Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další FL 05 po covidu 2021

FARNÍ list kraslické farnosti květen - 05

Od 1. června bych opět rád nabízel službu kněze v míře, kterou zvládnu. Od 1.7. budu mít kaplana: P. Bystríka Ferance. Bude zatím bydlet na faře v Sokolově. Během července bude mezi námi natrvalo pobývat i Mons. Josef Žák. 6.června bude v Kraslicích společné Boží Tělo v 10:00. 12.června bude poutní mše sv. taktéž v 10:00 ve Stříbrné. 13.6.: mše sv. Kraslice 9:30; Jindřichovice 11:00.   Nezapomeňte na Modlitbu osvobození od strachu, kterou jste dostali ve FL 02!

ROK svatého Josefa

Svatý Otec František vyhlásil rok sv. JOSEFA, který je Ochráncem církve, rodin i naší  Země. Pro mne je tato modlitba „ke spícímu“ přímluvci překvapivá. Z Písma víme: i spánek se pro sv. Josefa stal rozhodujícím! 

  1. Modlitba ke spícímu sv. Josefovi

      Milovaný svatý Josefe, Bůh ti ve snu vyjevil své tajemné plány s tobě zasnoubenou ženou Marií a poslání ochraňovat Ježíše, Spasitele světa. Nyní ti svěřujeme naše prosby, tužby, přání a naděje, aby patřily mezi tvé sny a mohly se k našemu dobru uskutečnit. Kéž je to ku prospěchu našeho stále hlubšího přátelství s tvým synem Ježíšem, z něhož pramení hmotné i duchovní dobro. Vypros nám sílu, abychom dokázali pohotově konat Boží vůli, a ať se po tvém příkladu naučíme nenechat se strhnout životními těžkostmi, ale ať můžeme vždy pociťovat, že nás ve své otcov-ské věrnosti bereš za ruku a chráníš nás. Zachovej nás dnes, jako včera, tak i zítra, ve spánku spravedlivého. Amen. 

Snad neškodí připomenout, že Josef byl podle zákona skutečně otcem Ježíšovým. Narodil se v uzavřeném manželství s Marií. Ta byla pokrevní matkou Ježíšovou. Ježíš, Syn Boží, má svého Otce v Bohu Otci. Ten je v naší řeči jeho „pokrevním“ Otcem. Dnes není problém pochopit, že dítě má otce jinde, že se o něho stará a vychovává muž=pěstoun, kterého si jeho maminka vzala po rozchodu a rozvodu s pravým otcem dítěte. Jako kněz jsem do křestní matriky dopisoval i adoptivní otce! Proto je pravdivý i výraz: Když ho rodiče spatřili, užasli, a jeho matka mu řekla:„Synu, co jsi nám udělal?  Hle, tvůj otec a já jsme tě s úzkostí hledali.“ On jim řekl: „Jak to, že jste mě hledali? Což jste nevěděli, že musím být tam, kde jde o věc mého Otce?“ Ale oni jeho slovu neporozuměli. (Luk 2,48-50). V této situaci šlo o jeruzalémský chrám, který byl postaven jedinému Bohu. Nešlo zde tedy o dílnu Josefa v Nazaratě! Zpět k obrazu „spícího sv. Josefa“: přeji nám všem, aby nám Bůh dal poznat svou vůli – třeba i ve snu; abychom tu vůli Bohu splnili. pf       

 

PODĚKOVÁNÍ

Komu? Za co? Pateru Pavlovi a fráteru Josefovi za zástup. 15x sem k nám jezdili každý týden z fary v Holýšově za Plzní. Najezdili 1.400km v jakémkoliv počasí, aby zde zažili obohacení. Bylo to jistě oboustranné. „Cítili jsme se u vás jako doma,“ řekli! To mluví za vše. Něco od nás i dostali. I vaším jménem jsem jim slíbil, že na ně v modlitbě budeme vzpomínat. O totéž jsem je požádal, aby na nás nezapomněli. P.Pavel vás překvapil svými kázáními, moc se líbily. Tuto neděli nám sdělili, že jejich řady rozšíří ve farnosti Žlutice slovenský kněz, narozený 1. 1. 1942! Tedy ve svých skoro 80 letech se vydal do misií v České republice! Odvážný to muž! Kéž si tihle 3 řeholníci sv. Vincence v novém působišti rozumí! Na Hod Boží svatodušní se s námi rozloučili. Při kázání jsem s některými z vás zaslechl o úžasné práci, kterou provedli a stále ještě provádí obyvatelé Svaté Země. Spočívá ve způsobu, jak poušť dokáží změnit v úrodnou zem! Do pouště přivedli vodu. Ke každé květině, keři, stromu přivádí hadicemi vláhu. Pravidelné zalévání zařizují za pomoci techniky, kdy v pravidelných intervalech se voda „dotlačí“ ke kořenům rostlin. Bez tohoto napojení by rostliny uschly. To se stalo osudným krásnému stromu u Penny v Kraslicích. Šel k zemi! Proč? Hrozilo, že uschne. Neměl přísun vláhy; kolem jen asfaltová silnice; ta nic nepropustí! Obdobně tohle funguje i u pokřtěných křesťanů, kteří „ve své víře usychají“; chybí jim vláha – milost boží! Místo silnice je obklopuje shon, touha po všem možném i nemožném. Musí to mít! Pak to vše mnohdy leží odložené, protože vývoj jde tak rychle kupředu, že věci jsou brzy zastaralé a shon začíná znovu. Milost boží si vyprosíme společnou bohoslužbou, nejlépe pravidelnou. I v soukromí ji Bůh rád dává; ale najdeme si pro rozhovor s ním čas? I zde je důležitá pravidelná modlitba. Neriskujme proto duchovní vyprahlost! Poražený strom – sebekrásnější – je varováním! Ke společným modlitbám vás zve pater.          

 

 

Chlum sv. Maří – úterý 25. 5. – setkání všech kněží naší diecéze s OB.

Bylo to krásné společenství, i když bylo chladno, chvílemi i deštivo. Zde jsme si obnovili sliby jednoty, poslušnosti vůči církvi. Otec biskup Tomáš nám připomněl modlitbu sv. Tomáše Moora. Úmyslně zpřeházel 3 sloky. Všimněte si, jak jsou aktuální i dnes! Zde jsou: Dej mi zdravý rozum, Pane, ať vidím dobro kolem nás, ať se hříchem nevyděsím a napravit jej umím včas. Nádherné! Právě dnes jsme ochotni vidět všude kolem nás jen ZLO. Pokud se zachovám „nefér“, pak mě to nesmí vyděsit, ale vyprovokovat k nápravě: k lítosti, k prosbě o odpuštění! Dále: Dej mi mladou duši, Pane, ať nenaříká, nereptá, dej, ať neberu moc vážně své pošetilé, malé já. Mládí se presentuje nebojácností a věří ideálům. Pokud ztratím mladistvý pohled, stane se ze mne pyšný a nafoukaný „jájínek“!  A pak: Dej mi, prosím, humor, Pane, a milost, abych chápal vtip, ať mám radost ze života a umím druhé potěšit. Při těchto slovech se OB otočil ke mně a řekl: „Ty to umíš, Petře!“ To je výzva: umět i legrací potěšit a ne vyděsit.  A nakonec, kdy po mši na nás čekal uvařený guláš: Dopřej mi chuť k jídlu, Pane, a také něco, co bych jed, dej mi zdravé tělo, Pane, a nauč mě s ním zacházet. Tohle bylo jakoby o mně; díky covidu jsem přišel o chuť (ale ne o humor; o tom by mohli svědčit v písecké nemocnici jak lékaři, tak zdravotní sestry!); jak jsem vděčný za každé posezení u snídaně, oběda, kafíčka či večeře! A o prosbě o zdravé tělo a uzdravení – ani nemluvě. Tak toto vyprošuji – věřte mi – nám všem!   Váš pater Peter.

KONTAKT: ŘKF Kraslice, Kpt. Jaroše 321/2 Kraslice; mobil: 724 204 702

farnost.kraslice@bip.cz                              www.farnostkraslice.estranky.cz

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 5
Celkem: 473306
Měsíc: 5922
Den: 399