Jdi na obsah Jdi na menu
 


FArní list 05 - březen 2019

FARNÍ list kraslické farnosti březen – 05

??? -------------------------------------------------------------   ???

      Výrok Abrahama Lincolna: „Je možné stále klamat některé nebo občas oklamat všechny, ne však stále klamat všechny.“ Tohle se týká nejen nás obyčejných lidí, ale hlavně politiků. Obdobně se mi líbí i tato slova: Lásku bez kříže nenajdeš. Kříž bez lásky neuneseš! Stojíme na prahu doby postní a snažíme se najít motivaci pro naši nápravu, polepšení, ze které bychom měli radost. Pokud si vezmeme k srdci obojí výroky (viz nahoře), pak nás jejich pochopení a splnění přiblíží k velikonoční oslavě! Přeji vám všem – i sobě: ať se nám to podaří s pomocí boží!        Váš pater              

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kdy jsme byli naposledy někým upřímně pozváni?

Jistě nás něco takového v kladném případě potěšilo. Proto si vás dovoluji jménem mladých rodičů maličké Evičky pozvat na sobotu 23. března 2019 v 14:00 na mši sv. do kraslického kostela, kdy bude do naší farní rodiny přijata křtem sv. jejich prvorozená ratolest. Věřím, že si uděláte čas a uděláte radost nejen rodičům a jejich početnému příbuzenstvu, ale též dobrému Pánu, Otci nás všech, společnému bratru v Božím Synu a příteli v Duchu svatém! Je to zvláštní pozorovat proměnu této mladé dvojice, která je nyní v trojici. Vzpomínám na Galileu a Pána Ježíše, kdy se mnozí pohoršovali: Co může vzejít velkého ze zapadákova galilejského? Stejně lze položit i podobnou otázku: Co může vzejít z kraslického zapadákova? Ejhle! Zázrak v podobě nemluvněte, které „první“ krůčky zažívá s matkou čekající na narození děvčátka na zdejší faře! Že by nemluvně nasávalo atmosféru promodlené fary? A jen se narodilo, už za pár hodin bylo nejen v náruči maminky, ale i nás na její první mši svaté! Další zázrak. Vše ale pokračuje: kdo viděl trochu vážného a zasmušilého otce-čekatele a spolu s ním i tázavé oči budoucí rodičky, se nestačil divit: potkáváme Jana  rozzářeného, usmívající se maminku Elišku! A pro mne, kněze, zůstane nezapomenutelným sdělení na otázku rodičů: Pater, můžeme s vámi hodit řeč ohledně křtin? Nabídl jsem, že je rád na tento den připravím. Tak jako před svatbou, kterou pak měli v Praze. Křtít budete v Praze, že? Jaká byla ale odpověď? Naší farností je ta zdejší, kraslická; byli bychom rádi, kdybyste naši holčičku pokřtil vy!  Tak to byl pro mne šok! Vím o sobě, že jsem člověk pohotový a ke všemu (kromě hříchu) schopný. Stál jsem jako opařený! Tu radost v mé duši byste těžko vytušili. Najednou mi došlo, že naše láska, se kterou jsme Elišku a Jana přijali, se v pravé chvíli „narodila“. Proto přijďte všichni, kdo jste oba viděli a zažili! Ať jejich i naše radost je úplná! Jsme jedna rodina božích dětí, která stojí u prvních krůčků mladé rodiny, které vyprošujeme ochranu, pomoc i přímluvu Svaté Rodiny Ježíše, Marie i Josefa! Vše se nám vrátí! Co přejeme této rodině, bude přáno i rodinám našim – hlavně těm mladým, které žijí často bez Boha, nebo s ním moc nepočítají! Jako kněz vím, o čem píši….…     pf

Kdo by chtěl zapomenout? My? To snad Ne!!!

V naší farnosti jsme za těch 26 let společné cesty mohli udělat radost nejen sobě, ale i jiným, hlavně rodákům, kteří se stále vrací do rodných míst. Jako další důkaz naší PAMĚTI poslouží vývěska napravo i nalevo původního kříže ze zbouraného kraslického kostela na přelomu předminulého století. Zůstal v předsíni jako památka na tento kostel. Vedle Ukřižovaného se v nejbližší době budou nacházet jména 554 padlých vojáků. Ta byla vytesána do kamene v původním Památníku na severu Kraslic. Ten rudá totalita zničila. Pamětní deska – jak víte – je na zdi farní zahrady mezi třemi světci: Davidem, Barborou a Hroznatou. Lepší místo ani nebylo možné najít!  Nyní bude snad vše uvedeno do řádného stavu. Od tohoto roku bude vždy na Dušičky vzpomenuto i těchto – a nejen těchto – ale obětí z 2. světové války na  obou stranách! Neumím si přestavit svou vlastní situaci, kdy bych byl naverbován jako voják do té či oné armády, abych bojoval za NĚKOHO! I dnes jsme jen malými, se kterými si mocní hrají jako s figurkami. Proto jsem vždy rád, setkávají-li se přeživší bojovníci z obou válčících stran!  RIP (Odpočiňte v pokoji)

P.S. Jména padlých mi okopírované dodal jak p. M.Gäbler, též i pí Edita (pro kroniku); tato do latinky přepsal můj bratr Pavel, přeložil je i do češtiny, to bude k dispozici v sešitě u Piety v kostele pod kůrem. V pátek  se zhotovení skříní pro jména padlých ujala firma Vopat. Po skončené akce posvětíme něco, co rudá totalita hodila do „koše“. Ale žije paměť národa! Tou jsme i my! Jako jeden z vás, se ptám: jaké památky mají naše města a obce? Nejsou jimi i naše kostely? Totalita je chtěla vytěsnit na okraj společnosti. Za totality se to nepodařilo! Dnes se zdá, že se bývalým mocipánům konečně daří svůj plán uvést do zdárného konce. Každé rozhodnutí, ať toho či onoho zastupitelstva, je lakmusovým papírkem, jak se obec či město staví k památkám – i k těm, které má „na hrbu“ ř.k.církev. V našem případě: postoj Města Rotava k opravě varhan ve zdejším kostele postoj Města Oloví k opravě stropu ve zdejším kostele. Bude překvapení?  

-----------------------------------------------------------------------------------

6. března začíná svato-postní doba POPELEČNÍ STŘEDOU. Záleží jen na nás, zda si na tento den uděláme čas jak v Rotavě, tak i v Kraslicích (16:00 a 17:15) a přijmeme označení popelem coby symbolu pokání. Těm, kterým to nevyjde, bude dána náhradní možnost v neděli 10.3. To je první počin. I letos si můžeme něco odepřít a hodnotu v Kč uložit do Postní pokladničky. Tu pak rozdělíme po zralé úvaze mezi potřebné. To nemá být urážkou pro ty, kterým bychom takto pomohli. Jde více o symboliku lásky. V postní době je příhodný čas pro křížové cesty. Ty budeme poctivě konat v Rotavě ve středu v 16:00, v Kraslicích v pátek v 17:00 a v ostatních kostelech vždy na začátku sobotní či nedělní mše sv. Kázání, slibuji, bude kratičké! Dále bychom mohli celou postní dobu prožít v určitém ztišení.

-----------------------------------------------------------------------------------  

KONTAKT: ŘKF Kraslice, Kpt. Jaroše 321/2 Kraslice; mobil: 724 204 702

www.farnostkraslice.estranky.cz email: fara.kraslice@seznam.cz

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 472687
Měsíc: 5484
Den: 311