Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dušičkový FL - 2022 - 12

FARNÍ list  kraslické farnosti září 2022-12

DUŠIČKOVÝ POŘAD:

Jelikož letos připadá 2. listopad na středu a protože v sobotu dne 5. 11. se koná setkání Spolku Čechů a Němců “ tzv. Herbstfest“ v kulturáku Kraslice od 14:00, musíme přizpůsobit naše setkání na hřbitovech takto:

Pátek 4.11.: Krásná Lípa v 15:00 + Přebuz 16:00.

Sobota 5.11.: Stříbrná 9:30 po mši + Jindřichovice 11:30 po mši

+ Oloví 14:00 + Mezihorská kaple 17:00.

Neděle 6.11.: Rotava 16:00 + Kraslice 17:00.

V pátek 4.11. dopoledne za vás navštívím hřbitovy: Kostelní 9:00 + Liboc 10:00 + Bublava 11:00. V sobotu 12.11. Sněžná 17:00 - Dušičková mše svatá!

Prosím o pochopení, není to mou vinou. A děkuji též, budete-li moci být u toho! (Malá poznámka: dokud budu živ, rád budu jezdit každých 14 dní střídavě jak do Bublavy, tak do Stříbrné. Proto prosím, využijte tuto nabídku – váš Mons. Peter F.)

__________________________________________________________________

Opakování je MATKOU moudrosti; proto pouze připomínáme nový časový rozpis bohoslužeb v naší kraslické farnosti týdně:

Pondělí: Kraslice mše a setkání seniorů jako dříve: v 8:00; Úterý a středa volné dny; Čtvrtek: Rotava mše sv. nově16:00 + 18:30 Kraslice modl.spolčo jako dříve; Pátek: Kraslice mše sv. v 18:00 – o hodinu později; Sobota: Bublava mše sv. v 08:30 liché soboty + Stříbrná mše sv. v 08:30 sudé soboty; Sněžná: mše sv. duben listopad (2.sobota v měsíci) jako dříve; nově Jindřichovice v 10:00; Sněžná: mše sv. duben-listopad (2.sobota v měsíci) jako dříve; Neděle: Rotava v 08:00 + Kraslice v 09:30 + Oloví kaple na faře ve 14:30 – jako dříve!

Pravidelná služba kanceláře na kraslické faře:

Pondělí: Kraslice 9:30– 11:30; úterý: Kraslice 09:00 – 11:30; středa: Kraslice 9:30 – 11:30; čtvrtek: 9:00 – 11:30 a 13:30 – 15:30; pátek: Kraslice: 15:00 – 17:00. Při naší mimořádné nepřítomnosti volejte na dole udaná mobilní čísla. adm. B.Feranec; výp.duchovní P.Fořt.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Několik slov pro zamyšlení! Dušičkový čas bývá často zahalen do podzimní mlhy, někdy i deště. Jak je déšť důležitý, životodárný, to nám letos došlo, když spodních vod ubývalo a mraků na obloze taktéž. Vymodlili jsme si pak spolu i vláhu. Slzy smutku z rozloučení i naděje z možného setkání u Pána nám mohou slzy smutku změnit v slzy radosti ze společných zážitků. Paměť je velkým DAREM. Proto rádi zavzpomínejme na život s našimi blízkými. O Dušičkách vzpomínáme na + rodiče, sourozence, příbuzné, spolužáky i přátele či sousedy. Každý příběh s nimi by stál za malý film.  Je z toho seriál, o který nás NIKDO nesmí okrást! Je mi trochu líto, že naši evangeličtí bratři a sestry nemají svátky svatých. Celá obrovská armáda božích přátel nám z nebeského domova fandí, za nás se přimlouvají a tak nám i moc pomáhají! A v nouzi poznáš přítele! Nemusí být oficiálně svatořečeni! A to je ona MLHA, která se pro křesťana rozpouští, když prosíme o přímluvu některého světce či někoho, kdo zemřel v pověsti svatosti. Onehdy jsme při společném modlitebním setkání vzpomněli paní Malinové, Žoltákové (Kr), paní Majďákové a Jindřicha Hájka (Ji), žijící paní Takáčiové či + Žofie (Ro) a tak dále… Toto existující pouto s našimi zesnulými, kteří ZDE oči zavřeli a pak je mohli znovu v blízkosti Boží “otevřít“, aby se netěšili pouze ze své záchrany před věčnou smrtí a zavržením, ale kteří boží krásu přejí i nám, kteří se musíme se životem ještě poprat, to je projev LÁSKY! Možná je na místě: dát slib, že až i my odtud poputujeme, budeme z druhého břehu též pomáhat, jak jsme to dělali zde na zemi. Proto se o Dušičkách setkáváme na hřbitovech, abychom našim zemřelým “pomohli z očistce“ do domova věčného. To je dobrá investice: Modlitba (Odpočinutí věčné, dej jim ó Pane, a světlo věčné ať jim svítí – ať odpočívají ve svatém pokoji. Amen – ať se to stane!) Květina (symbol poděkování za projevenou lásku). Zapálená svíce (ať dojdou ve Světle Kristově k CÍLI, který má být ODMĚNOU za dobře prožitý život; pokud by se něco objevilo jako problém, PRO MILOSRDENSTVÍ BOŽÍ, Pane smiluj se. 

_______________________________________________________________________________________

1.listopadu slavíme Slavnost všech svatých. Je to den vítězství obrovské armády božích bojovníků! Ti všichni jsou už v cíli – u Pána! Modleme se: Všemohoucí, věčný Bože, tvoji svatí jsou pro nás příkladem a pomáhají nám na cestě k tobě; při dnešní slavnosti si je všechny připomínáme a ve společenství s nimi tě prosíme: vyslyš nás a pro jejich zásluhy nám dávej všechno, co potřebujeme k jejich následování. Prosíme o to moc…. Amen.

2.listopadu slavíme Vzpomínku na všechny věrné zemřelé. Toto je naopak den, kdy pamatujeme na všechny věrné i nevěrné děti boží, kteří nejsou zatím „mezi vítězi“, kteří čekají na naši pomoc! A tu jim přece vyprosíme! NEBO NE? Bůh chraň! I zde platí zákon bumerangu: Dobro se ti vrátí, když to NEJVÍCE potřebuješ – a Zlo se ti vrátí, když to NEJMÉNĚ čekáš! Tohle je z mé hlavy, to je můj dar všem lidem dobré vůle! Tak pokud vám tohle může pomoci, budu jen rád!  Za tím slůvkem „vůle“ existuje cosi až neuvěřitelného: Partnerská farnost Stříbra zažila zájezd s partnery z Německa. Přijeli 2 autobusy do kostela ve Stříbře. Tamním farářem byl tehdy P. Jiří Hájek, který mi po 2 měsících v kněžském semináři předal v mém 1.ročníku na teologické fakultě funkci „prefekta polyfonie“. Proto si vážím jeho svědectví ne ze světa hudby, ale ze světa „huby“. Tehdy z autobusu vystoupila mladá žena a šla za paterem Jiřím s prosbou: Mohu se jako Němka za všechny pomodlit modlitbu Páně? Jistě! Tak ona začala: Otče naš, jenž si na nebesích, posvěť se jmeno tve. Buď vůl tvůj..“ Ozval se smích! Proč ne? Vůle a vůl, to zní podobně. Proto ať zazní modlitba za naše věrné i nevěrné zemřelé: Modleme se: Všemohoucí, věčný Bože, vyslyš naše prosby za naše zemřelé bratry a sestry a posilni naši naději, že jako tvůj Syn vstal z mrtvých, vstaneme k novému životu i my a že se u tebe znovu shledáme. Skrze Krista, našeho Pána. Amen.

Kéž se z hrobů neztrácí květiny, nádoby; kéž se tam vrátí modlitba a dík!       

________________________________________________________________

KONTAKT: na P. Bystríka Ferance: 720 512 641; mobil na Mons. Petera Fořta: 724 204 702.   feranec@bip.cz a peter.fort@bip.cz – ŘKF: farnost.kraslice@bip.cz

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 4
Celkem: 474460
Měsíc: 5602
Den: 261