Jdi na obsah Jdi na menu
 


12-2019 Farní list

FARNÍ list kraslické farnosti červen – 12

Pár slov k mimořádným  AKCÍM v naší farnosti:

29.06. so – 10:00 poutní mše sv. ve Stříbrné;   Přebuz ve 14:00!

30.06.ne – 16:00 Společná poutní mše sv. Rotava sv. Petra a Pavla

V tuto neděli je to jediná mše sv. Zveme kraslické, jindřichovické i olovské.

01.07. – po Kraslice mše sv. pro seniory.

Pak jedu na dovolenou do pátku 12.07.  V případě kněžské služby volejte RD Bauchnera v Sokolově 608656556. Slavnost sv. Cyrila a Metoděje můžete sledovat v TV. V neděli 07.07. bude mít v Ro, Kr, Ji, Ol Miloš B. bohoslužbu slova. Tak budeme i na dálku spojeni v modlitbě. Dne 12.07.  budu mít v kraslickém kostele křest dítěte. Využijte času k odpočinku!

--------------------------------------------------------------------------------

Jelení: poutní mše sv. v boží přírodě konaná po 25 let každým druhým rokem ke cti sv. Antonína Paduánského. Nepochopitelná demolice kostela za komunistické totality vyburcovala před 30 roky rodáky k neuvěřitelné aktivitě. Spojena byla s manžely Steinmüllerovými ze Selbu. Pouze první setkání proběhlo s určitým zklamáním. Jelení spadá pod farnost Nejdek. Tamní páter Jan neumí německy a tak pozval P. Liščáka, který ve volném prostoru svým slabým hlasem nedokázal upoutat ty, kteří se po 40ti letech poprvé směli po vyhnání podívat na místa svého narození. Ihned po mši se manželé Hanni (katolička) a Herbert (evangelík) zastavili na kraslické faře s prosbou, zdali bych se za 2 roky neujal kněžské služby o jejich pouti. Slíbil jsem a odměnou bylo krásné setkávání, osobní přátelství. Mezi těmi, kteří každým druhým rokem přijížděli do Jelení, byli nejen katolíci, ale i evangelíci. Nikdy nám při bohoslužbě nepršelo! Jednou lilo před i po mši. Během ní padlo jen několik kapek. To je důkazem, že se samo nebe vždy radovalo z těchto setkávání! Po čase se Herbert rozhodl konvertovat. Toto nikterak nenarušilo naše další setkávání s věřícími ze sousedního Saska, ti byli vždy přítomni. Snažil jsem se vždy o otevřené křesťanské sejití. Letos se podruhé účastnili nejen muzikanti ze sousední apoštolské církve, ale i někteří věřící z jejich společenství. Po mši jsme se objali! Díky Pánu! pf    

________________________________________________________________________

Ještě malou poznámku:

Město Kraslice poskytlo dotaci na nátěr šindelové střechy v Kostelní ve výši 23tis.Kč – zde již týden pracuje pan Abrhám; a tutéž sumu dalo na nátěr šindele kostela ve Sněžné. Obec Jindřichovice poskytla žádaných 30tis.Kč na úhradu opravy měděné krytiny nad schodištěm do věže kostela. Z OÚ Šindelová přišla zpráva: "Bohužel vaší žádosti nebylo vyhověno“. Nebylo by lepší místo slova bohužel, původ má v žel Bohu, raději žel pro nedostatek finančních prostředků? Není divné, že pro kostel, sloužící Bohu, je 10tis.Kč příliš? Z Města Přebuz nemám dodnes žádnou zprávu. Opravy na kostele sv. Josefa v Krásné Lípě už začaly! Ve čtvrtek tento týden navážela firma Domalíp lešení. Tak s pomocí Boží! pf

20190629_142351.jpg20190629_142551.jpg

JAK POKROČILY NAŠE STAROSTI kolem oprav?

1. Jak jsme již psali, latě, závětrné lišty a položení krytiny firmou Hrách, přišly na 17.153Kč. Na tuto částku přispěli krasličtí věřící ve výši 11.100Kč. Zbytek 608Kč jsem našel v kovové kasičce v předsíni kostela BT. 4.175Kč byl výnos sbírky poutě na Jelení a částku 1.270Kč nám darovala paní Heidi Schmidt z Neutraublingu. Díky všem dárcům.

dscn1580--2-.jpg2. Pomník padlých z 1. světové války s 554 jmény byl 16.6.2019 mnou posvěcen po mši sv. o Slavnosti Nejsv.Trojice. Na konci průvodu o Božím  Těle požehná malou připomínku padlých z 1. světové války v parčíku u farní zdi děkan-vikář P. Josef Weindl z Neutraublingu. Pokud půjdete chodníkem kolem fary směrem od nádraží, spatříte na rohu, kde stával pilíř, malé sousoší s dřevěným křížem. 17.11.2019  si toto místo posvětíme při vzpomínce 30ti let od něžné revoluce. Pomník daroval Miloš B., který ho našel vyhozený za nově opravenou kamennou zdí jindřichovického katolického hřbitova. Usazení sponzorsky provedl František Šebesta. Kříž přišel na cca 1.200Kč – přispěla A.Š. (500Kč) i náš Toník (200Kč). CO ještě chybí? TRNOVÁ KORUNA z ostnatého drátu a text.        pf

-------------------------------------------------------------------------

Nemáte též tuto zkušenost?

img-20190624-wa0000.jpgMáme si navzájem prokazovat lásku. Nepromeškávejme společná setkání každý týden při našich bohoslužbách! A navzájem se i povzbuzujme! Není naší společnou rodinou i farní rodina? Zajímá nás, co se v ní děje?

Máme si navzájem odpouštět. Každý se může dopustit chyby, omylu, viny či hříchu. Vycházíme z modlitby Páně: Odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům. Křesťané by toto měli umět. Tuhle jsem se nezachoval vůbec dobře. Napsal jsem omluvný dopis. Druhý den jsem ho našel ve schránce. Jistě, k odpuštění je zapotřebí velkého pochopení i lásky – tu nelze koupit ani vymoci. Je to dar. Tak ho vyprošujme všem!

Máme se navzájem modlit a u Boha přimlouvat. I za padlé ve válkách. Měl jsem v minulých dnech pohřeb stařenky, která prožila podivuhodný život. Na Volyni coby Češka se narychlo provdala za svou lásku. Ten musel brzy nato narukovat do války, ze které se již živ nevrátil. Její manželství bylo tak krátké. Útěchou jí byl chlapec, kterému se snažila zařídit co nejlepší život. Proč o tom píši? V tyto dny se zabýváme pietou vůči padlým obětem válek. Kolik zmařených životů – mužů. Kolik hořkosti v nenaplněném životě žen!

Odpuštění a pokus o naplnění života těch, co přežili. Takým byl i příběh mé babičky Elisabeth; jako náhradu měla své vnuky: mého bratra Pavla i mne. Zde je též odpověď, proč se tak angažuji při obnově Pomníku padlých z 1. světové války. Jak vidět, jistě nás je více, kteří takto ztratili někoho ze svých blízkých. Jenže my jdeme ještě dále: vzpomínáme na ně při mši sv.! Amen

img-20190624-wa0004.jpg Foto ze setkání po pouti na farní zahradě v Kraslicích - při hudbě se nejen poslouchá, ale i povídá a setkává s partnery domácími i z Neutraublingu. 

---------------------------------------------------

KONTAKT: ŘKF Kraslice, Kpt. Jaroše 321/2 Kraslice; mobil: 724 204 702

www.farnostkraslice.estranky.cz email: fara.kraslice@seznam.cz 

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 471279
Měsíc: 5087
Den: 159