Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhý srpnový Farní list 09

Celý text viz v příloze; zde aktuální POZVÁNKA na bohoslužby o našich poutích. Vše dobré od našeho Pána! mpf

Milí boží přátelé, kteří ještě stále máte zájem o dění v naší farnosti. Jistě víte, že od 1. července mezi námi začíná působit Pater Bystrík Feranec, který k nám přišel z farnosti klatovské. Zatím bydlí na faře v Sokolově (nařízení OB Tomáše). Vše se ukáže v praxi, protože je zároveň administrátorem (správcem) farnosti Chodov.

V posledním FL 09, který je od 12.08.2021 k dispozici na webových stránkách naší farnosti, má i on své Okénko, kde i tímto slovem s námi bude přítomen.

Nyní ale z jiného soudku: stojí před námi možnost a šance být spolu hned o několika poutích. První je tuto neděli Slavnost Nanebevzetí Panny Marie 15.8. na Bublavě, kde začátek je v 10:30 mariánským zastavením spojené připomínkou sv. Josefa, jehož rok do 8.12.21 prožíváme. Od 11:00 pak budeme spolu slavit mši svatou.

V sobotu nato, tzn. 21.08. slavíme poutní mši sv. ve 14:00 v Přebuzi ke cti sv. Bartoloměje, apoštola. Poté cca v 15:00 bude navazovat koncert – opět překvapení pro některé z nás. Do třetice za týden, tzn. 28.08. bude slavena poutní mše sv. v Lomnici ve 14:00 ke cti sv. Jiljí, opata.

Ke cti stejného světce sv. Jiljí bude slavena poutní mše sv. 5. září v Kostelní v 11:00. Zde to bude po delší době první bohoslužba vůbec.

Věřím, že se na některé z výše uvedených poutních mších svatých uvidíme. Máme zač Bohu děkovat i prosit. Pokud vám to jen trochu vyjde, JSTE Z CELÉHO SRDCE ZVÁNI! Vaši: pater Peter i pater Bystrík. Ať vám dobrý Bůh žehná a chrání! Amen  

 FARNÍ list kraslické farnosti srpen - 09

Akce v naší farnosti: 14.08. so: Poutní mše sv. v BUBLAVĚ (v 10:30 mariánské zamyšlení s rytmickými písněmi, poté v 11:00 slavnostní mše sv.) Tentýž den je mše sv. na Sněžné v 17:00. 21.08. so: Poutní mše sv. v PŘEBUZI ve 14:00, poté koncert. 28.08. so: Poutní mše sv. v Lomnici ve 14:00. JSTE VÍTÁNI! Jinak všude pravidelný pořad bohoslužeb.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Má poutní cesta na Montserrat.

Byla strašná! Představte si, že máte vše v paměti: polní vyježděná cesta, u silného smrku se musíte dát doleva, na dalším rozcestí doprava atd. Jenže jedete krajinou, kde žádné smrky nejsou! Napadl je kůrovec, uschly a musely být poraženy! K tomu cesta s hlubokými vyježděnými kolejemi od strojů; navíc v noci na neděli 8.8. lilo jako z konve a výmoly byly plné vody a samé bláto! Prostě zdevastovaná krajina. Obraz mnohých duší. Duše s hlubokými rýhami tvrdého osudu po Covidu, po tornádu, povodni či rozvodu, ztrátě partnera, dítěte, přítele. Svět, který se kolem nás tak rychle změnil. Jak najít správnou cestu, zvláště, když nikde nenajdete ukazatele. Rozhodující je v takovém okamžiku směr, kterým se vydat k cíli! I my jsme věděli, že na poutní místo mohou vést oklikou i jiné cesty a jeli tušeným směrem. Jaká radost, že jsme včas dojeli na první mši sv. Co z toho si mohu vzít pro svůj život? Může se stát, že jsem chodíval pravidelně v neděli do kostela; pak se mnohé kolem nás změnilo; ale i oklikou se do kostela zas mohu vrátit a dostat. A tohle bych mnohým pokřtěným ze srdce přál! Jaké myšlenky mne v poutním kostele napadaly? Vděk za každého z vás, že jste; i za své uzdravení. Za vaše modlitby, pomoc. Prosby své i vaše jsem předložil zdejší Madoně. Zdejší mladý pater Bohumil na hlavní oltář postavil 7 svícnů se svícemi, které nám připomínaly původ Panny Marie: byla dcerou z Judova rodu, kde všichni používali sedmiramenný svícen. Lítost nad hříšností vlastní i svých bližních a zvláště těch, kteří víru v Boha zaměnili za víru v politiky. I za ty jsem prosil, aby přestali lhát, zanechali mstivosti, byli nám všem vzorem i svým charakterem, netoužili po „zajištění“ po stránce finanční; aby si uvědomili, že při příštích volbách je už nemusí chránit jejich postavení a že mohou očekávat nepříjemné odhalení všech skutků – když ne tady – tak na věčnosti určitě. Aby na straně druhé směli za dobro, které vykonali pro druhé, pro budoucnost našich dětí, očekávat  odměnu od spravedlivého Boha. Ať v jeho existenci věří, či nikoliv. Ještě maličkost: Naše cesta z Nové Bystřice do Slavonic byla předehrou všeho pozdějšího, což jsem popsal. Objížďka nevyznačená, silnice úzká, v noci o to nebezpečnější. To cesta do nebe je dobře vyznačená: konej dobro, zlu se vyhýbej, buď milosrdný. Snad jen úzká cesta je stejná. Váš pater Peter

                                Modlitba ke sv. Josefovi.

 Dobrý Bože, plný slitování, tys dal sv. Josefovi odvahu přijmout Marii za manželku a svěřil jsi mu do ochrany Ježíše; na jeho přímluvu uděl i nám sílu překonat každý odpor vůči lásce a odvážně odpouštět a přijímat druhé. Amen.       

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co se také může všechno stát!

Po poutní mši sv. mi volal pan Hron, který je „strážcem“ kostela sv. Jakuba na Sněžné, že se ztratily 4 zvonky od oltáře! „To není možné, nikdy se nic takového nestalo „ odpověděl jsem do mobilu. Ale pochybností jsem se hned tak nezbavil. Po krátké úvaze jsem se s tím svěřil Milošovi B. Jaké ale bylo mé překvapení, když mi za chvíli zavolal, že má dva zvonky ve svém autě? Došlo nám, že někdo při “balení věcí“ po mši sv. na Sněžné přidal omylem do kufru jeho auta i „domácí“ zvonek. A co se týče ztráty 4 zvonků? Ve skutečnosti šlo o zvonek jediný, který má ve tvaru kříže 4 malé zvonky. Ještě štěstí, že se u člověka počítá hlava s tělem dohromady. Jak by se vše jevilo jinak, kdyby se četlo: „Byla tam hlava na hlavě“ a pak by v celkovém počtu účastníků byla připočtena i těla: tzn. jednou tolik.  

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OKNO P. Bystríka: Cyklus povídání: Blahoslavený, kdo se nade mnou nepohorší!

Moji drazí, nevím, jestli se vám někdy stalo, že jste něco řekli v dobré víře a bylo to pro okolí pohoršující, ale mně se to děje docela často. No, a to i ve spojení s Pannou Marii, která je jediným člověkem vzatým do nebe s tělem i duší a přimlouvá se za lidstvo u Božího trůnu. Vztah k Panně Marii může mít mnoho podob, úcty a oslovení. V průběhu dějin člověka a co je svět světem, má v tradici církve Matka Boží mnoho přívlastků: Matka dobré rady, Pomocnice křesťanů, Matka ustavičné pomoci, či celé Loretánské litanie. Ale vyslovit osobní vnímání úcty k Panně Marii, bez toho. abychom třeba nepohoršili své okolí, je velice, ale skutečně velice těžké!  Přesvědčil jsem se o tom před lety, na setkání mládeže s papežem Františkem v Polsku, když jsme šli s jakousi skupinou v družném rozhovoru, zpozoroval jsem ležet na chodníku medailku Panny Marie. Zastavil jsem, ohnul se, abych ji zvedl a řekl jsem skoro s dětskou radostí v hlase: Hele, podívejte Maruška! A pohoršení bylo na světě, všichni na mne koukali hodně překvapeně, co mi to vylítlo z držky. Vybavuji si i jednu řeholní sestřičku, která se na mne podívala docela přísně, a bylo znatelné, že se jí moje oslovení Panny Marie, tedy vůbec nelíbí. I s odstupem let si na tuto příhodu rád zavzpomínám, když se slaví slavnost ke cti Panny Marie a vždy se nad tím pousměju, protože jsem přesvědčen, že i Panna Maria má smysl pro humor a nepohorší se! A snad se nepohoršíte, ale tu medailku Panny Marie mám od té doby ve své peněžence. Panno Maria, Matko Spasitelova a Matko naše, oroduj za nás!

Já, tvůj přítel a farář, se ptám: Doufám, že nechceš, aby ti PM peníze rozmnožila? Ona i tohle dokáže, ale přece jen raději rozmnoží vše dobré v našem životě. P. Peter

-----------------------------------------------------------------------------

KONTAKT: ŘKF Kraslice, Kpt. Jaroše 321/2 Kraslice; mobil: 724 204 702

  farnost.kraslice@bip.cz                           www.farnostkraslice.estranky.cz

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 6
Celkem: 472640
Měsíc: 5465
Den: 301