Jdi na obsah Jdi na menu
 


FArní list 2011 září 13

 

FARNÍ list kraslické farnosti  srpen-září 2011 – 13
Tel-nové číslo: 359  574 053 ŘKF          mobil: 724 204 702 PPF
Pořad mimořádných akcí v srpnu a září.
03.09. so - 11:00 Oloví – křest dvojčat Sandry a Sáry
04.09. ne - 11:00 Festmesse in St.Aegidi in Kirchberg (Kostelní) – poutní mše  s Otcem biskupem Fr.Radkovským. Poděkování za opravu fasády věže i lodi kostela, také svěcení varhan, které po více 70letech opět zazní ke cti a slávě Boží.
10. a 11.09. so+ne pravidelný pořad mší sv. Letos pro generální opravu fasády věže kostela sv.Martina nebude společná mše sv. ke cti Narození Panny Marie.
14.09. stř 18:15 Kraslice – Sady - Hausberg – Pobožnost k Povýšení sv.Kříže
16.09. pá 19:00 Ekumena Brundöbra (naposledy s pastorem Stephanem a manželkou Ulrike – je přeložen na nové působiště), odjezd od fary v 18:45.
24.09. so – 11:00 Oloví Poutní mše sv. v kapli na faře ke cti sv.Michaela, arch.
25.09. ne – 14:30 Oloví Grotte – mše sv.
28.09. stř – Slavnost sv.Václava – 15:00 Jindřichovice, 16:00 Rotava, 17:Kraslice
Letošní opravy kostelů:
Ještě nikdy jsem vám nemohl s větší radostí sdělit, že kromě té hlavní gen.opravy v Jindřichovicích, máme vše již pro letošní rok hotové. Jako první, díky velkorysé ohleduplnosti pana Jiřího Hrácha, byla dokončena zbývající část střechy kostela Božího Těla v Kraslicích. Díky patří Karlovarskému kraji i Ministerstvu Kultury, Městu Kraslice, firmě Excelent. Pak přišla na řadu v posledním FL vzpomenutá Sněžná, kde taktéž finančně pomohlo Město Kraslice jako i Biskupství Plzeňské. Dále Přebuz (KK a MK Praha). Naposledy je to kostel sv.Jiljí v Kostelní, jehož gen.opravu fasády věže i kostela uhradili výlučně němečtí rodáci! Od r.1989 do této svatyně ani český stát, ani sokolovský okres, nevložili ani jedinou korunu. Výjimku tvoří Město Kraslice, jmenovitě Technické služby, které různou pomocí přispěly k nádherně udržovanému hřbitovu, který jako jediný patří naší farnosti. Shodou okolností se na něm už nepohřbívá. Bylo by prima, kdyby tímto vám všem byl pozemský život prodloužen a několik desítek let – ale s tou podmínkou, že by byl bez velkých starostí, bolestí a nemocí! V tabulce si připomeňme finan.částky.

místo
MK-Praha
Karl.kraj
Město
sponzor
ŘKF
Celkem v Kč
Kraslice
103.000
150.000
50.000
10.000
24.049
337.049
Sněžná
0
0
50.000
?30.000
29.069
109.069
Přebuz
120.000
150.000
50.000
0
5.171
325.171
Kostelní
0
0
0
337.400
?37.847
375.247

Zvláštní kapitolou jsou varhany v Kostelní. Po celá léta, co se koná německá pouť tomto kostele, hrála vždycky dechovka v nejrůznějším provedení. Dokonce jednou tam byli i 4 trubači s dvoumetrovými alpskými rohy. Už jenom jejich transport musel stát za to. Nejen mým, ale jistě i jiných, bylo splnit si přání a dát šanci po mnoha letech tamním varhanám. Práce se ujal syn Marušky z Chlumu Martin Josef s kamarádem. Snad budeme moci uhradit opravu, díky za dary. pf
PODĚKOVÁNÍ.
V nouzi poznáš kamaráda – to platí i dnes. Všem, kteří pomohli při úklidu před poutí v Liboci a Přebuzi bych touto cestou vyjádřil upřímné Pán Bůh zaplať. Je jisté, že si odměnu vyzvednete u našeho Pána. Hadr, kýbl, smeták nejsou ozdoby pro postavy svatých na oltáři. Že se jich neštítil ani Boží Syn v Nazaretě je více než jisté. Vím, že někteří z vás byste též byli „u toho“, pro jiné povinnosti to letos nevyšlo, ale dokázali jste to v minulých letech, a pokud ne, pak i příští rok je též možnost se zapojit. Odměnou nám všem bylo vždy důstojné prožití mší svatých. 26.08.11 proběhlo jednání za účasti místo-starosty O.Miky, nového ředitele TS pana Vopičky, bývalého ředitele H.Kühnla a mne ohledně zajištění akcí kolem poutí naší farnosti. Vstřícné jednání nám dává šanci pro důstojný průběh poutí pro příští léta. Zažádám jako farář i vikář o možnosti převedení pozemku kolem kostela sv.Jakuba, našeho krásného poutního místa, do majetku ŘKF Kraslice. Úklid kolem této svatyně sami nestačíme, (myslím tím zvláště na rodinu Hronovu ze Sněžné). I nadále nám pomohou pracovníci KMS event.TS. Za to jim patří dík!!! Jak už víte, jediný hřbitov patřící do naší správy,je hřbitov v Kostelní. Voda je zde k zalévání nutná, díky H.Kühnlovise o to postarají hasiči z Kraslic. Nemohu psát o každém dobrém skutku, který každý z vás kdy pro farnost vykonal, to ví pouze Bůh, tak mi odpusťte, když na vás přijde řada v některých dalších číslech FL.  Pf
Jak je těžké a zároveň nutné projevit vděčnost!
Tato zpráva se mi, věřte nevěřte, nepíše lehce. Z vlastní zkušenosti vím, jak se člověk nerad loučí s něčím, co má rád. Pozor, nepíši o úmrtí! Chci vám sdělit, že jsme se jako FARNOST rozhodli půjčit na dobu neurčitou BETLÉM z Bublavského kostela. Důvod? Naše Neutraublingská partnerská farnost nás požádala, zda-li nemáme k prodeji Betlém, sami mají jen mrňavý, nedůstojný, proto jsme jim na vánoce po léta zapůjčovali vždy některý Betlém z našich kostelů. Oni si pro něj vždy přijeli, očistili a v pořádku vrátili. Vím, že se nám po léta dostalo obrovské finanční, lidské i jiné pomoci z celého Německa při opravách a údržbách našich kostelů, kaplí i far. Jistě že je namístě i projev vděčnosti! Často jsem se ptal sám sebe, jakou formou to nejlépe udělat. A ejhle! Zde se naskýtá jedinečná možnost! Předem říkám, že o něj nepřicházíme, zároveň může sloužit daleko lépe svému účelu v místě, kam ho zapůjčíme, kam si mohou v zimě, kdy k nám těžko starší rodáci přijedou, klidně a pohodlně do Neutraublingu dojet, podívat, zavzpomínat.
Navíc, oni figurky očistí, kulisy i opraví. Pro ty z vás, kteří by měli např.námitku, proč se nezapůjčí do Aschaffenburgu, kde mají i muzeum o Graslitz, sděluji, že tento spolek byl v tomto městě v Německu založen pro jiné priority, v jejich stano-vách není slovíčko o pomoci kraslické farnosti, protože oni chtěli v Německu pro své bývalé spoluobčany vydávat občasník (Graslitzer Nachrichten), v případě nouze finančně pomoci s novým začátkem v SRN. Jediným partnerským městem je katolická farnost v Neutraubling,je to jedno ze 4 měst,které vznikly z malých vesnic-Geretsried, Neu Gablonz a Waldkreiburg. Do těchto míst byli vyhnanci-vysídlenci po válce přivezeni, a to často jen do lágrů, Německo bylo rozbombardováno, chleba bylo málo.A z těchto vesnic jejich pracovitostí vznikla velká města. Ani jedno z těchto 3 měst nemá partnery! Jen my.
 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 471460
Měsíc: 5142
Den: 226