Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list 2012 květen 07

 

FARNÍ list kraslické farnosti  květen 2012 – 7
Tel-nové číslo: 359  574 053 ŘKF          mobil: 724 204 702 PPF
Pořad akcí v květnu:               19.05. so – Kostelní – Maiandacht ve 14:00
25.05. pá – fara Kraslice – EKUMENA (Klingenthal – Kraslice) v 19:00
26.05. so – Horní Nivy – poutní mše sv. ke cti Panny Marie Pomocnice ve 14:00
27.05. ne – Slavnost seslání Ducha svatého – nedělní pořad
27.05. ne – Mezihorská – poutní mše sv. ke cti Panny Marie Pomocnice v 17:00
Prožíváme měsíc květen – měsíc Mariánský. Přidejme se!
Maria Pomocnice křesťanů, Matko Ježíšova a Matko naše! Tvé mateřské srdce vnímá každou nouzi i naději. Jsi matkou dokonalé pomoci. Obracíme se k tobě v plné důvěře, jakou má dítě k matce. Prosíme, pomoz našemu národu k duchovní obnově. Učiň naše rodiny svatyněmi života, aby se v našich dětech rozvíjel Boží obraz do své plné krásy. Uč nás ctít a chránit život nenarozených dětí, vždyť jsou to i tvé děti, Panno Maria, a Bůh v nich posílá světu novou naději. Svěřujeme ti svůj život ve všech podobách na této zemi, ohrožený ničivou mocí člověka, od Tvůrce odvráceného. Uč nás pokání a smíru za hříchy a křivdy. Pomoz uzdravit naši minulost a prozařuj naší přítomnost. Sbližuj národy, aby vytvářely budouc-nost světa podle Boží vůle. Ať je církev tvého Syna světlem, solí i kvasem země, ať je rodinou a domovem všech lidí, dětí Božích a dětí tvých. Amen.
Překvapuje vás něco?
Mne překvapují samotní lidé - údajně řekl dalajláma….
Obětují zdraví, aby vydělali peníze, potom obětují peníze, aby zdraví zas získali. Pak se tak znepokojují minulostí a budoucností, že si neužijí přítomnosti.
A tak nežijí ani v přítomnosti, ani v budoucnosti.
Žijí tak, jako by neměli nikdy zemřít, potom zemřou bez toho, aniž předtím žili.
************
Dvě milá překvapení
1. se odehrálo 24.04.při úklidu kaple sv.Vojtěcha na Skelné Hoře-Glasbergu. Bylo nás 6. Jeden z nás si dělal ve chvílích volna fotky. Bolestný stav interiéru v něm vzbudil soucit. Došlo mi, že imponovat nemusí jen nádhera. K aktivitě může „vyburcovat“ i bezmocnost, slabost, únava toho druhého. Ani Kristus se nestyděl za svou agonii.  2. na mne čekalo 01.05.u kaple sv.Josefa nad Olovím. Před 5-ti lety kaple „vstala z mrtvých“. 2 urostlé javory nahradily 2 dvoumetrové javorové „sazenice“a při mši sv. jsme si mohli sednout na nové přírodní lavičky díky Přátelům města Oloví. Resume: mnohdy se snažíme dělat vše sami. Nedáme tím prostor druhým. Nebráníme tím Bohu, aby dal šanci i jiným? Co vy na to? pf  
Zopakujme si historii svátosti biřmování.
1.Vše začalo v Jeruzalémě, kdy se narodila církev. Když jsi se narodil ty, „vyšel“ jsi ze života matky (uzavřeného prostoru maminčina těla) do tohoto světa. Obdobně „vyšli“ apoštolé z večeřadla (uzamčeného) do světa s odvahou a důvěrou v pomoc Ducha sv. 2. S velkým překvapením se dovídají, že i Samaří přijalo křest Ježíšův a tak Petr a Jan na tyto vkládají ruce (přijímají Ducha sv.) 3. Další překvapení: Pavel (dříve Šavel), který nepatřil ani mezi 72 učedníků a tím méně mezi Dvanáct – byl v opačném táboře mezi farizeji – po svém obrácení sám vkládá na 12 mužů ruce a ti přijali Ducha sv. Vše pokračuje; posuďte sami:
4.KROK: vše společně –voda, olej, křest, vkládání rukou.
Nádherně popisují křest v prvních staletích církevní učitelé - otcové. Od nich se mnoho dozvídáme, jaká byla tehdy křesťanská praxe. Dnes zní jejich jména ne-zvykle: Tertullian a Hippolyt Římský.Hippolyt popisuje, jak byla při křtu křtěncům pomazána hlava. Proč? Bylo to něco zvláštního! Křest vodou zprostředkoval Ducha sv.,vkládání rukou a mazání olejem zdůraznily zodpovědnost novokřtěnců – pomazáni byly dosud pouze kněží a králové – nyní každý křesťan!
5.KROK: křest dětí „může“ za to, že bylo udělováno biřmování.
V prvních staletích se vkládání rukou konalo buď ihned při křtu nebo brzy poté. V té době znala církev pouze křest dospělých. Cítíme zde ale souvislost: Křest a biřmování patří k sobě. O biřmování jako takovém se nemluví. Toto se ale mění v okamžiku zavedení křtu dětí. Těch se – oproti dospělých – nikdo neptal, v co věří. Toto za ně řekli rodiče nebo kmotři (křestní rodiče). Takže děti, miminka dostaly dary Ducha sv., aniž by si toho byly vědomi.
6.KROK: žádáno bylo – ANO řečené přijímajícím.
I když je to krásné – být odmalička Dítětem Božím – jedno chybělo: vyznání víry pokřtěného. Malé děťátko se nedokáže postavit a přede všemi vyznat, že věří v Boha. Křest dětí sice poukazuje na obrovský dar božího dětství, ale kmotři či rodiče vyznávají víru jen zástupně za dítě. Teologové středověku pochopili, že chybí vlastní osobní rozhodnutí se pro Krista! V této chvíli se rozpomínají na vkládání rukou a mazání olejem. Svátost biřmování se jako samostatná objevuje ve 12.století. Děti měly být ve věku od 7 – 12 let, kdy již dokáží rozeznávat. Tak mladí křesťané sami mohou říci, komu věří. Až teprve florentský koncil (1439-45) stanovil svátost biřmování jako druhou ze sedmi svátostí církve. Koncil je shromáždění biskupů v čele s římským biskupem-papežem. Zde se ustanovují rozhodnutí platná často po staletí.Křest býval zpravidla udělován knězem, biskup na křtěnce vkládal ruce. Tak nebyl problém tuto svátost znovu obnovit. A církev dostala jednu z nejkrásnějších svátostí, kdy s plným vědomím můžeme říci Bohu své ANO! Ano – věřím v Boha! Biřmovanec dostal dokonce i malý políček na tvář. To připomínalo rytířský úder; rytíř měl tohle po „pasování“ tzv.překousnout a ukázat statečnost. To se vyžaduje i od biřmovance.
7.KROK: biřmování je slavností Ducha.

Teprve v roce 1971 se ustálila dnešní forma udělování této svátosti. Papež Pavel VI. odstranil  políček a stanovil: Svátost biřmování se uděluje na čele mazáním křižmem (olejem) a vkládáním rukou se slovy: Přijmi pečeť daru Ducha svatého. A tak je tady zase máme: pomazání olejem a vkládání rukou. Biřmování je slavností Ducha sv. Jde o vlastní projev našeho ANO vůči Bohu, má svůj počátek v Bibli, vznik ve středověku a nedá se oddělovat od křtu. Je korunováním křtu!

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 2
Celkem: 468005
Měsíc: 4824
Den: 358