Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list 2012 listopad 16

 

FARNÍ list kraslické farnosti  říjen 2012 – 16
Tel.číslo: 359 574 053 ŘKF          mobil: 724 204 702 PPF
Dušičky:02.11.pátek: 15:00 Krásná Lípa, 16:00 Rotava (hřbit.), 17:00 Kraslice (hřbit.)    03.11. sobota: 07:45 Bublava(hřbit.)+08:00 (mše ko), 09:15 Stříbrná (mše ko) +10:00 (hřbit.), 11:00 Jindřichovice(hřbit.),13:30 Přebuz (hřbit.), 15:00 Kostelní (hřbit.), 16:00 Liboc (hřbit.), 17:00 Sněžná (mše ko). 04.11. neděle: 14:00 Oloví (hřbit.) + 14:30(mše kap), 16:30 Mezihorská; sobota 10.11. 15:00 Horní Nivy (kap).
!POZOR ZMĚNA: Jindřichovice jsou v sobotu 03.11.a Horní Nivy v sobotu 10.11.!
Odpočinutí lehké dej všem zemřelým ó Pane, a světlo věčné ať jim svítí,
ať odpočívají ve svatém pokoji. AMEN.
Modlitba Matky Terezy z Kalkaty.
Pane, když mám hlad, dej mi někoho, kdo potřebuje najíst.
Když mám žízeň, pošli mi někoho, kdo potřebuje napít.
Když je mi zima, pošli někoho, koho mohu zahřát.
Když zakouším smutek, nabídni mi někoho, koho mám potěšit.
Když mi můj kříž těžkne, dej, ať sdílím kříž někoho jiného.
Když jsem chudý, veď mne k někomu potřebnému.
Když nemám čas, dej mi někoho, komu mohu po nějakou dobu pomáhat.
Když jsem ponížen, dej, ať mohu někoho pochválit.
Když ztrácím odvahu, pošli mi někoho, koho mám povzbudit.
Když potřebuji od druhých porozumění, dej mi někoho, kdo potřebuje moje porozumění.
Když potřebuji, aby se někdo o mně staral, pošli mi někoho, o koho se mám postarat.
Když myslím jen na sebe, směruj mou pozornost na jiného člověka. Amen.
Konkrétní reakce na předešlé řádky:
Jistě si mnozí z nás vybaví tváře manželů Steinmüllerových ze Selbu. Darovali nám
svého času 30m dlouhou vatikánskou vlajku,10 kávových konví na kávu a čaj, svíčky a hlavně zařizovali poutě na Jelení. Hanni bojovala se zákeřnou nemocí, ozařování pomohlo, ale Herbert pak nato prožíval přetěžké chvíle, kdy lékaři nevěděli, jak pomoci. Půl roku jeden o sobě nevěděli, zda-li ten druhý vůbec žije. Nyní žijí oba v ústavu pro nemocné, protože Herbert musí být neustále blízko přístrojů s kyslíkem, na nichž je životně závislý. Kdykoliv budete jíst dobrý koláč, vzpomeňte si na Herberta, v modlitbě, byl vynikajícím pekařem-cukrářem v Selbu! Díky!    Pf
Zamýšlené opravy v roce 2013
Do konce října je nutné podat městským zastupitelům žádosti o příspěvky na opravy kostelů. V Rotavě bychom měli rádi opravené varhany (90tis.Kč) firmou Janča, která již v minulosti prováděla základní úpravy. Minulý týden na náš účet došel dar 600€ z farnosti Veitshöchheim=14.665,-Kč. Z rozpočtu Města žádáme 60tis.Kč. Za dar jsem již do Německa i vaším jménem poděkoval.
Na pokračující opravu klempířských prvků na lodi kostela Božího Těla (jedné poloviny za 245tis.Kč firmou Hrách) žádáme z rozpočtu Města Kraslice 50tis.Kč.
Na kazetový strop olovského kostela žádáme z rozpočtu Města Oloví taktéž 50tis. Kč. Rozpočet na opravu a sanaci stropu kostela bude upřesněn. 
Posvěcení tří opravených vchodových dveří.
14.října přede mší sv. jsme posvětili společně troje dveře v jindřichovickém kostele sv.Martina. Cena 31.150,-Kč, práci provedla firma Prajka z Kraslic. Nad levým bočním vchodem do zimy přibude podobná stříška, která je nad oběma ostatními, aby byly chráněny před nepřízní počasí. Za touto akcí je skryto přání: kéž by jimi vcházeli všichni hledající právě v nastávajícím Roce víry. Citát: Brána k víře (srov. Sk 14, 27), jež uvádí do života ve společenství s Bohem a umožňuje vstup do jeho církve, je pro nás vždy otevřena. Překročit její práh lze tehdy, jestliže se hlásá Boží slovo (v církvi) a srdce se nechá přetvářet proměňující milostí. Vstoupit do této brány znamená vydat se na cestu, která trvá po celý život.Tato cesta začíná křtem (srov. Řím 6, 4), díky němuž smíme Boha nazývat Otcem, (který má pro nás připraven domov) a končí tehdy, když skrze smrt projdeme do věčného života. Ten je plodem zmrtvýchvstání Pána Ježíše, který chtěl darem svého Svatého Ducha přivést všechny ty, kdo v něj uvěří, do své slávy (srov. Jan 17, 22). Nutno znovu objevit cestu víry říká - papež jistě i našim rodinám. (z apošt.listu Brána víry)
Opravdu silný zážitek
Když jsme 20.10. odjížděli o 12:00 z Kraslic, netušili jsme, co nás vše v Neutraublingu čeká. Po pravdě řečeno-bylo toho mnoho! Cestou nás provázeli Boží andělé, kteří jistě létají i rychleji, ale jisté je jisté=bezpečné. Sice o něco později jsme zasedli ke kávě, u níž již v jiné místnosti seděla LŠU v čele s panem ředitelem Stůjem, kolegyní Sellinger atd. Tato muzikantská PARTA měla na závěr večera při koncertě, proloženým někdy delšími projevy, OBROVSKÝ úspěch pro svou preciznost, profesionalitu, se kterou nám všem hráli! Za to jim patří dík! Stejný, ba ještě větší dík patří Farnosti Neutraubling za vše, co pro tuto oslavu 10-tého výročí od podepsání smlouvy mezi dvěma farnostmi Německa a Česka udělali. Toto partnerství bylo podepsáno jako jediné za účasti 2 biskupů! Za to vděčíme panu J.Schmidtovi, který stál spolu se mnou u zrodu tohoto díla. Den začíná kávou, pečivem. Jen jsme dojeli, už na nás čekali přátelé z Neutraublingu s konvemi s kávou. Večer dne končívá večeří. I tu pro nás poté připravili v míře převeliké – nejen můj řízek byl větší než velikánský talíř! My jsme ale nepřijeli se snad najíst či nakupovat. Tato cesta měla jiný cíl: poděkovat za společnou cestu 10-ti let, kdy jsme prosili a též i přispěli ke vzájemnému usmíření mezi oběma národy. Mezitím se z nás stali přátelé, kteří prožívají společné starosti i radosti, jak jsem v kázání připomněl: společný rok víry 2012-13, radost ze společenství se svatými – u nás s bl.Hroznatou, na jehož svatořečení čekáme, radost ze svatořečení vizionářky a prosté ženy z blízkosti Regensburgu–tedy i Neutraublingu, která byla 21.10.2012 v Římě svatořečena. Stejně jako bolesti – šířící se drzost komunistů u nás, neonacistů u nich, šílenost islámských fanatiků, nebo i ohrožení tradičních rodin (Francie), kde hodlají uzákonit pojem rodič místo otce, matky. Jak se dívat do budoucnosti? Jedině posilnění vírou, silou Ducha sv. Nejen pro bublavské, ale pro všechny přítomné, bylo příjemné zjištění, že pod kůrem tamního kostela na stolečku stál 3.král z bublavského Betléma: zrestaurovaný Baltazar s černouškem, který držel hermelín. Režií boží četl v ten den evangelium skutečný černošský kněz. Jméno onoho černouška u krále Baltazara neznáme,zato jsme poznali jméno kněze z Afriky - Pascal, sluhu Krále králů=Ježíše,. Krásným gestem ukázal směrem ke svatostánku, kde sídlí Ježíš v tajemné způsobě v Hostii. Zbývá dodat, že budoucnost s Kristem a svatými obou národů, jejichž jména na konci děkovné i prosebné mše sv. zazněla, dávají jistou naději ve smysluplnost naší společné cesty. Ať nám Bůh žehná!    pf     
 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 4
Celkem: 468097
Měsíc: 4890
Den: 385