Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koncerty Ještěřice 2018

KONCERT JEŠTĚŘICE 2018 Stříbrná

Úvodní slovo P. Petera Fořta

Vážení. Jako správce tohoto božího domu, vás všechny ze srdce vítám. Vítá vás i samotný Bůh-Stvořitel (všeho, co vidíme); Bůh, který nám dal záchranou ruku ve svém Synu Ježíši (který se stal jako my člověkem), protože jsme jako lidstvo sešli z cesty dobra, spravedlnosti. Příkladem takového sejití z cesty ej toto: v ČR je náš 10mil.obyvatel; z toho 1mil. lidí má co do činění s exekucí. Jak je to možné? To jsme nerozumným národem? Vy, co jste dnes přišli sem, svou přítomností a příspěvkem chcete přispět pro dobrou věc pod hlavičkou Ještěřice – aby bylo někomu potřebnému pomoženo. Každé postižené dítě si toto zaslouží! Jsou ale i tací, kteří hazardem, chtivostí, touhou mít více, než na co mám – zatěžují budoucnost svou i svého okolí.

Řeknete mi po právu: A co pro toto děláš ty? Vy křesťané, katolíci? Tak si to prosím poslechněte: k osobní účasti na této aktivitě (stejně jako vy), k finančnímu příspěvku (stejně jako vy) přidávám prosbu o pomoc a požehnání Boží! Více už ani dát nemůžeme. Jak to? Inu, místo abych prosil za sebe, za své starosti (mám na starosti ve svých 73 letech 11 kostelů, 3 kaple, 3 fary, z nichž jedna zde vedle kostela slouží charitě a druhá v Oloví jako kaple – kostel je zavřený – a i zde za pakatel slouží l ubytování) – čili místo abych prosil za sebe, prosím jistě i s vámi o dobro, které vyplývá z aktivity Ještěřice.

Prosím závěrem: pouvažujme, zda potřebujeme tolik dárků, které pak po vánocích jen tak leží…, nebo zda není užitečné a krásné věnovat čas, kam patří i ten dnešní zde pro dobou věc; či věnovat pozornost někomu z našeho okolí, či věnovat ČAS, tu největší hodnotu v dnešní uspěchané době.

K tomu vám jako kněz římské církve rád požehnám ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen.

Ať se vám daří jak v adventě, tak o vánocích i v novém roce 2019.

 
   

P. Peter Fořt  

nove-ulozeni-betlem2.jpg

KONCERT JEŠTĚŘICE 2018 Bublava

Úvodní slovo P. Petera Fořta

          Vážení. Jako správce tohoto božího domu, vás všechny ze srdce vítám. Čím jsem začal před koncertem ve stříbrnském kostele, opakuji i zde: Vítá vás i samotný Bůh-Stvořitel (všeho, co vidíme); Bůh, který nám dal záchranou ruku ve svém Synu Ježíši (který se stal jako my člověkem), protože jsme jako lidstvo sešli z cesty dobra, spravedlnosti.

          Na tuto cestu jsme se vydali zde na Bublavě, v tomto božím domě, již několika způsoby:

1. Bývalý starosta Obce Grufík spolu s naší farností po několik let dal všem milovníkům hudby možnost krásných zážitků díky Festivalu jak českých nadaných dětí, tak i německých a hlavně dětí ruských. Harmoniky, bayan ruská to knoflíková harmonika, děti s úžasným talentem! Předchůdce jeho byl pak „František“ Hejl, ke kterému jsme chodili do COPY centra v Kraslicích. Již mezi námi není. Proto RIP.

2. Dvakrát zde koncertovala Bára Basiková. Též vždy hluboký zážitek -  s jedním malým MINUS – Tou královnou jsem já – já zpíval čelem k oltáři – Tou královnou jsi ty – MARIA!!. Pak mi někdo řekl, že ona nemohla text změnit….

3. Byl zde Wabi Daněk. Opět něco! Ani on už mezi námi. Opět RIP. Chybět bude jeho medový baryton. Tehdy řekl: Pan farář mne nemá rád. Ale jeho jsem vždy rád měl. Ale některé kolem „RADOSTI“, která není radostí této krásné Obce! Ti byli mínění!!

4. Pak zde zpívala dcera + p.Hejla s kamarádkami. Kéž by zazpívaly i někdy v příštích letech i při koncertech Ještěřice.

5. Potřetí jsme tedy svědky akce jmenované odvážné čtveřice dam, z níž jedna se stala starostkou Stříbrné. I nové zdejší starostce Bublavy přeji a vyprošuji se všemi dobrými lidmi odvahu, sílu, spravedlnost, nezištnost a hlavně MOUDROST!

     Ještě jednu ohromnou maličkost: náš zapůjčený Betlém do partnerské farnosti Neutraubling u Řezna navštívil 01. 12. 2018 při naší adventní návštěvě biskup Regensburg Mons. Rudolf. Zdejší rodák Wolfgang Böhm, který Betlém jako kluk zde stavěl, podal i vysvětlení. Adekvátní náhradu můžete nalézt vzadu napravo pod kůrem. Je to originální, krásný Betlém. Z toho závěrem plyne jedno poučení: Ze zapůjčení Betléma, dárku part. farnosti, vzniklo krásné soudobé dílo!!  

   Prosím závěrem: pouvažujme, zda potřebujeme tolik dárků, které pak po vánocích jen tak leží…, nebo zda není užitečné a krásné věnovat čas, kam patří i ten dnešní zde pro dobou věc; či věnovat pozornost někomu z našeho okolí, či věnovat ČAS, tu největší hodnotu v dnešní uspěchané době. K tomu vám jako kněz římské církve rád požehnám ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen. Ať se vám daří v adventě, o vánocích i v novém roce 2019.   P. Peter Fořt

                      cely-novy16.jpg

                                                                            

                             

 

 

 

 

 

 

 

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 3
Celkem: 472582
Měsíc: 5433
Den: 275