352676028, mobil:720330905.
17.08. – pá – 19:00 BUBLAVA pobožnost na místním hřbitově
18.08- so – Poutní mše sv. Nanebevzetí Panny Marie BUBLAVA 10:30 a 11:00
               - HORNÍ NIVY 14:00 – mše sv.   a MEZIHORSKÁ 17:00 – mše sv.
25.08. – so – Poutní mše sv. Svátek sv.Bartoloměje PŘEBUZ 14:00 Poděkujeme s OB Františkem Radkovským za dokončení osmileté Generální opravy střechy kostela a věže, kterou prováděla plzeňská firma POKORNÝ díky pomoci Boží, za přispění Ministerstva kultury ČR (havarijní program), díky rodákům v čele s P.Al-fonsem Sattlerem, díky každoročním příspěvkům Karlovarského Kraje,díky Městu Přebuzi a hlavně díky vaší pomoci jak finanční, tak pracovní při úklidu před mší. Máme za co děkovat, detailní souhrnné vyúčtování uvedu v následujících FL. pf  
Z předešlých řádků je jasné, že máme více možností být ve společenství věřících! Vždyť i naše kaple jsou zasazeny do boží přírody z důvodu zastavení se, setkání s Pánem a se sebou navzájem; můžeme povzbudit ty, kteří žijí v malých osadách, sami se pak potěšit z jejich věrnosti, že neztratili víru i důvěru v pomoc Boží. Toto bylo patrné i při svěcení nádherně opraveného kříže u rybníka v Liboci. Po obou stranách jsou zasazeny národní stromy Česka i Německa: lípa a dub. Za nimi potůček, symbol času, který každému ubíhá; na druhém břehu připomínka kovárny u Klierů. Sv.Martin, patron kostela v Jindřichovicích, svou modlitbou a přímluvou za kraj, ve kterém žil, jakoby bušil kladivem do kovadliny! Až se tam někdy zastavíte, „zabušte“ svou přímluvou na nebeskou bránu za tento kraj!
+                    +                    +
22.08. proběhne na Měú Rotava v 09:30 akce za účasti tisku, kdy paní starostka Iva Kalátová předá našemu rotavskému kostelu dar katolické farnosti VEITSHÖCHSHEIM ve výši 600,-€. Věřím, že budeme moci panu faráři Robertu Boranskému a celé jeho farnosti poděkovat. Zatím to bude pouze písemně. Než se na podzim setkáme zde u nás, poděkujeme v rotavském kostele samozřejmě též při každé mši sv. Nutno říci, že tento dar byl zprostředkován díky PARTNERSTVÍ mezi oběma městy Rotavou a Veitshöchsheim.
+                    +                    +
Kdo nic nedělá, ten nic nezkazí. Proto se mnozí mohou vymluvit takto: LENOST je zvyk, odpočinout si dříve, než se unavíme! Moje babička, která jako celoživotní vdova tvrdě pracovala, si občas vzdychla: Ach, jak krásné je NICNEDĚLÁNÍ, a pak z tohoto nicnedělání ODPOČÍVÁNÍ! Nejenže to nikdy neudělala, ale ona nás vnoučata vedla vždy k bohulibé práci. Díky všem, kteří naší farnosti pomáháte!!!
Pohled na prožité DUCHOVNÍ HODY jak na SNĚŽNÉ, tak na LIBOCI.
Jsou dny a týdny příprav, chvíle těšení se a očekávání. Pak vše prožijeme a posléze vzpomínáme.Než Otec biskup zavítal na biřmování, napsal jsem mu těchto pár slov:
 
Ještě nikdy ve svém kněžském životě jsem neprožíval s farností nebo s těmi, kteří se připravovali na přijetí svátosti biřmování, NĚCO jako letos. Od 1. neděle adventní v roce 2011 pastýřským listem až po tyto dny, každou neděli, jsem probíral přípravu na tuto svátost; publikoval i ve Farních listech, aby se tyto myšlenky mohly uchovat pro opakování, která je matkou modrosti. Též na webových stránkách naší farnosti www.farnostkraslice.estranky.cz. si text mohl každý stáhnout. Výsledek: přihlásily se i ročníky 1933!!! Až dosud se styděly! Za 20 let působení v této farnosti jsme měli 4x biřmování: Rotava, Stříbrná, Sněžná, Jindřichovice a nyní Liboc. Úmysl byl zapojit do dění i kostely mimo Kraslice, které patří k naší farnosti. Zde v Liboci bylo biřmování naposledy 13.05.1936. Se svou farností máme radost, že se po 76 letech stane tento kostel Nejsvětější Trojice opět dějištěm divů božích, dnes tak žádaných pro blaho této země i těch, kteří ji opouštěli s bolestí v srdci. Víru si vzali s sebou; tam ji v dobytčích vagonech odvezli. Nejprve se shromažďovali v evangelických chrámech - zde jim dovolili konat katolické obřady, aby si pak po letech postavili vlastní katolické chrámy a mohli žít naplno. Vždy jsem se snažil zachovat často jediné místo – když vlastní domy byly zbořeny – tedy „stále jejich kostely“ v pořádku. To byl, mimo jiné, i můj kněžský úkol v oblasti, kde mladí z katolických rodin odcházejí do měst za prací, zde není velká šance!
Biřmovanců bude 16 – budou i starší ročníky. Prosil bych o poděkování za jejich statečnost přijít a na závěr života požádat Boha o Sílu,Zbožnost. Zaslal jsem i jména biřmovanců, jména patronů i hesla. Proč si vybrali právě tato jména světců? Většinou to byly vzpomínky na prarodiče, kteří žili živou víru a právě proto si zvolili jména spojená s těmito životními průvodci. Nedokázal jsem jim jejich přání odmítnout a získat je pro jejich věk pro aktuelní světce… 
Chtěl bych ke všemu dodat jediné: více jsem při svých omezených silách nedokázal! Zde jsou stručné charakteristiky biřmovanců, jak je znám: a tak jsem těch 16 statečných v krátkosti popsal, ne jak vypadají – to Otec biskup pak sám viděl, ale to, co je skryto za každou tváří, osudy i aktivitami, kterými žijí. Měl tedy v rozhovoru s každým biřmovancem z čeho vycházet. Vím, bylo to dlouhé; ale s ohledem na ty, kteří si osobně mohli popovídat s výborným biskupem, kterého nám mnozí v Česku závidí, to jistě za to stálo! Všem 16-ti toto ze srdce přejeme! A k přijetí svátosti křesťanské dospělosti blahopřejeme! I já dostal od OB úkol: dát všem biřmovancům životopisy těch, jejichž jména se zvolili za PATRONY. Měl jsem to v úmyslu, ale nestihl, proto se omlouvám, že je dostanete později. Také jsem nestačil vyplnit UPOMÍNKY na biřmování, také tato určitě dostanete! Asi ti, co stáli najednou před OB, který se s nimi rozpovídal, si připadali jako „HOZENÍ DO VODY – a plavte!“ Totéž jsem zažil i já, když jsem celou hodinu hrál na kytaru a hledal bez přípravy písně k Duchu svatému. Také jsem se chvíli „potil“, ale měl pak i radost, že jste zpívali se mnou – to byla skutečná ODMĚNA. Věřím, že jsme každý taktéž od Pána obdržel nějakou tu odměnu. Jsme za ni vděčni. Díky Bohu, vše dopadlo i přes déšť dobře. I pro nás, kteří jsme si obnovili znovu své rozhodnutí za boží věc bojovat, mnohé i obětovat; kéž se v tomto Božím Duchu upevní naše společenství.     pf
 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 3
Celkem: 467688
Měsíc: 4661
Den: 276