Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list 2012 duben 05

 

FARNÍ list kraslické farnosti  duben 2012 – 5
Telefonní číslo: 359  574 053 ŘKF          mobil: 724 204 702 PPF
Pořad svatého týdne a velikonoční doby - pozvánka na pouť na Chlum
postni-nedele.jpg01.04. ne – KVĚTNÁ neboli PAŠIJOVÁ NEDĚLE – vstup do svatého týdne.
3 dny slavíme i letos spolu v kraslickém kostele Božího Těla. Začátek vždy 18:00 a to jak na Zelený čtvrtek (05.04.),tak na Velký pátek (06.04.) i na Velikonoční vigilii (07.04. - Bílou sobotu). Na Hod Boží (08.04.): pondeli.jpg08:00 Rotava, 09:30 Kraslice, 11:00 Jindřichovice, 14:30 Oloví-fara. Na pondělí velikonoční (09.04.): 09:00 Bublava, 11:00 Stříbrná, pomlazka.jpg14:00 Horní Nivy, 17:00 Sněžná – zveme všechny do poutního chrámu sv.Jakuba.
Úmysly, na které při modlitbě, ať soukromé či v rodině, pamatujeme: Aby mnoho mladých lidí zaslechlo volání Krista, jít jeho cestou jako kněží, v řeholi; Za pomoc Ducha svatého pro všechny životní situace, spojené s bolestí a utrpením.
Co nám brání, abychom prožili 3 dny ve svatém týdnu? Dnes jako tehdy: strach, že nastydneme – tehdy, že učedníky též ukřižují; únava z předchozího zaměstnání – tehdy byl jediný Šimon donucen Kristu nést kříž; slabá víra, že by nám věrnost Kristu v jeho nejtěžší chvíli mohla být užitečná – tehdy jen Jan a ženy s matkou Marií prokázali statečnost! A co my letos??
Poslední dar Duch sv. a něco o biřmování! – pokračování 3.
O co prosit Ducha sv.? Dary Ducha sv. jsou trvalé dispozice, aby člověk ochotněsv.birmov-.jpg následoval Boží vnuknutí. Prosme o dar moudrosti, abychom rozpoznali pravé životní hodnoty.Prosme o dar rozumu, abychom pravdám Božím správně poro-zuměli.  Prosme o dar rady, abychom se ve spletitých životních situacích správně rozhodovali. Prosme o dar síly, mít odvahu vykonat, co od nás Bůh žádá. Dar umění nás uschopňuje dávat věci do souvislosti s Bohem, konečným cílem (zda za vším vidíme stvořitele), učí nás žít a ovládat se. Dar zbožnosti působí radost z toho, že můžeme zůstávat v Boží blízkosti, s ním si povídat, modlit se upřímně s důvěrou. Budeme-li posilněni darem bázně Boží, budeme si vážit víry a milosti. Bát se udělat hřích, snažit se Boha nezarmoutit; je to jako s úctou vůči rodičům.
7.Dar bázně boží: tento dar vytváří synovskou a dceřinou oddanost člověka vůči Bohu. Bázeň není strach před Bohem, ale úcta k němu.Bát se máme hříchu! Říká se: prvním bezvěrcem na francouzském venkově byl poštmistr (zajímavé, že otec papeže sv.Pia X. byl právě pošťák). Venkov byl spojen s rolníky, kteří prosili Boha o příhodné počasí,pro požehnání pro chov dobytka;chodili proto i procení do polí jak na jaře, tak na podzim, kdy zas děkovali. Když se urodilo, měli všichni práci: kovář a podkovář, kolář, sedlář, truhlář, hostinský a jejich rodiny. Ale poštmistr měl státní plat za každého počasí, Boha nepotřeboval. Procesím se vysmíval, také proto, že v jednom procesí jedni prosili za vláhu pro sazenice, jiní zase za slunce, aby sklidili seno. Ten poštmistr se mýlil. My Boha potřebujeme jako ryba vodu. V Bohu žijeme, pohybujeme se jsme! Je omyl, že se vše udělá samo, nebo že to zařídí stát. A navíc je to hřích. Je dobré o dar Boží prosit i děkovat.
Co všechno bychom měli vědět před biřmováním (i po něm).
Mít čas pro druhé a umět je vyslechnout je zvláštní dar Boží, osmý,
neméně důležitý než moudrost a síla!      (Georg Faber)
chlum-sv..jpgDiecézní pouť na Chlum sv.Maří 08.05.2012
Jistě víte, že se diecézní pouť koná každým rokem první sobotu-neděli v září. Nikdy jsme na ní jako farnost nejeli z důvodu nedělní poutní slavnosti v Kostelní (11:00) a jako vikář již mnoho let mám sobotní německou poutní bohoslužbu v Lomnici (14:00). Tyto povinnosti letos mohu klidně vykonat a přitom se spolu s vámi zúčastnit této pouti na Chlumu, která je souběžně i vikariátní . Prosím vás, abyste si udělali 8.května čas; pojedeme autobusem. Auta letos ponechme doma, bude problém s parkováním, dobře vám radím. Dále bude připraven bohatý program. Můžete se sami nyní přesvědčit: pozvěte někoho ze svého okolí, přátel!
09:30  přivítání poutníků v kostele (krásně opravený interiér) – Otec biskupb.radkovsky.jpg
09:35 představení poutního místa a řádu křížovníků – P.Kopejsko,O.Cr.
10:00 katecheze „Sešli ducha svého, Hospodine…“ – P.Anthony Saji VC
11:00 slavení eucharistie - mše sv. - Otec biskup a přítomní kněží s námi všemi
12:30 přestávka na občerstvení
13:45 dělený program: - divadelní hra „Anežčina cesta“ v ambitech (děti z Klatov);
nebo adorace v kostele;  nebo putování ke kapličce – kdo si co vybereme….
15:00 závěr pouti, májová pobožnost v kostele
   ***          ***          ***          ***          ***          ***          ***          ***          ***
program pro děti - 09:35-10:45; pokračování 13:30-15:30 (sraz před kostelem)
program pro 14-17ti leté - 09:35-10:45; pokračování 13:30-15:30 (sraz před kostelem)
program pro mládež – pondělí 19:00 setkání s řádem křížovníků (večer v kapli); v úterý                   09:45-1015 přednáška P.Hrušky
Po celý den příležitost ke svátosti smíření- pro ty, kteří se stydí jít ke zpovědi ve svém kostele u svého kněze; prodej křesťanské literatury - možnost dárku pro někoho blízkého.
-----------------------------------------------------
40 dní postu střídá 40 dní velikonoční radosti.Je to jako v přírodě: napětí vstal....jpgvystřídá zklidnění; námaha se změní v odměnu; ztišení přechází v jásot; jednobarevnost v pestrost apod. Ten z nás,který si v ukončeném období něco dokázal odepřít, může nyní vychutnat RADOST. Ale co ti, kterým doba ztišení nebyla dopřána, kteří si na vše neudělali čas? Je to jednou provždy PROHRA? Nikoliv! Začít mohu znovu, lépe – ale již se nespoléhejme na SEBE, nýbrž si postěžujme Bohu, že jsme sice chtěli, ale že jsme to nedokázali. Svěřme se mu, povězme: Pane, pojď do toho se mnou! PROSÍM! Velikonoce se slavností vzkříšení se sice slaví 1x za rok, ale radost z ví-tězství mohu po předchozím „tréninku“ slavit kdykoliv během roku, během života bych toto měl co nejdříve vyzkoušet! Vzkříšení má mnoho podob: podaná ruka těm, se kterými jsem se dosud míjel; vlídné slovo po spršce ostrých výrazů; úsměv nad svou vlastní „důležitostí“; přiblížení se k místu rozhřešení,kdy předám Ježíši své viny – aby je on zničil, aby „nestrašily ani mne, ani okolí.
--------------------------------------------------------
Blíží se NOC KOSTELŮ. Letos se budou konat opět na dvou místech: noc-kostelu.jpgV kraslickém kostele Božího Těla a v jindřichovickém sv.Martina; prosím, věnujte svůj čas a pomozte při této akci. Příští rok bychom zvolili jiný kostel, máme jich kolem nás dost. Pokud jde o Kraslice, nabídněte pomoc Zuzance Firmanové, v Jindřichovicích zas Jendovi Sebjanovi. Když se někde v domě svítí, tak ta znamená, že je někdo „doma“. Domácími jsme my, příchozí rádi přivítáme. I jindy. Vadí vám, že tolik pokřtěných nepovažuje za svůj domov kostel? Takhle jim ho můžeme přiblížit.   pf
 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 2
Celkem: 471495
Měsíc: 5150
Den: 231