Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dva poslední FL 10 a 11

Přijměte, prosím, omluvu, že s opožděním dostáváte oba poslední Farní listy. Kéž byste v nich nalezli ALESPOŇ NĚCO užitečného pro váš život. Přejeme oba - P. Bystrík - i já, každému z vás JEN DOBRO, TROCHU ŠTĚSTÍ a pevné ZDRAVÍ - a hlavně BOŽÍ POŽEHNÁNÍ!  

FARNÍ list  kraslické farnosti srpen 2022-10

Slovo úvodem: Celá léta jsem psal řádky do našich Farních listů. Témat bylo víc než dost. V poslední době jsem nevěděl, O ČEM psát; pusto a prázdno bylo v mé duši. AŽ jsem zažil letošní bublavskou pouť k PM Nanebevzaté. Vše začalo děsně: přišli všeho všudy 3 lidé! A tak jsem čekal půl hodiny. Na 11:00 hodinu dorazilo přece jen tolik lidí, abychom mohli začít! Letos chyběli rodáci; ti se stále bojí viru, který v Německu začíná řádit. Ale my přece chceme společně posílit naši víru!

A tak jsem se rozhodl zaslat vám touto cestou myšlenku, která jistě nenechá spát ani vás. Začali jsme Tajemstvím růžence útěchy. Zdrávas Maria .. Ježíš, který vládne jako král, svatá Maria Matko Boží .. Na toto navázaly Otázky: Jak vypadá Království Ježíše Krista? Má hranice? Konkrétní státy? Odpověď: Je to duchovní království; království duší; může být skryté. Existují lidští vládcové, kteří takovému Kristovu království sloužili? Sv. Václav Čechy; Jindřich Bavorsko; Karel Francie; Gnud IV. Dánsko; Olaf II, Norsko; Sven Švédsko; Vladimír Ukrajina, (v Kyjevě je mu zasvěcena katolická katedrála); Štěpán Maďarsko atd. A jak vypadá naše současnost či nedávná minulost? Inu, řekl bych: Bída s nouzí! Nebo máte jiný názor? Co říkáte na „vládce“ jako Stalin, Hitler, Bin Ladin, Miloševič, Sadam Husein, PUTIN? Vše jsme zakončili modlitbou k patronům Evropy v čele s Marií a Josefem. Chcete-li, pak se ji společně i soukromě modleme. Svatí ochránci Evropy, Benedikte, Cyrile a Metoději, Brigito, Kateřino Sienská a Terezie Benedikto od Kříže, obracíme se k vám s velkou důvěrou v naléhavé prosbě za evropské národy. Voláme, prosíme, neboť u Boha mnoho zmůžete. Vaše požehnaná činnost, opřená o Písmo svaté, sílu svátostného spojení s Kristem a jednotu s římskou církví přinesla evropským národům víru v pravého Boha, správný pohled na život a s tím mnoho dobrého.

Vyprošujte u Boha všem národům bratské soužití a mír Ježíše Krista. Vy, učitelé ctností, horlitelé pro čest Boží, příkladné lásky k Bibli, vyprošujte nám milost, aby-chom nedávali ničemu přednost před láskou ke Kristu a ve vzájemné bratrské lásce byli svědky Kristovými. Amen, aleluja – Ať se stane ke slávě Boží!

_______________________________________________________________________

   Modlitba ke sv. Antonínovi: Moře klesne, pouta spadnou; Antonín ti najde zas, co jsi ztratil celý den a celý čas. Předává nám Anička Marešová ze své paměti.

   Dobro a zlo pod „vládou bumerangu“: Kdo by nechtěl dělat dobré skutky? Ale problémem pro někoho může být odměna, uznání, poděkování, která ne a ne přijít! Pro takového dobrodince mám recept: Klidně konej dobré skutky dál; buď trpělivý. Jako bumerang se ti dobrý skutek tentokrát PRO TEBE vrátí, až to budeš nejvíc potřebovat. A jak je to v případě, že udělám něco zlého, špatného? Radím ti: Lituj, pros Boha za odpuštění!  Co nejdříve! JINAK se i v tomto případě objeví „zákon bumerangu“. Jak tohle ve skutečnosti vypadá? Jako bumerang se ti tvůj zlý skutek vrátí, až to budeš nejméně očekávat. Tohle mám fakt vyzkoušené! Na vlastní kůži: Bůh trestá věřícího hned; je to důkaz, že nás má rád! Váš pater Peter   

Pořad AKCÍ v naší farnosti:

Až budete číst tyto řádky, pak již budou mít první kroky svátostného manželství Markéta a Alexandr za sebou (vnuk Ilse Plomitzerové (doprovázela na harmoniku Heimatschor z Kraslic). Markétu jsem nedávno pokřtil po přípravě ve Stříbrné i s dcerou Rozálií. Své ANO si řekli v kostele sv. Jiljí v Kostelní. Patron kostela patří mezi 14 Pomocníků v nouzi. Stal se patronem lovců, pastýřů, lesníků a kojících matek; také žebráků a nemocných leprou. Zajímavé jsou zprávy o jeho životě. Pocházel z řeckých Athén, z bohaté rodiny. Po křtu se přes Řím dostal do Francie, v hlubokých lesích Provence našel klid pro poustevničení. Při lovu se 2x mezi lovci a laní objevila stěna z mlhy, která laň ochránila. Třetího lovu se zúčastnil i král. Před jeho zraky se jeden z lovců pokusil zvíře zasáhnout v křoví. Ale zasáhl Jiljího, který svým tělem zachránil laň, která mu v lese dávala mléko. Král nabídl mnichovi peníze; ten však žádal pomoc při stavbě kláštera St. Gilles. Opat Jiljí se stal dobrotivým „šéfem“. Zemřel 1.9.720. Pro novomanžele se dnem 20. 8. stal sv. Jiljí i jejich pomocníkem.

__________________________________________________________________

26. 8. bude od 19:00 v rotavském kostele koncert, na kterém vystoupí cimbalista s B. Basikovou a jako hosté Vivat musica s dětským sborem. 27. 8. ve 14:00 budeme u sv. Bartoloměje na Přebuzi. Předem, ve čtvrtek 25. 8., bude úklid tohoto kostela. Při této příležitosti bych rád jistě i jménem P. Bystríka poděkoval nejen těmto „pomocníkům v nouzi“! A to i zpětně za úklidy před poutí v Kraslicích, Rotavě, Sněžné, Liboci! Vězte, že tyto dobré skutky se vám, kteří jste svůj čas věnovali Bohu i v letech minulých, vrátí, až to budete nejvíce potřebovat. Náš dobrý Pán je velkým kavalírem! Protože dne 4. 9. v 11:00 se bude konat poutní mše sv. v Kostelní, bude mše sv. s nedělní platností v Jindřichovicích již 3. 9. v 18:00. Moc vás prosíme o pochopení! Důvodem určitých změn v čase bohoslužeb je prostý fakt: aby pro nemoc některého z nás to zvládl, pouze jeden tj.: Kraslicko i Chodov! Změny se dozvíte v dalším FL 11/22.

___________________________________________________________

 Poděkování patří Městu Kraslice za zaslaný příspěvek 50tis.Kč na opravu a nátěr šindelové střechy kostela sv. Jakuba. Opravy díky Bohu pokračují.      

_________________________________________________________________________________________________________________

Pozdrav našeho patera juniora: Moji drazí, dovolte, abych vám co nejsrdečněji předal pozdrav od Marušky z Hostýna. O slavnosti Nanebevzetí P.Marie jsem se v hostýnské bazilice účastnil mše sv., ve které jsem prosil za naši farnost, za města a obce do ní spadající a za všechny v tomto našem kraji žijící. Dovoluji si tedy, tlumočit hluboký vzkaz, kterým byla provázena celá moje poutní cesta. Prosil jsem v modlitbě za mnoho věcí a především za nás všecky, setkání to bylo vskutku krásné a pozdrav pro nás, tak jak jej vnímám, si dovoluji vyjádřit slovy  Moje milované děti, nebojte se, nezoufejte, Boží milosrdenství je nezměrné a Bůh se o vás stará., a drze si troufám dodat: Matko-Kristova a Matko-naše, oroduj za nás!

________________________________________________________________

KONTAKT: ŘKF Kraslice, Kpt. Jaroše 321/2 – 358 01 Kraslice; na P. Bystríka Ferance: 720 512 641; mobil na Mons. Petera Fořta: 724 204 702.

feranec@bip.cz a peter.fort@bip.cz – ŘKF: farnost.kraslice@bip.cz www.farnostkraslice.estranky.cz  

 

FARNÍ list  kraslické farnosti září 2022-11

Na svátek Povýšení svatého kříže 14.09.2022 se konala zvláštní pobožnost před Nejsvětější Svátostí: modlitba za Ukrajinu. Diecéze v Evropě se na hodinu spojily k této nutné pomoci našimi zbraněmi – modlitbou! Jak v Rotavě, tak v Kraslicích se nás pár sešlo. Díky za účast. Zde vám nabízím ústřední prosbu, kterou použijte i vy doma – i vícekrát.  Opět - díky!              Modlitba za Ukrajinu

Naše vzájemná jednota má být kvasem jednoty světa, pokoje a míru mezi všemi lidmi. Dříve než se spojíme v modlitbě za Ukrajinu, skloňme se v duchu před Nej. Svátostí. Hospodine, Bože náš Otče, Synu Boží a Duchu svatý: Prosíme tě za celý svět, dnes zvláště za těžce zkoušenou Ukrajinu. Ty jsi nám lidem svěřil překrásný svět. Při pohledu na to, co se děje kolem nás, zmocňuje se nás úzkost a hrůza! Čeho jsme my, lidé, schopni činit druhým lidem a jak jsme schopni se chovat ke všemu tvému stvoření. Dnes, pod tíhou každodenních zpráv, si neumíme ani představit svět bez násilí, bez pronásledování, bez válek. Neumíme jakoby jednat jinak než bezohledně a sobecky. Prosíme: pomoz ty sám. Probouzej naše srdce a otvírej naše oči. Veď naše kroky i úmysly na cestu míru a pokoje i smíření. Těm, kdo stojí v čele vlád a národů, dnes konkrétně: Ukrajiny, která se brání; a Ruska, která okupuje cizí zemi: Dávej moudrost a odpovědnost, dopřej zdaru úsilí o ukončení války, o mír a spravedlnost.

Své církvi, ať má v názvu katolická, pravoslavná, neber své slovo a vyzbroj církev svým Duchem svatým, aby ti vždycky vydávala dobré svědectví a ukazovala cestu života a ne smrti. Zastaň se pronásledovaných a těch, kteří díky nesmyslné válce přišli o vše: o dům, rodinu, mnohdy i životy blízkých. Dej uzdravení zraněným, útěchu umírajícím; padlým vojákům za svou vlast a zemřelým civilistům – nevinně zavražděným – buď milosrdný a otevři jim domov věčný. Celé stvoření ochraňuj před ničivou mocí člověka. Buď nám přítomen skrze našeho Pána a bratra Ježíše Krista. Amen.

 

Přímluvy: Jsme zasaženi tragickými událostmi kolem ukrajinské války. Modleme se proto naléhavě k dobrému Bohu za ukončení hrůz a nastolení tolik žádaného míru: Prosme za ukrajinský národ, za jeho svobodu a rozvoj po ukončené válce; Pane, smiluj se! Prosme za přímluvu svatého Vladimíra za obrácení těch, kdo pošlapávají ukrajinskou lidskou svobodu a pohrdají pravdou a láskou; Pane, smiluj se! Prosme za oběti této války a za obrácení těch, kdo dnes šíří násilí a nenávist; Pane, smiluj se! Prosme za ty, kdo čelí násilí, totalitě, lži a nenávisti, kéž najdou sílu se bránit; Pane, smiluj se! Prosme i za ty, kdo jsou nuceni jednat proti svému svědomí – jedná se o ruské vojáky; Pane, smiluj se! Na přímluvu svatého Vladimíra, kterému je zasvěcena kyjevská katedrála: prosme Boha, aby  pomáhal naplňovat dar svobody po ukončení války poctivou a tvůrčí prací. Pane, smiluj se! AMEN.

Olovská pouť: 1.10. na faře v 11:00 + 2.10. Grotte ve 14:30. Čeká nás překvapení!

POZOR: Svátek sv. Václava 28.9. oslavíme v kraslickém kostele v 09:30.

Nový časový rozpis bohoslužeb v naší kraslické farnosti týdně:

PONDĚLÍ: Kraslice mše a setkání seniorů jako dříve: v 8:00; Úterý a středa volné dny; ČTVRTEK: Rotava mše sv.v 16:00 – nově a 18:30 Kraslice modl.spolčo jako dříve; PÁTEK: Kraslice mše sv. v 18:00 jako dříve - jen nově o hodinu později; SO-

BOTA: Bublava mše sv. v 08:00 + Stříbrná mše sv. v 09:15 jako dříve; Sněžná: mše sv. duben listopad (2.sobota v měsíci) jako dříve; nově Jindřichovice v 18:00 !!

NEDĚLE: Rotava v 08:00 + Kraslice v 09:30 + Oloví fara v 14:30 – jako dříve!

Pravidelná služba kanceláře na kraslické faře:

Pondělí: Kraslice 9:30– 11:30; úterý: Kraslice 09:00 – 11:30; středa: Kraslice 9:30 – 11:30; čtvrtek: 9:00 – 11:30 a 13:30 – 15:30; pátek: Kraslice: 15:00 – 17:00. Při naší mimořádné nepřítomnosti volejte na dole udaná mobilní čísla. adm.P. Feranec, výp.duchovní P.Fořt.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poděkování patří všem, kteří se vydali na diecézní pouť do Teplé k hrobu našeho patrona plzeňské diecéze: k Blahoslavenému Hroznatovi. Spolu Bohu děkujme za vláhu, která vrací život do naší přírody. Nebojme se pozvat mezi nás ty, kteří se díky Covidu uzavřeli v modlitbách doma; kéž by se vrátili do našich společných chrámů. Tím myslím kostely; ne moderní chrámy jménem Penny, Billa atd. Jistě: Bůh si počká, až ho zavoláme o pomoc; je snad moudré navázat se Všemohoucím kontakt dříve, než osud zasáhne; být s Ním v pravidelném, dobrém vztahu. K tomu mně osobně povzbudil dobrý Pán tímto způsobem: již dlouho mne zajímal druh růžence k Sedmibolestné Panně Marii (je to Patronka Slovenska). 7 mečů v Srdci PM. První: stařeček Simeon prorokuje PM, která drží v náručí Ježíška: Tvou vlastní duší pronikne meč! Jistě nezvyklá předpověď. Druhý: Útěk Sv.Rodiny do Egypta! Král Herodes se ulekl, že se narodil nový král! Zrovna on, který dal zabíjet syny vlastní i chlapce v Betlémě; jak bolestný byl útěk za hranice! Třetí: Dvanáctiletý JK se na pouti v Jeruzalémě rodičům ztratil. S bolestí Matka hledala svého syna. Zajímavé: když ho nemohli nalézt, šli se pomodlit do chrámu – a hle: tam ho našli sedícího mezi zákoníky a mluvil s nimi! Není to návod i pro nás? Hledat řešení a radu u Boha v jeho chrámě? Čtvrtý: Ježíš na své křížové cestě potkává Matku! On obklopen vojáky, ona v davu přihlížejících. Zbývá jen kontakt očí! I okem mohu přece povzbudit! Pátý: Matka stojí pod křížem, na kterém umírá její syn! Bezmoc, bolest, Bože – PROČ? Bože – ZA CO! Takhle odplácí svět za dobro! Takový trůn – KŘÍŽ, jsme my, lidé, dali Božímu Synu. Šestý: Mrtvé tělo JK sňali z kříže a dali PM do klína! Známý obraz a sousoší zvané Pieta. Bolestná Matka: patronka nejen Slovenska, ale i Sudet (jak se tomuto kraji říkalo)! Sedmý: Uložení do hrobu. Pláč a loučení, to známe! Ale toto není poslední slovo JK: jako vítěz vstává z hrobu!  

Když si myslíte, že už vše kolem tohoto druhu růžence znáte, dozvíte se: Zdrávasů není 10, ale 7! Jako sedm tajemství. Tohle mi řádně „vysvětlila“ paní Vikta F.          

________________________________________________________________

KONTAKT: na P. Bystríka Ferance: 720 512 641; mobil na Mons. Petera Fořta: 724 204 702.   feranec@bip.cz a peter.fort@bip.cz – ŘKF: farnost.kraslice@bip.cz

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 2
Celkem: 473575
Měsíc: 5850
Den: 203