Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhý zářijový FL 16

FARNÍ list kraslické farnosti září – 16

Mimořádné  AKCE v naší farnosti:

Od 25.09. do 27.09. jsem v karlovarské nemocnici (operace). Jistě jste si všimli, že stále chraptím. Odpadají mše sv. ve středu i v pátek, jakož i v sobotu 28.09. (Bublava, Stříbrná, Přebuz. Je mi to líto). Ale 28.09.so – 11:00 - POUTNÍ mše sv. v OLOVÍ kapli na faře bude (zastoupí mne P. Petr ze Sokolova); stejně tak i 29.09.ne – nedělní pořad jako obvykle; v 14:30 POUTNÍ mše sv. na Grotte bude! Smím-li vás poprosit, modlete se za zdraví manžela Aničky Žáčkové – Marcela a svěřte jeho stav Bl. Hroznatovi. Vzpomeňte i na mne – díky váš pater.

19.10.so – 15:00 Jindřichovice Hubertská mše za účasti nového GV p. Holíka

20.10.ne – všechny mše sv. odslouží nový GV – přijďte se s ním přivítat!

Pro mne je to vstřícné gesto; od 15.10. do 25.10. budu čerpat dovolenou. Zástup pro případ zaopatřování či pohřbu: P. Petr Bauchner – mobil 608656556.   

                                     

25 let plzeňské diecéze – společná pouť v TEPLÉ.

relikviar-ap.bartolomeje.jpgKrátký pohled zpět: nejelo nás mnoho, zato tahle pouť stála za to! Počasí nám Pán Bůh daroval krásné. I pohodu mezi všemi, kteří přijeli; dokonce z farnosti Třebíč, kde náš nový GV Jakub do 31.8. působil, dorazily dva autobusy! Naše farnost byla oceněna OB Tomášem, který mi do rukou vrátil relikviář s ostatky sv. Bartoloměje s poděkováním. V květnu 2018 začala štafeta přímluv, které byly doprovázeny naším relikviářem.  Vše začalo farností Aš a skončilo letos farností Žlutice 14.9. Když jsem přede všemi v tepelském chrámě dodal, že ostatky putovaly v kufříku, přál jsem novému GV, aby si nás obyčejné kněze ukládal do srdce (kufru své duše) s láskou a aby mu žádný z kněží „nevypadl“. Tu se ke mně rozběhl a objal. Jistě to bylo gesto pro jeho bývalé farníky, že námi byl přijat! Ale nutno dodat, já nevěděl, že za ním tolik věrných přijelo! OB František zde podepisoval svou knihu; dostal zvláštní dar: 3m dlouhá varhanní píšťala C nese jeho jméno v katedrále v Plzni. Že bydlí nedaleko od nás, na faře v Karlových Varech-Rybářích, asi víte. Jistě se objeví brzy mezi námi; rádi ho přivítáme; na svých 80let vůbec nevypadá! Mistr Bock věnoval parádní Intrády pro dechy s varhanami Bl. Hroznatovi a Teplé! To byla paráda, slyšet to, byl zážitek. Ani OB Tomáš nezůstal letos pozadu: posílá nám pro letošní misijní říjnový měsíc „domácí úkol“. Tak by bylo záhodno, aby jej každý splnil. Můžete si i vybrat či zvolit vlastní. Zde jsou možnosti: 1. Nebudu se vyhýbat obtížnému člověku a budu hledat, jak mu požehnat; 2. Věnuji extra hodinu svého času někomu potřebnému; 3. Daruji někomu knihu, která mi pomohla v mém životě a dala směr; 4. Zkusím někomu říci, proč věřím, proč je pro mne víra důležitá; 5. Oslovím souseda, se kterým jsem ještě nikdy nemluvil; 6. Najdu způsob požehnat neobvyklým způsobem někomu z mých blízkých; 7. Navštívím člověka, kterému už návštěvu dlouho dlužím, nebo ho potěším; 8. Vlastní úmysl (sami sebe nejlépe známe). Přeji odvahu si vybrat – nezapomeňte!

Sčítání věřících

Ve dnech 4.10.a 5.10. proběhne v celé ČR sčítání věřících při bohoslužbách. Nebojte se, po mši sv. dostane každý (od miminka po stařenku) lístek, kde natrhne rok narození (nalevo např. 40 a napravo 5 = při věku 45 let). Pak natrhne dole nalevo muž či žena a napravo dole výdělečný či nevýdělečný. Celé toto poslouží ke statistice našim biskupům; jak vidět je vše anonymní.     

kostelni-2019-1.jpgko-1.jpg

Naše opravy

Faktura ve výši 142.200Kč za nátěr šindelové střechy kostela sv. Jiljí v Kostelní bude jistě upravena a to směrem dolů na 130.480Kč. Plocha po přeměření činí 364m2. Doufáme, že rodáci přijíždějící každoročně na pouť do Kostelní, nám přispějí úhradou částky kolem 50.000Kč (2tis. €).    

Ve středu začne pan Šebesta připravovat základy pro zahradní domeček u schodiště ve Stříbrné.  Na opravu krovu kostela sv. Josefa v Krásné Lípě zašle Obec Šindelová přece jen dotaci ve výši 10.000Kč; ing.Hrůza (ředitel Rotasu) zaslal 8.000Kč. Díky za tuto pomoc. Na naši farnost zbývá 61.791,-Kč, částku uhradíme díky pomoci z Německa, konkrétně přispěním pana Erlbecka. Díky Bohu i za boží ochranu pro dělníky, kteří na záchraně kostela pracují. Hliníkový výsuvný žebřík nám zapůjčí Míra Švec z Kostelní. Se zajištěním v nejvyšším místě u oken nám, věřím, pomůže Jarda Kursa z Tisové. Tohle by se dalo stihnout přes zimu, aby se nám na jaře opět ptáčkové nenastěhovali do kostela Božího Těla.  pf

prostor-pro-domecek-0.jpgMísto pro " Zahradní domeček" 

Dlažba pod domeček - použita bude z uloženého přebytku,

který je uložený na farní zahradě ve Stříbrné.

Díky panu Kiselovi ze Stříbrné a jeho bagru

je místo připravené! 

A ve středu, v den mého nástupu do nemocnice, 

začne František Šebesta s prací! Ať nám Pán toto dílo požehná!

____________________________________________________________

pokladani-fosen-a-1.jpgCo vidíte? Něco, co jsme si po léta přáli a nakonec i vymodlili!        

Pokládání fošen na opravenou konstrukci nejen pozednic (totálně shnilých),

ale i námětek, kde proběhlo protézování (odstraněna poškozená část);     

Sami dělníci, opravující mimo jiné i levou část krovu, řekli: JE TO ZÁZRAK,  

ŽE TO NESPADLO! Až když se odkryla provizorní alukrytová krytina, ukázala

se  celá HRŮZA! Není náhodou, že nám na opravu krytiny finančně pomohl  

pan ředitel HRŮZA (Strojínky ROTAS), který v tomto kraji vyrostl!           

Náhody prostě NEEXISTUJÍ!                                       

Mimořádný říjnový misijní rok.

Už jsme si jaksi zvykli, že se stále děje něco mimořádného. Od navýšení důchodu (což se anuluje stálým zdražováním všeho), po mimořádnou návštěvu lékaře, až po stěhování OB Františka do Varů a mou do tamní nemocnice. Pokud si všímáme aktivit našeho papeže Františka, pak on je vlastně také „zamilovaný“ do misií. Protože my tady „na kraslicku“ misijním územím jsme, pak by se tu cítil “jako doma“. To je důvodem, abychom výzvu nejen k modlitbám, osobním obětem i různým předsevzetím (viz domácí úkol OB Tomáše vpředu), vzali vážně. Touto formou též sděluji, že během roku se při poutních mších modlíme za zemřelé jak rodáků, tak i naše zesnulé!  pf

5. října nás bude v Liticích při setkání členů Ekonomické rady farností ERF zastupovat J.Volfová. Doufám, že se dozví mnoho užitečného, protože já budu v 14:00 světit obnovený kříž v Heřmanově. Zdejší fandové si řekli: když tu nemáme ani kapli, tak ať je tu alespoň křížek. Vždyť pomoc Boží je vždy nejen užitečná, ale i nutná. Ten křížek pro tamní obyvatele může být i důvodem k zamyšlení: 1. s pomocí boží jdeme nato (je to kladné znamení + plus); 2. pozemský život mnohým skončil; Bože, ukaž, že jsi milosrdný a dej jim věčný život, vždyť ani my tu nebudeme navěky; bude to investice dobrá a užitečná, oni nám to přímluvou u Boha vrátí.  pf 

 

KONTAKT: ŘKF Kraslice, Kpt. Jaroše 321/2 Kraslice; mobil: 724 204 702

www.farnostkraslice.estranky.cz email: fara.kraslice@seznam.c

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 4
Celkem: 473270
Měsíc: 5892
Den: 397