Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kostel Kostelní

kostelni-ko-ext..jpg 

Kostel
KOSTELNÍskenovani0016.jpg
 
Německy: KIRCHBERG
 
Titul kostela: Sv.Jiljí, opata, jeden ze světců 14-ti pomocníků v nouzi
 
Je to nejstarší kostel na kraslicku.
Kostelní a Luby (Kirchberg und Schönbach) jsou poprvé vzpomenuty v  r. 1158 a to v listině řezenského biskupa Hartwiga. Potvrzuje tímto cisterciáckému klášteru ve Waldsassen desátek z Lubů (Schonnpach) a Kostelní (Chirberz). V roce 1348 odkoupil toto území od kláštera ve Waldsassen pán Rüdiger z Sparnecku. Rok nato přísahal věrnost císaři Karlu IV., který mu pak lenním právem potvrdil jeho vlastnictví v Koruně české.
Zdejší kostel sv.Jiljí pochází jistě z doby před rokem 1158. To potvrzuje již název místa: CHIRBERC. Žel Bohu nám kostel nezůstal zachován v původním románském slohu. V roce 1692 byl kostel přestavěn do baroka. Celé zařízení kostela je ranné baroko. Na jižní vnější straně kostela se ve zdi nachází dva románské reliéfy. Oba pochází z původního kostelíka a jejich originály se nachází v Okresním muzeu v Sokolově. Na zdi kostela se nachází jejich věrné kopie.
Samostatnou farností se stalo až v r.1740. Do té doby bylo filiálním kostelem patřícícm pod Luby. Do nové farnosti spadaly tyto obce: Kámen (Stein), Počátky (Ursprung), Valtéřov (Waltersgrün), Čirá (Lauterbach), Černá (Schwarzenbach), Mlýnská (Konstadt), Liboc (Frankenhammer).
V roce 1805 byl kostel vypleněn francouzskými vojáky, kteří tudy táhli. Zvon kostela nese datum roku 1660 a byl odlit v Plzni Matyasem Michelenem.
V roce 1913 zcela shořela fara a přilehlé hospodářské budovy. Oheň zničil veškeré staré kroniky a nejstarší matriky. Nová farní budova byla postavena v roce 1924.
V současné době patří kostel v Kostelní do farnosti kraslické.      (Přeloženo z něm.pramenů.)
 
 
 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 5
Celkem: 467701
Měsíc: 4669
Den: 284