Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kostel Sněžná u Kraslic

 kostel-sv.jakuba-snezna.jpg

Kostel
SNĚŽNÁ
 
Německy: SCHÖNAU
 
Titul kostela: Sv.Jakuba, apoštola
 
Poutní kostel, v těsné blízkosti je kaple sv.Kříže.
 
Barokní poutní kostelík sv.Jakuba Staršího, apoštola, leží nad Kraslicemi směrem na Luby. Původně dřevěná stavba – zmínku o ní máme v 16.stol. – byla přestavěna v dnešní kamennou a ta byla začátkem 17.stol. rozšířena o vyvýšené kněžiště. Z této doby je i kaple, sloužící zprvu jako útočiště pro mnicha z Waldsassenu, který dohlížel na úpravu kostelíka. Stavbu lemovalo 11 lip, které symbolicky představovaly sbor apoštolů, kterých jak známo bylo 12. Že jedna chybí do plného počtu je možné vysvětlit jednak tím, že ten, který zradil Krista Pána, jaksi neměl národ na vlastní lípu a jednak tím, že dvanáctý apoštol sv.Jakub St. měl zde kostelík (nutno dodat, že za Jidáše=Judu Iškariotského byl zvolen Matěj).
Dnes již upravená svatyně spolu s kaplí sv.Kříže tvoří nádherný přírodní kout ticha, zamyšlení a možné meditace. Nesmíte se však nechat odradit přístupovou cestou, která z dob totality svědčí o necitlivosti zásahů do krajiny. Najdete zde dva světy. Z pohlednice se na vás dívá svět duchovní díky obětavým rodákům z řad křesťanů (katolíků i evangelíků) seskupených kolem obrovského nadšence pana Wohraba. Tento kostelík s kaplí vstal doslova z mrtvých. Stal se tak otazníkem i odpovědí o smyslu života, práce, oběti vůbec. Svět hmotný může připomínat, jak působí devastace, svět, který ještě čeká na pochopení a přijetí. Lze si jen přát, aby se tomu stalo co nejdříve.skenovani0013.jpg
 
Hlavní pouť je vždy kolem svátku sv.Jakuba St. tj. 25.července. Začíná v 10:30 úvahou, která je proložena písněmi (rytmickými, sborovými, zpěvy božího lidu). V 11:00 hod následuje pak poutní mše svatá v českém i německém jazyce.
 
Od dubna do října je vždy každou druhou sobotu v měsíci v 17:00 hod mše sv. Dušiček vzpomínáme vždy s sobotu po 2.listopadu taktéž v 17:00.
 
Vánoce prožíváme 25.12. na Hod Boží vánoční v 17:00 hod v překrásné idyle. 
 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 472127
Měsíc: 5217
Den: 132